Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 307 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Tämä ihanan mausteinen punajuurikeitto saa pehmeyttä kookosmaidosta. Älä unohda limettitilkkaa!

Punajuuria saa kaupasta edullisesti, mutta mitä hyvää ja helppoa niistä voisi valmistaa? Ainakin sosekeittoa.

Soppaa varten juurekset kuoritaan ja pilkotaan ronskeiksi paloiksi. Kädet voi halutessaan suojata käsineillä, niin ne eivät värjäydy. Mukaan kattilaan sopivat niin sipuli, valkosipuli kuin tuore inkiväärikin, joka antaa sopivasti ytyä punajuuren miedon makeaan makuun.

Kun ainesten antaa porista miedolla lämmöllä kannen alla, niiden kypsymistä ei tarvitse juuri edes vahtia. Aikaa kuluu punajuuripalojen koosta riippuen noin puoli tuntia.

Kun maun pyöristää kookosmaidolla, keitto on vegaaninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-inkivääri-kookoskeitto

Ainekset

500
g
punajuuria
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
40
g
inkivääriä
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
juustokuminaa
1
litra vettä
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
1
tl
suolaa
1
limen mehu
½
ruukkua korianteria
1
dl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Laita punajuuret kokonaisina kattilaan, kaada päälle vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi, noin 30 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja pilko punajuuret.

  2. Kuori ja hienonna sipulit, kuori ja raasta inkivääri.

  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit pehmeiksi, lisää inkivääri ja mausteet ja paista vielä hetki. Lisää punajuuret, vesi ja kookosmaito ja kiehauta. Soseuta keitto, mausta suolalla ja limen mehulla. Viimeistele korianterilla ja kookoshiutaleilla.

Kommentit (12)

Vierailija

Ruokalan viimeisellä rivillä todetaan:

"Maun voi pyöristää kookosmaidolla, jolloin keitosta saa vegaanisen."

Omituista logiikkaa. Miten vegaaninen keitto muuttuu vegaaniseksi lisäämällä kookosmaitoa? Epäterveellisemmäksi se ainakin muuttuu, sillä jopa kevyt kookosmaidossa on 7,7 % tyydyttynyttä rasvaa.

Vierailija

Aivan, mutta puhuttaessa kookoksesta niin noissa kookoshiutaleissa on sataa grammaa kohden peräti 57 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja eli juuri niitä mitä suositellaan erityisesti välttämään ja esimerkiksi lopettamaan eläinperäisen rasvan eli voin käyttö.

Vierailija

IS;n sivuilla tätä soppaa mainostetaan "itsestään valmistuvaksi". Toki esivalmisteluna pitää kuoria ja pilkkoa raaka-aineita kattilaan, kuullottaa sipuleita ym. puuhastelua. Sekä todennäköisesti myös keittämisen aikana sekoitella., ettei pala pohjaan Mutta mikäpä siinä; tuleehan samaisen julkaisun mielestä viikon ruoat tehdyksi valmistamalla 5 eri sapuskaa...

Vierailija

1. Kuva ei vastaa valmistusohjetta koska siinä on (ilmeisesti) kookosmaito juova, vaikka ohjeessa kookosmaito sekoitetaan muihin aineksiin

2. Kookosmaidossa taitaa olla vielä enemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin kuohukermassa - olisikohan siis "ei-vegaaninen" keitto sittenkin terveellisempi?

Vierailija

"Kuva ei vastaa valmistusohjetta"

Hih, sehän on sellainen "tarjoiluehdotus" jolla mikroateriat yritetään stailata tuotepakkauksen kuvaan syötävän näköiseksi. Tai kuten arkkitehtien tekemät "havainnekuvat".

Samu

Että ihmiset voivat olla niin negatiivisia. Soppa on varmasti hyvää ja jokainen voi muunnella omalla tavallaan. Artikkeli on ruokaohje, joten jättäkää ”nokkeluutenne” jonnekin muualle!

Vierailija

Kenenkään ei tarvitsisi kirjoitella nokkeluuksia, jos reseptissä tai kuvassa ei olisi epäjohdonmukaisuuksia.

Vierailija

Keitto oli onnistunut hyvin, mutta liian juokseva, eli turhan paljon vettä, olisi riittänyt 0,5L vettä ja lopuksi tarvittaessa lisätä.
Maku oli hyvä.

Vierailija

Onko todella 40g inkivääriä?

Kari Koskinen

Aivan mahtavan makuinen keitto. Tulen tekemään tätä jatkossakin.

Seppo66

Aivan liian paljon vettä ohjeessa. Kolme desiä maksimissaan suosittelen. Tällä ohjeella tuntui kun ois syöny punertavaa kasvislientä.

Vierailija

Tuli hyvän makuinen mutta ohut liemi. Suurustin maissijauhosuurusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.