
Leivo neljän palan pikkufocaccia tai paista ihanaa pannuleipää koko pellillinen. Öljyinen focaccia säilyy hyvin yön yli.
Focaccia on italialainen mehevä peltileipä, joka sopii välipalaksi sellaisenaan tai täytettynä. Leipää on helppo tehdä kotioloissakin.
Mutta entä jos pellillinen on liikaa ja leipää haluaisi valmistaa vain kohtuullisen määrän?
Pieni focacciataikina kannattaa kohottaa ja paistaa erillisessä vuoassa. Kun vuoan reunat asettavat focaccialle raamit, pehmeäksi jätetty taikina pääsee kunnolla kohoamaan, eikä valahda ohueksi levyksi. Tällaisesta vuokafocacciasta saa neljä muhkeaa palaa, jotka sopivat hyvin täytettäviksi.
Neljän palan focaccia
Ainekset
Työvaiheet
-
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 5 minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa ½ dl oliiviöljyä. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee runsas puoli tuntia.
-
Voitele pieni uunivuoka (noin 20 x 20 cm) oliiviöljyllä. Kumoa taikina vuokaan ja painele se pohjan kokoiseksi. Valuta 2 rkl oliiviöljyä pinnalle ja anna leivän kohota vielä noin 30 minuuttia.
-
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Tee kohonneeseen leipään sormella kuoppia ja ripottele sormisuolaa pinnalle. Paista leipää uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Vinkki Tuplaa taikina ja paista leipä uunipellillä.
Lohitäyte focacciaan
Ainekset
Työvaiheet
-
Leivo focaccia pari tuntia ennen leipien valmistamista. Keitä perunat ja jäähdytä ne jääkaappikylmiksi.
-
Tee peruna-fenkolisalaatti. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Tee fenkolista ohuita lastuja esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita perunasalaatin aineet keskenään.
-
Laita yrttiöljyn aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
-
Leikkaa lohi noin sentin viipaleiksi ja paista niitä pannussa minuutti molemmin puolin. Mausta lohiviipaleet suolalla ja pippurilla.
-
Halkaise focacciapalat. Lado pohjapalalle lohta, perunasalaattia ja rucolaa. Valuta yrttiöljyä päälle. Paina kansipala paikoilleen.
Kiitos asiallisesta ja syömäkelpoisesta vinkistä. Vain tuon rucolan aika on jo ohi, sen verran hyvin se jo tiedetään ja jää omaan arvoonsa.