Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 70 keittokirjaan.
Ohje: Taina Vuohelainen Kuva: Arto Vuohelainen

Päältä rapeat ja sisältä ilmavat patongit maistuvat juuston kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat oliivipatongit

Ainekset

1
dl
kivettömiä tummia oliiveja
7
dl
vettä
50
g
hiivaa
1
kananmunanvalkuainen
1
rkl
rypsiöljyä
1/2
dl
vaaleaa siirappia tai hunajaa
3
dl
riisijauhoja
3
dl
durrajauhoja
1
dl
maissitärkkelystä (Maizena)
2
tl
suolaa
1/2
dl
psylliumsiemenen kuorta (esim. Fiber Husk)
2
rkl
perunakuitua (esim. Semper Pofiber)
2
rkl
sokerijuurikaskuitua (esim. Fibrex)

Työvaiheet

  1. Puolita oliivit. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen. Lisää valkuainen, öljy ja siirappi tai hunaja.
  2. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää oliivit joukkoon. Lisää oliivi-jauhoseos nesteeseen ja alusta taikinaa noin 5 minuuttia. Anna sen kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
  3. Jauhota leivinalusta riisijauhoilla ja kaada taikina jauhojen päälle. Leivo taikina pötköksi ja jaa se 3 osaan. Leivo kukin pötkö noin 20 cm pitkäksi patongiksi. Noste leivät pellille kohoamaan 20 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  4. Paista patonkeja uunissa 20-30 minuuttia.

Vinkki: Voit korvata riisi- ja durrajauhot esimerkiksi 6 dl:lla gluteenitonta Semper Fin Mix -jauhoa.

Kommentit (2)

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Testattu.
Maukasta, rakenne hyvä.
Helppo varioida vaihtamalla oliivit vaikka aurinkokoivattuun tomaattiin.
Soveltuisi varmasti myös focacciaksi.

Usimarjaana
Seuraa 
Liittynyt29.9.2015

Tämä on ehdottomasti onnistunein gluteeniton leipä mitä olen tähän asti kokeillut! Tehty nyt jo monta kertaa, yleensä rusinoilla, pähkinöillä tai siemenillä höystettynä. Rypsiöljyn sijaan lorautin hyvää oliiviöljyä, mielestäni sopii tuohon paremmin.

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Helppo siemennäkkäri valmistuu vähällä vaivalla. Omenamehu antaa näkkärille makeutta ja tekee siitä loistavan alustan suolaisille juustoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen kauranäkkäri

Ainekset

4
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
dl
auringonkukansiemeniä
dl
seesaminsiemeniä
tl
suolaa
2
dl
omenamehua
¾
dl
öljyä
2
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää mehu, öljy ja hunaja ja sekoita tasaiseksi.

  2. Levitä taikina leivinpaperille pellille tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Paista uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes näkkäri on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

  3. Murra näkkäristä paloja ja tarjoa esimerkiksi juustojen ja hillojen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 149 reseptiä.
Linkitetty 218 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Tavallista kevyempi, värikkäämpi ja terveellisempi piiraspohja valmistuu juuresraasteesta! Mehevä täyte tekee piirakasta herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka juurespohjalla

Ainekset

Pohja
2
(200 g)
porkkanaa
2
pientä tai 1 iso punajuuri (150 g)
150
g
palsternakkaa
2
kananmunaa
4
rkl
mantelijauhoa, soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria
nokare voita vuoan voiteluun
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
(ruoka)kermaa tai kermamaitoa
2
kananmunaa
2
dl
juustoraastetta
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja raasta ne karkealla terällä.

  2. Laita juuresraasteet kulhoon. Lisää kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari minuuttia.

  3. Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan pohjat ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi.

  5. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5–7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.

  6. Siirrä kasvisseos kulhoon. Lisää kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kommentit (9)

Kevennystä kaipaava

Täyte kyllä valitettavasti kumoaa pohjan keveyden.
Toivoisin ohjeita oikeasti kevyisiin piirakkapohjiin ja täytteisiin, jotka kuitenkin olisivat maukkaita.
Kiitos!

Kismet

Täytteeseen kävis varmaan tonnikalaa ja vähemmän kermaa ja juustoraastetta.

Vierailija

Laskin kalorimäärät palasta kohti annetuilla ainesosilla, käyttäen kaurajauhoa. Pelkälle pohjalle tulee kaloreita 77 / palanen. Täytteille, käyttäen 200g parsakaalia, 4% ruokakermaa ja 15% juustoraastetta, tulee 182 kaloria. Eli yhteensä 259 kaloria per palanen. Tuo juustohan tosiaan on se, mikä kaloripitoisuuden nostaa. Onhan tämä joka tapauksessa keveämpää verrattuna perinteiseen voi-jauhopiirakkaan. Pitää ehdottomasti kokeilla tuota juurespohjaa. Kiitos!

Raili Sergejeff

Kokeiluun menee!

Raili Sergejeff

Voisikohan tuon juustoraasteen korvata vaikka rahkalla tai rahkajugurtilla, niin ei tulisi niin raskasta ja kaloripitoista? Se kyllä kaipaisi ehkä vielä yhden munan hyytymisen vuoksi.

Yhden munan ehkä voisi jättää pois kokonaan tuosta pohjan ohjeesta, ja laittaa enemmän vaikkapa soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa .

Täytteen kerman voi korvata vaikkapa kauramaidolla, tavallisella maidolla tms. 

Ajattelin, että tulisi samantapainen kuin makeat, esim. raparperipiirakka, johon laitetaan rahkaa/rahkajugurttia.

Taidan kokeilla sillä tavalla, voi tulla hyvääkin.  Eivätpä nuo ainekset paljon maksa, jos kokeilu epäonnistuu.

Vierailija

Mun mielestä toi on jo aika kevyt ohje, jos vaikka syö sitä salaatin kera esim päivälliseksi. Juuston voi varmaan korvata vähärasvaisella juustolla tai jättää jopa pois mutta itse en niin tekisi. Lisäksi kerman voi korvata esim rasvattomalla maidolla tai vähärasvaisella kermalla. Ei kyllä tosiaan ole mikään raskas ohje, kun ei tule vehnäjauhoja ja voita hirveää määrää

Soveltaja

Sovelsin. Palsternakkaa ei ollut ja täytteeksi tein salaattijuustosta, kermaviilistä ja pinaatista kananmunalla sidotun sörsselin. Hyvää oli. Tykkäsin oikeastaan enemmän tästä kuin ruistaikinapohjasta. Pohjaa tullaan kyllä käyttämään jatkossakin!

Raili Sergejeff

Vierailija 16/9 | klo 8:09 | 5.11.2020

"Mun mielestä toi on jo aika kevyt ohje, jos vaikka syö sitä salaatin kera esim päivälliseksi..."

Onhan se varmasti niin, minua kuitenkin kiinnosti, toimisiko oma ehdotukseni. Kerman olisin joka tapauksessa korvannut esim. kauramaidolla tms. Halusin aivan asiallisesti kysyä sellaiselta, joka tietää näistä asioista. En halua lisätä juustoa ruokaan jos ei ole aivan pakko.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, ketjun asiattomat kommentit ja samalla vastaukset niihin on nyt poistettu.

Juusto tosiaan kiinteyttää täytettä kypsyessään melko paljon, joten yhden munan lisääminen voisi olla tarpeen jos juuston haluaa jättää pois. Kerman voisi halutessaan vaihtaa jonkin hapatettuun maitovalmisteeseen, joka on aavistuksen kermaa paksumpaa. Esimerkiksi kermaviili tai turkkilainen jogurtti sisältää vain noin 10 % rasvaa, minkä piirakka saattaisi maun vuoksi kaivatakin. Sitä käyttämällä ei tarvitsisi lisätä rahkaa, joka saattaisi puolestaan olla maultaan turhankin hapan tähän täytteeseen.

Pohjassa soijajauhon lisääminen lienee paras vaihtoehto, jos yhden munan haluaa jättää pois. Soijajauho imaisee nestettä mainituista jauhoista tehokkaimmin.

Jos innostut kokeilemaan, olisi mukava kuulla mitä pidit ja miten lopputulos onnistui!

Myskikurpitsakeitto paahdetusta kurpitsasta on taivaallista syksyistä sosekeittoa. Kurpitsan paahteisuus, keiton mausteisuus ja kookoskerman täyteläisyys tekee siitä täydellistä ruokaa kylmiin syyspäiviin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + paahtaminen 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Myskikurpitsakeitto paahdetusta kurpitsasta

Ainekset

600
g
myskikurpitsaa
300
g
bataattia
2
kpl
porkkanaa
1
kpl
sipuli
3
kpl
valkosipulinkynsiä
2-3
kpl
kotimaista omenaa
2
kpl
mietoa chiliä
5-10
g
tuoretta inkivääriä
3
rkl
oliiviöljyä
3/4
tl
suolaa
3/4
tl
mustapippuria
6
dl
kasvislientä
2,5
dl
kookoskermaa
3/4
tl
juustokuminaa
3/4
tl
kurkumaa
Viimeistelyyn yrttejä ja siemeniä

Työvaiheet

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.
Kuori ja paloittele myskikurpitsa, bataatti, porkkanat ja sipuli.
Kuori valkosipulinkynnet.
Poista omenoista siemenkota ja lohko muutamaan osaan.
Halkaise chilit, poista siemenet sekä valkoiset osat ja hienonna chilit.
Kuori ja hienonna inkivääri.
Laita kaikki kasvikset, chili ja inkivääri uunivuokaan, pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paahda n. 40 minuuttia.
Mittaa kattilaan kasvisliemi, kookoskerma, juustokumina ja kurkuma ja kiehauta.
Lisää joukkoon paahdetut kasvikset ja soseuta sauvasekoittimella tasaisen kuohkeaksi.
Kuumenna samalla sekoitellen kiehuvan kuumaksi.
Viimeistele siemenillä ja yrteillä ja tarjoile esimerkiksi sämpylöiden kera.😍

Kommentit (2)

Uunissa paahtaminen?

Miksi myskikurpitsa useimmiten ja tässä myös muut ainekset pitää paahtaa? Pelkästään maunko takia? Olisiko taloudellisempaa keitellä liedellä ilman uunin lämmittämistä? Vaan ehkä se maku on parempi paahdettuna, pitääpä kokeilla kumpaakin versiota.

Oton leipomukset
Seuraa 
Liittynyt17.11.2019

Hyvä kysymys! Tosiaan ainakin tässä keitossa juuri tuo paahteinen maku on tärkeä asia, sillä se tuo makuun tiytynlaista syvyyttä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 710 reseptiä.
Linkitetty 85 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Mehevän suklaakakun yllättävä salaisuus? Purkillinen papuja. Helppo gluteeniton kakku on vartissa valmis uuniin.

Pavut antavat niin mehevän rakenteen, että tämä herkku muistuttaa mutakakkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + 25 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustapapu-suklaakakku

Ainekset

100
g
tummaa suklaata (maidotonta)
1
prk (230 g)
kypsiä mustapapuja
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
rkl
maissitärkkelystä
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
kahvia (huoneenlämpöisenä)
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Rouhi suklaa karkeaksi monitoimikoneen leikkuuterällä.
  2. Huuhdo pavut juoksevan veden alla siivilässä. Valuta ja kumoa pavut monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä sekaisin suklaan kanssa.
  3. Lisää samaan kulhoon munat, sokerit, maissitärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Mittaa päälle vasta keitetty, huoneenlämpöinen kahvi ja rypsiöljy. Sekoita tasainen taikina.
  4. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 20 cm) ja sipaise reunat öljyllä. Valuta taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä pehmeäksi. Anna kakun jäähtyä, ennen kuin siirrät sen vadille.
  5. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi maidottoman ja gluteenittoman kauravaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Voit tehdä kakun myös hienontamalla pavut sauvasekoittimella. Sekoita suklaarouhe, munat, kuivat aineet, kahvi ja öljy vatkaimella joukkoon.

Kommentit (0)