Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 86 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Nyt on helppoa! Liemi kuumaksi ja sattumat sekaan. Pelmenikeiton maun täydentää nokare georgialaista maustekastiketta adjikaa, jonka voi tehdä itse tai ostaa kaupasta valmiina.

Pelmeneitä eli venäläisestä keittiöstä tuttuja pastanyyttejä löytyy hyvin varustettujen kauppojen pakastealtaasta, jossa niitä on saatavilla sekä liha- että kasvisversioina. Niistä saa aikaiseksi helpon ja lämmittävän keiton.

Oheisessa ohjeessa pelmenit yhdistetään lihaliemeen hapankaalin, varsisellerin ja kevätsipulin kanssa. Keittäminen käy nopeasti: itse pelmenit tarvitsevat kypsyäkseen vain viisi minuuttia.

Keiton voi tarjota sellaisenaan smetanan kanssa. Herkullinen lisä sille on kuitenkin vihreä adjika-maustetahna, joka surautetaan korianterista, tillistä ja valkosipulista sillä aikaa, kun keitto kiehuu kypsäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankaali-pelmenikeitto

Ainekset

l
vettä
2
lihaliemikuutiota
4
kevätsipulin vartta
2
varsisellerin vartta
1
rs (300 g)
hapankaalia
1
tl
kokonaista kuminaa
¼
tl
jauhettua maustepippuria
1
ps (400 g)
pelmenejä (esim. Deliciest)
Lisäksi
½–1
dl
vihreää adjikaa
4
rkl
smetanaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin adjika (ohje alla).

  2. Kuumenna vesi ja liemikuutiot isossa kattilassa. Viipaloi sillä aikaa kevätsipulit ja sellerit.

  3. Laita sellerit, hapankaali ja mausteet liemeen. Keitä 5 minuuttia. Lisää pelmenit ja kevätsipulit ja keitä 5 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Jaa keitto kulhoihin, lisää runsaasti adjikaa ja smetanaa.

Vihreä adjika

Ainekset

1–2
valkosipulinkynttä
1
vihreä chili
2
ruukkua
korianteria
½
dl
öljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
kuivattua tilliä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipuli ja hienonna chili. Laita kaikki aineet tehosekoittimen kulhoon.

  2. Soseuta aineet pestomaiseksi seokseksi. Purkita ja säilytä jääkaapissa. Adjika säilyy noin viikon.

Kommentit (4)

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Ainesosaluettelossa ei ole selleriä, mutta sellaista käsketään ohjeessa pilkkoa liemeen?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvätä huomiosta, varsiselleri oli jäänyt aineslistalta pois. Nyt tieto lukee ohjeessa.

Käyttäjä29257
Seuraa 
Liittynyt23.12.2020

Kerta kaikkiaan ihanat maut. Terveellinen ja lämmittävä talven herkku. Nopea tehdä vaikka hiihtolenkin jälkeen.

Saskia Smids
Seuraa 
Liittynyt19.10.2017

Mulla on käsitys, että venäläisessä keittiössä hapankaalia kypsennetään (jos tehdään keittoa) ainakin tunti liemessä, yleensä puolitoistatuntia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1358 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Täyteläisen kermaista, mutta vegaanista. Tässä supervuoassa loistavat lehtikaali ja puolukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + pähkinöiden liotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen lehtikaalivuoka

Ainekset

1
ps (80 g)
cashew-pähkinöitä
dl
kasvikermaa
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
1
ps (150 g)
lehtikaalia
1
(300 g)
purjo
4
rkl
tuoretta rosmariinia
4
rkl
kuivattua nokkosta
2
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
4
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Ota muutama pähkinä pussista sivuun ja laita loput pähkinät ja kerma kulhoon. Anna liota vähintään 1 tunti. Lisää 2 rkl öljyä ja soseuta.

  2. Huuhtele nokkoset ja laita ne kiehuvaan veteen 1–2 minuutiksi. Siivilöi ja huuhtele.

  3. Hienonna kaalit. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Paista kaalia ja purjoa 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnettu rosmariini ja nokkonen, siirappi ja suola.

  4. Laita kaalipaistos vuokaan, kaada joukkoon kermaseos, lisää puolukat ja sekoita. Laita loput pähkinät pinnalle. Paista vuokaa 180-asteissa uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 272 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Sulatettu voi, pieni loraus tryffeliöljyä ja rosmariini yhdistyvät paahtuneen perunan kanssa täydellisesti. Mäiskypotut voi valmistaa myös tähteeksi jääneistä perunoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tryffeli-mäiskypotut

Ainekset

8
isohkoa perunaa, yleislajike
50
g
sulatettua voita
1
rkl
tryffeliöljyä
1
rkl
hienonnettua rosmariinia
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja keitä kypsiksi. Perunan rakenne saa jäädä mieluummin hieman liian napakaksi kuin kypsyä hajoavaksi. Kaada vesi perunoista ja nosta perunat leivinpaperin päälle uunipellille. (Voit käyttää myös tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita.)
  2. Litistä perunoiden rakenne rikki varovasti perunasurvimella tai vaikka mittakannun pohjalla painamalla niin, että peruna jää vielä kokonaiseksi.

  3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.

  4. Sekoita sulatettu voi, tryffeliöljy ja hienonnettu rosmariini keskenään. Valele voiseosta perunoiden päälle. Ripottele pinnalle sormisuolaa maun mukaan.

  5. Paista perunoita uunin ylätasolla 15–20 minuuttia, kunnes perunoiden pinta on ruskistunut rapeaksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 272 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Mascarponejuusto antaa muusille ihanan kermaisen maun ja notkean rakenteen. Makua täydentävät joukkoon raastettu pähkinäinen pecorinojuusto ja ripaus sitruunankuorta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rouhea peruna-mascarponemuusi

Ainekset

1
kg
perunoita, yleisperunaa tai jauhoista lajiketta
1
prk (250 g)
mascarponea
50
g
voita
1
dl
raastettua pecorinoa tai gruyèreä
1
sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa maun mukaan

Työvaiheet

  1. Kuori perunat, leikkaa lohkoiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä perunoiden koosta riippuen noin 20 minuuttia.

  2. Kaada vesi pois perunoiden joukosta. Lisää mascarpone ja voi. Painele perunasurvimella kevyesti niin, että perunat soseutuvat. Älä painele liikaa, joukkoon saa jäädä kunnolla sattumia.

  3. Raasta pecorino ja hyvin pestyn sitruunan kuori, ja sekoita kauhalla perunamuusin joukkoon. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Viimeistele vielä halutessasi sulatetulla voilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 272 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannulla ruskistetussa voissa paistetut perunat ovat ihanan klassikkolisukkeen viritetympi versio. Pari suolaista anjovisfileetä, dijoninsinappi ja tuore rakuuna tuovat makuun hienostuneen silauksen. Jos haluat pannusalaatista kasvisversion, korvaa anjovisfileet aurinkokuivatuilla tomaateilla....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin pannuperunasalaatti

Ainekset

1
kg
keitettyjä kiinteitä perunoita (esim. Annabella)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
25
g
voita
2
anjovisfileetä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
tl
dijoninsinappia
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi rakuunaa tai basilikaa
½
dl
hienonnettua ruohosipulia tai sipulinvartta
1–2
rkl
pieniä kapriksia tai vihreitä oliivirenkaita
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori keitetyt perunat tarvittaessa (ohutkuorista perunaa ei tarvitse kuoria) ja leikkaa perunat puoliksi.

  2. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet, halkaise sipuli ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi, viipaloi valkosipulinkynnet.

  3. Sulata voi isolla paistinpannulla, kuumenna hiljalleen niin kauan, kunnes voi on kinuskin väristä. Lisää anjovisfileet, perunanpuolikkaat, sipulilohkot ja valkosipulit. Paista keskilämmöllä sekoitellen 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kauniisti ruskistuneet.

  4. Sekoita joukkoon ranskankerma, dijoninsinappi, hienonnetut yrtit ja kaprikset tai oliivirenkaat. Sekoita kevyesti nostellen sekaisin. Rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)