Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 301 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Tämä ihanan mausteinen punajuurikeitto saa pehmeyttä kookosmaidosta. Älä unohda limettitilkkaa!

Punajuuria saa kaupasta edullisesti, mutta mitä hyvää ja helppoa niistä voisi valmistaa? Ainakin sosekeittoa.

Soppaa varten juurekset kuoritaan ja pilkotaan ronskeiksi paloiksi. Kädet voi halutessaan suojata käsineillä, niin ne eivät värjäydy. Mukaan kattilaan sopivat niin sipuli, valkosipuli kuin tuore inkiväärikin, joka antaa sopivasti ytyä punajuuren miedon makeaan makuun.

Kun ainesten antaa porista miedolla lämmöllä kannen alla, niiden kypsymistä ei tarvitse juuri edes vahtia. Aikaa kuluu punajuuripalojen koosta riippuen noin puoli tuntia.

Kun maun pyöristää kookosmaidolla, keitto on vegaaninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-inkivääri-kookoskeitto

Ainekset

500
g
punajuuria
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
40
g
inkivääriä
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
juustokuminaa
1
litra vettä
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
1
tl
suolaa
1
limen mehu
½
ruukkua korianteria
1
dl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Laita punajuuret kokonaisina kattilaan, kaada päälle vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi, noin 30 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja pilko punajuuret.

  2. Kuori ja hienonna sipulit, kuori ja raasta inkivääri.

  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit pehmeiksi, lisää inkivääri ja mausteet ja paista vielä hetki. Lisää punajuuret, vesi ja kookosmaito ja kiehauta. Soseuta keitto, mausta suolalla ja limen mehulla. Viimeistele korianterilla ja kookoshiutaleilla.

Kommentit (12)

Vierailija

Ruokalan viimeisellä rivillä todetaan:

"Maun voi pyöristää kookosmaidolla, jolloin keitosta saa vegaanisen."

Omituista logiikkaa. Miten vegaaninen keitto muuttuu vegaaniseksi lisäämällä kookosmaitoa? Epäterveellisemmäksi se ainakin muuttuu, sillä jopa kevyt kookosmaidossa on 7,7 % tyydyttynyttä rasvaa.

Vierailija

Aivan, mutta puhuttaessa kookoksesta niin noissa kookoshiutaleissa on sataa grammaa kohden peräti 57 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja eli juuri niitä mitä suositellaan erityisesti välttämään ja esimerkiksi lopettamaan eläinperäisen rasvan eli voin käyttö.

Vierailija

IS;n sivuilla tätä soppaa mainostetaan "itsestään valmistuvaksi". Toki esivalmisteluna pitää kuoria ja pilkkoa raaka-aineita kattilaan, kuullottaa sipuleita ym. puuhastelua. Sekä todennäköisesti myös keittämisen aikana sekoitella., ettei pala pohjaan Mutta mikäpä siinä; tuleehan samaisen julkaisun mielestä viikon ruoat tehdyksi valmistamalla 5 eri sapuskaa...

Vierailija

1. Kuva ei vastaa valmistusohjetta koska siinä on (ilmeisesti) kookosmaito juova, vaikka ohjeessa kookosmaito sekoitetaan muihin aineksiin

2. Kookosmaidossa taitaa olla vielä enemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin kuohukermassa - olisikohan siis "ei-vegaaninen" keitto sittenkin terveellisempi?

Vierailija

"Kuva ei vastaa valmistusohjetta"

Hih, sehän on sellainen "tarjoiluehdotus" jolla mikroateriat yritetään stailata tuotepakkauksen kuvaan syötävän näköiseksi. Tai kuten arkkitehtien tekemät "havainnekuvat".

Samu

Että ihmiset voivat olla niin negatiivisia. Soppa on varmasti hyvää ja jokainen voi muunnella omalla tavallaan. Artikkeli on ruokaohje, joten jättäkää ”nokkeluutenne” jonnekin muualle!

Vierailija

Kenenkään ei tarvitsisi kirjoitella nokkeluuksia, jos reseptissä tai kuvassa ei olisi epäjohdonmukaisuuksia.

Vierailija

Keitto oli onnistunut hyvin, mutta liian juokseva, eli turhan paljon vettä, olisi riittänyt 0,5L vettä ja lopuksi tarvittaessa lisätä.
Maku oli hyvä.

Vierailija

Onko todella 40g inkivääriä?

Kari Koskinen

Aivan mahtavan makuinen keitto. Tulen tekemään tätä jatkossakin.

Seppo66

Aivan liian paljon vettä ohjeessa. Kolme desiä maksimissaan suosittelen. Tällä ohjeella tuntui kun ois syöny punertavaa kasvislientä.

Vierailija

Tuli hyvän makuinen mutta ohut liemi. Suurustin maissijauhosuurusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Jälkimaustettu uunilohi

Ainekset

1
(n. 700 g)
kirjolohifilee
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
SITRUSKASTIKE
½
verigreippi (noin 1⁄2 dl mehua)
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kalakastiketta
LISÄKSI
2
dl
täysjyväcouscousia
¼
tl
suolaa
dl
vettä
1
appelsiini
½
verigreippi
50
g
lehtikaalia tai babypinaattia

Työvaiheet

  1. Laita filee öljyttyyn vuokaan nahkapuoli alaspäin ja hiero pintaan suola ja pippuri. Kypsennä 175-asteessa noin 15 minuuttia.

  2. Purista greippimehu. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Yhdistä kastikkeen aineet ja jätä kastike odottamaan.

  3. Laita couscous ja suola lasi- tai metallikulhoon. Kiehauta vesi ja kaada couscousin päälle. Anna couscousin vetäytyä peitettynä 10 minuuttia. Pöyhi se haarukalla.

  4. Kuori sitrukset veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Viipaloi ne. Hienonna lehtikaali. Lisää sitrukset, leikkuulaudalle kertynyt mehu ja lehtikaali couscousin joukkoon.

  5. Ota kala uunista ja murra se heti haarukalla lohkoiksi. Kaada päälle sitruskastike. Tarjoa couscousin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu sardiini-riisi

Ainekset

1
ps (200 g)
herneitä (pakaste)
1
ps (100 g)
kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
1–2
punaista chiliä
2
prk (à 85 g)
sardiineja öljyssä
2
rkl
sardiinien öljyä
400
g
kypsää riisiä (halutessasi maustettua, esim. kookos-sitruunaruoho)
2
rkl
rapeaa valkosipuliöljyä
1
ruukku thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Sulata herneet. Suikaloi kevätsipulit. Viipaloi valkosipulinkynnet ja chilit.

  2. Kuullota valkosipulit sardiinien öljyssä. Lisää riisit. Paista sekoittaen 5 minuuttia.

  3. Lisää herneet, chilit, kevätsipulit ja valutetut, paloitellut sardiinit. Kuumenna. Tarjoa lisäksi valkosipuliöljyä ja thaibasilikaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kiinalainen musta etikka yllättää pehmeällä maullaan. Parhaimmillaan se on nuudeleiden kastikkeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustaetikkanuudelit

Ainekset

1
pkt (300 g)
sobanuudeleita
keittämiseen 1
l
vettä ja 2 tl suolaa
2
grillattua broilerin koipireittä
3
kevätsipulia
½
dl
kuorettomia maapähkinöitä
KASTIKE
rkl
kiinalaista mustaa etikkaa
2
rkl
tummaa soijakastiketta
1
rkl
rapeaa chiliöljyä
½
rkl
vettä
2
valkosipulinkynttä
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita nuudelivesi kiehumaan. Mausta se suolalla.

  2. Poista broilereista nahka ja revi liha suupaloiksi. Viipaloi kevätsipulit. Paahda maapähkinät kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi, noin 2 minuuttia.

  3. Yhdistä pienessä kulhossa etikka, soijakastike, chiliöljy ja vesi. Raasta valkosipulit kastikkeeseen ja mausta sokerilla.

  4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, 3–4 minuuttia. Valuta ja huuhtele nuudelit lävikössä nopeasti kylmällä vedellä. Kumoa ne takaisin kattilaan.

  5. Sekoita kastike nuudeleiden joukkoon ja jaa nuudelit kulhoihin. Lisää broilerit, kevätsipuli ja maapähkinät. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Hyvän kuskusin salaisuus on runsas määrä kastiketta ja reilulla kädellä annostellut yrtit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-kuskussalaatti

Ainekset

1
dl
kuorellisia manteleita
4
dl
(täysjyvä)kuskusia
n. 4
dl
kasvislientä
5
appelsiinia (osa veriappelsiinia tai -greippiä)
3
rkl
sitruunamehua
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
vaahterasiirappia
1
rkl
za’ataria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
oliiveja
1
tuuhea ruukku minttua
2
kevätsipulia
LISÄKSI
marokkolaista uunilohta (ks. ohje)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelit kuivalla, kuumalla pannulla. Jäähdytä ja rouhi ne.

  2. Hauduta kuskus kypsäksi kuumassa kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. (Tarkista liemen määrä käyttämäsi kuskusin pakkauksesta.)

  3. Pese appelsiinit. Raasta kahden appelsiinin kuori hienoksi raasteeksi. Purista yhden appelsiinin mehu. Leikkaa loput appelsiinit kalvottomiksi viipaleiksi tai lohkoiksi. Purista tarvittava määrä sitruunamehua.

  4. Yhdistä appelsiininkuoriraaste, sitrusmehut, öljy, siirappi ja mausteet. Kääntele seos kuskusin joukkoon. Lisää mantelit ja oliivit. Hienonna minttu ja kevätsipuli joukkoon.

  5. Tarjoa salaatti marokkolaisittain maustetun lohen lisukkeena tai kääntele lohi paloiteltuna muiden aineiden joukkoon.

Uunilohi marokkolaisittain

Ainekset

600
g
lohifileetä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
raastettua sitruunankuorta
(1–2
sitruunan kuori)
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
juustokuminaa
1
rkl
seesaminsiemeniä
1
rkl
paprikajauhetta
2
tl
kuivattua oreganoa
2
tl
sokeria
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa. Yhdistä valkosipuli, sitruunankuoriraaste ja mausteet kulhossa.

  2. Laita lohifilee pellille leivinpaperin päälle ja hiero mausteet lohen pintaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes sisälämpö on 55 astetta.

  3. Irrottele lohi pienemmiksi paloiksi ja tarjoa appelsiini-kuskussalaatin kanssa.

Vinkki Voit uunikypsennyksen sijaan paistaa lohen annospaloina öljyssä, 3–4 minuuttia/puoli. Tällöin mausteseos kannattaa lisätä lohelle vasta paistamisen jälkeen.

Kommentit (1)

Vierailija

Käytin tähän bulguria tuli tosi herkullinen salaatti.