Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 301 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Tämä ihanan mausteinen punajuurikeitto saa pehmeyttä kookosmaidosta. Älä unohda limettitilkkaa!

Punajuuria saa kaupasta edullisesti, mutta mitä hyvää ja helppoa niistä voisi valmistaa? Ainakin sosekeittoa.

Soppaa varten juurekset kuoritaan ja pilkotaan ronskeiksi paloiksi. Kädet voi halutessaan suojata käsineillä, niin ne eivät värjäydy. Mukaan kattilaan sopivat niin sipuli, valkosipuli kuin tuore inkiväärikin, joka antaa sopivasti ytyä punajuuren miedon makeaan makuun.

Kun ainesten antaa porista miedolla lämmöllä kannen alla, niiden kypsymistä ei tarvitse juuri edes vahtia. Aikaa kuluu punajuuripalojen koosta riippuen noin puoli tuntia.

Kun maun pyöristää kookosmaidolla, keitto on vegaaninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-inkivääri-kookoskeitto

Ainekset

500
g
punajuuria
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
40
g
inkivääriä
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
juustokuminaa
1
litra vettä
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
1
tl
suolaa
1
limen mehu
½
ruukkua korianteria
1
dl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Laita punajuuret kokonaisina kattilaan, kaada päälle vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi, noin 30 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja pilko punajuuret.

  2. Kuori ja hienonna sipulit, kuori ja raasta inkivääri.

  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit pehmeiksi, lisää inkivääri ja mausteet ja paista vielä hetki. Lisää punajuuret, vesi ja kookosmaito ja kiehauta. Soseuta keitto, mausta suolalla ja limen mehulla. Viimeistele korianterilla ja kookoshiutaleilla.

Kommentit (12)

Vierailija

Ruokalan viimeisellä rivillä todetaan:

"Maun voi pyöristää kookosmaidolla, jolloin keitosta saa vegaanisen."

Omituista logiikkaa. Miten vegaaninen keitto muuttuu vegaaniseksi lisäämällä kookosmaitoa? Epäterveellisemmäksi se ainakin muuttuu, sillä jopa kevyt kookosmaidossa on 7,7 % tyydyttynyttä rasvaa.

Vierailija

Aivan, mutta puhuttaessa kookoksesta niin noissa kookoshiutaleissa on sataa grammaa kohden peräti 57 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja eli juuri niitä mitä suositellaan erityisesti välttämään ja esimerkiksi lopettamaan eläinperäisen rasvan eli voin käyttö.

Vierailija

IS;n sivuilla tätä soppaa mainostetaan "itsestään valmistuvaksi". Toki esivalmisteluna pitää kuoria ja pilkkoa raaka-aineita kattilaan, kuullottaa sipuleita ym. puuhastelua. Sekä todennäköisesti myös keittämisen aikana sekoitella., ettei pala pohjaan Mutta mikäpä siinä; tuleehan samaisen julkaisun mielestä viikon ruoat tehdyksi valmistamalla 5 eri sapuskaa...

Vierailija

1. Kuva ei vastaa valmistusohjetta koska siinä on (ilmeisesti) kookosmaito juova, vaikka ohjeessa kookosmaito sekoitetaan muihin aineksiin

2. Kookosmaidossa taitaa olla vielä enemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin kuohukermassa - olisikohan siis "ei-vegaaninen" keitto sittenkin terveellisempi?

Vierailija

"Kuva ei vastaa valmistusohjetta"

Hih, sehän on sellainen "tarjoiluehdotus" jolla mikroateriat yritetään stailata tuotepakkauksen kuvaan syötävän näköiseksi. Tai kuten arkkitehtien tekemät "havainnekuvat".

Samu

Että ihmiset voivat olla niin negatiivisia. Soppa on varmasti hyvää ja jokainen voi muunnella omalla tavallaan. Artikkeli on ruokaohje, joten jättäkää ”nokkeluutenne” jonnekin muualle!

Vierailija

Kenenkään ei tarvitsisi kirjoitella nokkeluuksia, jos reseptissä tai kuvassa ei olisi epäjohdonmukaisuuksia.

Vierailija

Keitto oli onnistunut hyvin, mutta liian juokseva, eli turhan paljon vettä, olisi riittänyt 0,5L vettä ja lopuksi tarvittaessa lisätä.
Maku oli hyvä.

Vierailija

Onko todella 40g inkivääriä?

Kari Koskinen

Aivan mahtavan makuinen keitto. Tulen tekemään tätä jatkossakin.

Seppo66

Aivan liian paljon vettä ohjeessa. Kolme desiä maksimissaan suosittelen. Tällä ohjeella tuntui kun ois syöny punertavaa kasvislientä.

Vierailija

Tuli hyvän makuinen mutta ohut liemi. Suurustin maissijauhosuurusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Eteläitalialaisesta sardiinipastasta poimitut maut toimivat myös kotoisan savusilakan kanssa. Silakan sijaan voi pastaan laittaa mitä tahansa muuta savukalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
KASTIKE
3
valkosipulinkynttä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
400
g
savusilakoita
½
dl
oliiviöljyä
1
prk (35 g)
kapriksia
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista tarvittava määrä mehua.

  2. Poista silakoista halutessasi nahka ja ruodot. Paloittele silakat.

  3. Kaada öljy pannulle, lisää valkosipuli ja lämmitä matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

  5. Lisää pannulle kaprikset liemineen sekä mustapippuri. Kuumenna ja lisää silakat. Lisää lopuksi sitruunan kuoriraaste ja mehu.

  6. Kauhaise pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon kastike, lisää keitinvettä tarvittaessa. Hienonna päälle persiljaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Talven lämmittävin ja helpoin ruoka syntyy kanaliemessä keitetyistä pelmeneistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit kanaliemessä

Ainekset

1
l
valmista kanalientä
½
tl
suolaa
1
ps (400 g)
pelmeneitä (pakaste)
RAPEA SIPULI
4
banaanisalottisipulia
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
½
tl
suolaa
LISÄKSI
smetanaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kanaliemi (ks. ohje).

  2. Valmista rapea sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinileikkurilla. Kuumenna öljy teräs­kattilassa 170­asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun sipulit ruskistuvat öljyssä tasaisesti poreillen. Paista sipulit rapeiksi kahdessa erässä, noin 5 minuuttia. Nosta sipulit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Ripottele pinnalle suolaa.

  3. Kuumenna liemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pelmenit. Keitä 5–7 minuuttia, kunnes pelmenit ovat sulaneet.

  4. Tarjoa rapean sipulin ja smetanan kanssa.

Mausteinen kanaliemi

Ainekset

750
g
broilerinsiipiä
1
kokonaisen kypsän broilerin luut
1
sipuli
1
porkkana
1
lehtisellerin varsi
1
kokonainen valkosipuli
6
maustepippuria
2
laakerinlehteä
2
timjamin oksaa
2
lehtipersiljan oksaa
2
tähtianista
2
tl
sinapinsiemeniä
3
l
vettä
1
tl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele broilerinsiivet kylmällä vedellä ja laita isoon kattilaan. Paloittele broileri muutamaan palaan.

  2. Leikkaa sipuli kuorineen lohkoiksi. Paloittele porkkana muutamaan pa­laan. Leikkaa lehtiselleri pituussuun­nassa puoliksi. Halkaise valkosipuli vaakasuunnassa.

  3. Laita kaikki ainekset etikkaa lukuun­ottamatta isoon kattilaan. Lisää vettä niin, että kaikki ainekset ovat veden peitossa.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä niin, että liemi poreilee.

  5. Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois reikäkauhalla tai siivilällä. Lisää etikka. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen 3 tuntia. Tarkkaile nesteen määrää ja liemen makua. Lisää vettä tarvittaessa.

  6. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Kerää pois pinnalle noussut rasva.

Vinkki Nypi kypsistä siivistä lihat ja lisää ne salaatteihin tai pastakastikkeen joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pasteijaa
Valmistusaika
45 min + taikinalevyjen sulaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sienipasteijat sieniliemessä

Ainekset

500
g
lehtitaikinalevyjä
TÄYTE
200
g
suppilovahveroita (pakaste)
dl
keitettyä ohraa (noin 1⁄2 dl keittämättömiä ohrasuurimoita)
1
banaanisalottisipuli
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
kuivattua (sitruuna)timjamia
1
dl
kasvikermaa
½
tl
mustapippuria
VOITELUUN
½
dl
kasvikermaa
TARJOILUUN
1
l
sienilientä
1
tl
suolaa
1–2
rkl
kuivaa sherryä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin sieniliemi (ks. ohje).

  2. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata sienet ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Keitä ohrasuurimot kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja jäähdytä.

  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä pannulla öljyssä matalalla lämmöllä noin 7 minuuttia. Kun sipuli on pehmeää, lisää sienet, suola ja timjami. Paista sekoittaen muutama minuutti.

  4. Laita keitetty ohra kulhoon ja lisää sieniseos. Sekoita joukkoon kasvikerma ja pippuri.

  5. Leikkaa taikinalevyistä pyöreällä muotilla kiekkoja. (Voit tehdä pasteijois­ta myös kolmioita, leikkaa taikinalevyt tällöin puoliksi.) Kostuta taikinakiekon reunat vedellä ja laita keskelle noin 1 rkl täytettä. Taita taikina puolikuun muotoiseksi pasteijaksi. Painele pas­teijan reunat kiinni haarukalla.

  6. Laita pasteijat leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele ne kasvikermalla. Paista 225­asteisen uunin keskitasolla 14–15 minuuttia.

  7. Kuumenna liemi. Lisää suola ja tilkka sherryä. Laita lautasille pasteija ja kaada lientä ympärille.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Jälkimaustettu uunilohi

Ainekset

1
(n. 700 g)
kirjolohifilee
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
SITRUSKASTIKE
½
verigreippi (noin 1⁄2 dl mehua)
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kalakastiketta
LISÄKSI
2
dl
täysjyväcouscousia
¼
tl
suolaa
dl
vettä
1
appelsiini
½
verigreippi
50
g
lehtikaalia tai babypinaattia

Työvaiheet

  1. Laita filee öljyttyyn vuokaan nahkapuoli alaspäin ja hiero pintaan suola ja pippuri. Kypsennä 175-asteessa noin 15 minuuttia.

  2. Purista greippimehu. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Yhdistä kastikkeen aineet ja jätä kastike odottamaan.

  3. Laita couscous ja suola lasi- tai metallikulhoon. Kiehauta vesi ja kaada couscousin päälle. Anna couscousin vetäytyä peitettynä 10 minuuttia. Pöyhi se haarukalla.

  4. Kuori sitrukset veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Viipaloi ne. Hienonna lehtikaali. Lisää sitrukset, leikkuulaudalle kertynyt mehu ja lehtikaali couscousin joukkoon.

  5. Ota kala uunista ja murra se heti haarukalla lohkoiksi. Kaada päälle sitruskastike. Tarjoa couscousin kanssa.

Kommentit (0)