Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 501 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Syksyn ihanin kasviskeitto on tässä! Samettisen koostumuksen salaisuutena ovat kurpitsojen kanssa uunissa paahdetut valkopavut. 

Tämä kurpitsakeitto valmistuu myskikurpitsasta, mutta se onnistuu yhtä hyvin muistakin lajikkeista.

Keiton valmistus aloitetaan halkaisemalla kurpitsa pituussuunnassa, leikkaamalla se lohkoiksi ja paahtamalla öljyllä siveltynä ja maustettuna uunissa. Kuoren voi nimittäin poistaa helpoimmin kypsästä kurpitsasta kovertamalla.

Samalla pellillä paahtuvat sipulit sekä valkopavut, jotka tekevät keitosta ihanan sakeaa.

Tämän jälkeen kasvikset soseutetaan kasvisliemen kanssa sileäksi ja viimeistellään paahdetuilla pähkinöillä ja ranskankermalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu myskikurpitsakeitto

Ainekset

1 kpl
(1 kg)
myskikurpitsaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
prk (à noin 300 g)
kypsiä valkopapuja
2
rkl
öljyä
2
tl
juustokuminaa
1
tl
kurkumaa
1
tl
chilimausteseosta
1
tl
suolaa
1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio (luomu)
Lisäksi
kaura-fraichea tai ranskankermaa ja paahdettuja pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Leikkaa myskikurpitsa neljään lohkoon ja poista siemenet. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  2. Nostele kurpitsa- ja sipulilohkot pellille leivinpaperin päälle (kurpitsat kuoripuoli alaspäin). Valuta pavut ja ripottele ne kasvisten lomaan.
  3. Valuta öljy ja ripottele mausteet kasvisten päälle. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Kumoa sipulit ja pavut pelliltä kattilaan. Koverra kurpitsat kuorestaan joukkoon. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä aineksia keskilämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku.
  6. Tarjoa lisäkkeenä kaura-fraichea tai ranskankermaa ja paahdettuja pähkinöitä.

Vinkki! Paahda pähkinät ensin ja lisää uuniin sitten kurpitsat.

Makeantuliset pähkinät

Ainekset

1
ps (175 g)
pähkinäsekoitusta
1
rkl
öljyä
1
rkl
fariinisokeria
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
savupaprikajauhetta
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita öljy, sokeri ja mausteet kulhossa. Lisää pähkinäsekoitus ja pyöräytä sekaisin. Kumoa leivinpaperin päälle pellille.
  2. Paahda pähkinöitä 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä. Rouhi halutessasi karkeasti tai käytä sellaisenaan.

Kommentit (5)

Niina

Aivan älyttömän hyvää tuli! :)

Irkku50

Kurpitsa kannattaa laittaa kokonaisena uuniin. Ja pidentää kypsennysaikaa, kypsyyttä voi haarukalla kokeilla. Helpottaa valmistelua koska raakaa kurpitsa on hyvin kova, eikä sitä meinaa saada pilkotuksi. Kypsänä kuori ja siemenet irtoaa tosi helposti.

Vierailija

Todella hyvä resepti! Vinkkinä, että kurpitsansiemeniä ei kannata heittää roskiin, vaan paahtaa ne ja lisää keiton päälle tai syö vaikka sellaisenaan :)

Vierailija

Lisäsin ohjeeseen puolikkaan sitruunan mehun sekä purkillisen kookoskermaa. Tuli ihan täydellinen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kääräise rullien täytteeksi rapeaksi paistettua tofua, riisinuudeleita, suolapähkinöitä sekä runsaasti yrttejä. Valmiit rullat dipataan umamiseen pähkinäkastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 rullaa / 4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-yrttirullat

Ainekset

250
g
kiinteää tofua
1
rkl
rypsiöljyä
Maapähkinäkastike
1
dl
sileää maapähkinävoita
¾
dl
kuumaa vettä
3
rkl
soijakastiketta
½
limetin mehu
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
chiliöljyä tai sriracha-kastiketta
Lisäksi
100
g
riisinuudelia
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
5–6
retiisiä
1
ruukku minttua
1
ruukku korianteria
1
ruukku thaibasilikaa
1
rs
shison lehtiä tai retiisin versoja
1
dl
suolapähkinöitä
12
arkkia riisipaperia (Ø 16 cm)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofu, kääri talouspaperiin, laita lautaselle ja aseta painava leikkuulauta painoksi. Jätä valumaan noin tunniksi.

  2. Laita maapähkinävoi kulhoon. Kuumenna vesi ja sekoita se maapähkinävoin joukkoon. Purista limetistä mehu ja sekoita se muiden kastikeaineiden kanssa pähkinävoiseokseen.

  3. Leikkaa tofu 12 palaan. Paista tofut pannussa öljyssä rapeiksi. Lisää pannuun 3 rkl maapähkinäkastiketta ja pyöräytä tofut kastikkeessa. Nosta sivuun odottamaan.

  4. Murra nuudelit käsin puoliksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit hyvin ja sekoita seesamiöljy joukkoon. Suikaloi retiisit.

  5. Kaada kiehuvan kuumaa vettä laakeaan kulhoon tai vuokaan. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan veteen, anna pehmetä 10–15 sekuntia ja nosta arkki kostutetun keittiöpyyhkeen päälle.

  6. Täytä rulla yrteillä, shisolla, retiisillä, tofulla ja suolapähkinöillä. Älä täytä liikaa, jottei riisipaperi hajoa.

  7. Käännä riisipaperin alareuna ja toinen sivu täytteen päälle, kääri sitten tiukaksi rullaksi. Valmista loput rullat samoin. Tarjoa rullat lopun maapähkinäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Juuripersilja muistuttaa ulkomuodoltaa erehdyttävästi piparjuurta, mutta sen maku on omaa luokkaansa. Tämä juures on nimensä veroinen, sillä mausta voi tunnistaa aavistuksen persiljasta tuttua aromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juuripersiljakeitto

Ainekset

400
g
juuripersiljaa
1 rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
omena (tai päärynä)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
dl
kasvislientä
2
dl
kaurakermaa
½
sitruunan mehu
noin ½
tl
suolaa
Pinnalle
sitruunan kuorta
hienonnettua persiljaa (tai siemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juuripersiljat leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele ruokalusikallinen öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda 10 minuuttia.
  2. Kuori ja paloittele omena, ja lisää se juuripersiljan joukkoon. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia.
  3. Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää kaurakerma, sitruunan mehu, juuripersilja ja omena. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi.
  4. Hienonna pinnalle persiljaa ja raasta hieman sitruunankuorta

Oikaisu 19.1.2021 klo 13.42: Työvaiheissa mainittiin aiemmin juuriselleri, korjattu juuripersiljaksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Otsikossa puhutaan juuripersiljasta, tekstissä juuriselleristä. Se siitä tulee kun reseptejä kirjoitellaan laiskasti copypeistaamalla, vaihdetaan pari sanaa mutta unohdetaan tarkistaa teksti. Ammattilaisilta voisi odottaa parempaa jälkeä?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 303 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Nakkikastikkeen kasvisversiossa kannattaa kiinnittää erityishuomiota nakkien valintaan. Uusia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti, ja oman suosikin löytää vain testaamalla.

Tarjoa nakkikastike perunamuusin kera. Löydät alempaa myös vegaanisen perunamuusin ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nakkikastike

Ainekset

250
g
vegaanisia nakkeja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
vegaanista margariinia
½
dl
vehnäjauhoja
3–4
dl
kiehuvaa vettä
2
dl
kaurakermaa
1½–2
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
1
tl
tomaattisosetta
½
tl
paprikajauhetta
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pilko nakit. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata paistinpannulla 1 rkl margariinia. Lisää sipuli ja kuullota hetki.
  2. Lisää sitten pannulle nakit ja ruskista sipuleita ja nakkeja, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Siirrä nakkipaistos toiseen astiaan.
  3. Kiehauta vesi vedenkeittimessä. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää 2 rkl margariinia. Lisää jauhot ja paahda keskilämmöllä koko ajan sekoitellen noin 5–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes jauhot ovat hieman ruskistuneet.
  4. Kaada kuuma vesi pannulle muutamassa erässä vispilällä koko ajan sekoittaen. Lisää vielä kaurakerma ja sekoita tasaiseksi. Mausta soijakastikkeella, sinapilla, tomaattisoseella, paprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää kastikkeen joukkoon tarvittaessa lisää vettä.
  5. Lisää nakkipaistos kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

Vegaaninen perunamuusi

Ainekset

1
kg
perunoita
3
rkl
vegaanista margariinia
2
dl
kaurakermaa
noin 1
dl
perunoiden keitinvettä
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, mutta säästä osa muusin notkistamista varten.
  2. Kuumenna kaurakerma. Lisää kattilaan margariini ja kaurakerma ja soseuta perunasurvimella. Lisää kattilaan perunoiden keitinvettä, kunnes muusi on sopivan notkeaa. Mausta suolalla.

Kommentit (0)