
Iki-ihana tarte tatin onnistuu myös persimoneista. Valitse keikauspiirakkaan napakat hedelmät, jotka pitävät muotonsa kypsennettäessä.
Joskus persimonit saattavat olla liian napakoita syötäväksi sellaisenaan, mutta ne sopivat mainiosti kuumennettaviin ruokiin ja leivontaan.
Tällä kertaa persimoneista valmistetaan keikauspiirakka klassisen tarte tatinin tapaan.
Persimonien sisältä paljastuu upea ristikuvio, jota voi hyödyntää piirakan koristelussa, kun leikkaa hedelmät poikittain tasaisiksi viipaleiksi. Ennen kuin hedelmät peitellään taikinan alle, ne paistetaan voi-sokeriseoksessa. Kanelitanko ja tähtianis antavat hedelmiin pannulla jouluisen maun.
Piirakan pohja syntyy helposti nyppimällä ainekset yhteen. Voit valmistaa taikinan myös monitoimikoneessa leikkuuterällä. Terä hienontaa voin nopeasti jauhojen joukkoon ja pitää ainekset viileinä, jolloin taikina on leivontavalmis saman tien.
Tarte tatin persimoneista
Ainekset
Työvaiheet
- Kuutioi kylmä voi. Nypi se jauhojen ja sokerin kanssa kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Laita taikina tuorekelmussa jääkaappiin tunniksi.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista persimoneista kannat ja puolita hedelmät. Mittaa voi ja sokeri uuninkestävään pannuun. Sulata keskilämmöllä, lisää mausteet ja anna voi-sokeriseoksen karamellisoitua pikkuhiljaa 10 minuuttia. Lisää persimonit leikkuupinta alaspäin ja paista 5–8 minuuttia. Ota pannu pois levyltä.
- Kauli taikina noin 4 mm:n paksuiseksi pyöreäksi, hieman pannua isommaksi levyksi. Siirrä taikina kaulimen avulla varovasti pannuun persimonien päälle. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia.
- Anna tarte tatinin jäähtyä 5 minuuttia. Laita lautanen pannun päälle ja keikauta piiras varovasti lautaselle.
Mihin tähtisnikset ja kaneli tulee?
@ Kaneli1555
Kyllä tuossa ihan selvästi kerrotaan missä vaiheessa mausteet laitetaan. Näkyy ne kuvastakin. Vai eikö kaneli ja tähtianis ole mausteita?
Ehkä olisi hyvä vielä mainita, että kyseessä oleva pannu on oltava uunikestävä, valurautapannu. Tai jokin vastaava jota voi lämmittää sekä hellalla että laittaa uuniin.
Kiitos huomiosta, maininta uuninkestävästä pannusta on nyt lisätty reseptiin.