Tämä ihana syyskakku saa mehevyytensä omenaraasteesta ja rahkasta. Vaikeinta valmistuksessa on odottaminen, sillä kakku saa viettää uunissa reilun tunnin, jotta se ehtii kypsyä sisältäkin.
Omena-rahkakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Pese omenat ja kuori ne tarvittaessa. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi.
- Notkista voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokerit, rahka ja munat. Sekoita omenaraaste joukkoon esimerkiksi puuhaarukalla.
- Rouhi valkosuklaa. Yhdistä jauhot, valkosuklaarouhe, leivinjauhe, sooda, kaneli ja suola. Lisää ne rahkavoiseokseen. Sekoita tasaiseksi.
- Voitele ja korppujauhota iso, kahden litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
- Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 1 t 10 min–1 t 15 min, kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsä. Jos pinta uhkaa tummua kesken paistamisen, peitä se leivinpaperilla, jotta voit paistaa kakun kypsäksi. Paistoaika riippuu omenoiden mehevyydestä.
- Anna kakun tasaantua pöydällä vartin verran ennen kumoamista. Koristele jäähtynyt kakku siivilöimällä pinnalle tomusokeria.
Voiko tähän laittaa omenasosetta raasteen sijaan? Paljon olisi
Kiitos kysymyksestäsi, suosittelen kokeilemaan vaikka tätä ohjetta, joka on valmiiksi laadittu omenasoseelle: https://www.soppa365.fi/reseptit/juhli-ja-nauti-makea-leivonta/toffee-om...
Tämän omena-rahkakakun idea on oikeastaan siinä, että omenaraaste luovuttaa kosteutta vähitellen taikinaan kypsennyksen aikana ja tekee kakusta sillä tavoin mehevän. Jos tilalla on omenasose, taikina on kosteampaa ja käyttäytyy eri tavoin. Jos innostut kuitenkin kokeilemaan, suosittelisin korvaamaan osan rahkastakin omenasoseella.
Toimi myös gluteenittomana. Korvasin vehnäjauhot finnmixillä. Omenoita laitoin 2 isohkoa ja olisi kestänyt enemmänkin, mutta hyvää näinkin.
Millä voisi korvata valkosulkaan, kunen pidä sen mausta?
Sitä on niin vähän verrattuna taikinan kokoon, että kakku onnistuu ilmankin. Jos tilalle haluaa jotakin, voi laittaa vaikka pieniksi leikattuja kermatoffeekuutioita, jotka sulavat samaan tapaan sattumiksi kakkuun.
Voiko valkosuklaan korvata tummalla suklaalla.
Voiko twhsä etukäteen, esim 2 pv ennen tarjoilua?
Voi hyvin tehdä etukäteen, kakku säilyy kuvun alla hyvänä huoneenlämmössä ainakin muutamia päiviä ja jääkaapissa jopa viikon. Pari päivää lepoa tekee kakun mehevyydelle vain hyvää.
Tumma suklaa sopii periaatteessa yhtä lailla kakkuun kuin valkosuklaakin. Sitä ei kuitenkaan kannata laittaa liikaa, ettei se peitä omenan makua alleen.