Ranskalainen croque monsieur eli kinkku-juustoleipä on lämpimien kerrosleipien ehdotonta aatelistoa. Tässä versiossa kinkun paikan ottaa graavilohi.
Klassinen ranskalainen croque monsieur sisältää kinkkua ja juustoa, mutta nyt leivän päälle ladotaankin kalaa, graavi- tai kylmäsavulohta. Lämmin kerrosleipä sisältää myös ihanan valuvaa valkokastiketta ja se kruunataan avokadolla tai paistetulla kananmunalla.
Valitse lämppäriin hyvää vaaleaa maalaisleipää, josta saa tasaisia viipaleita. Valmista valkokastike huolella, jotta se ei jää liian löysäksi. Voitele leipäviipaleet voisulalla ja sinapilla, valuta leipäviipaleen päälle valkokastiketta ja ripottele vahvan makuista juustoraastetta. Lisää lohiviipaleet ja nosta toinen leipäviipale kanneksi.
Kuorruta kerrosleivät valkokastikkeella sekä pienellä määrällä juustoraastetta ja paahda uunissa. Leivät kannattaa herkutella lämpiminä.
Lohi-monsieur
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
-
Tee ensin valkokastike. Sulata voi pienessä kattilassa. Lisää jauhot ja paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää maito-kermaseos ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Keitä miedohkolla lämmöllä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu.
-
Sipaise leiville sulatettua voita molemmille puolille. Levitä leipien toiselle puolelle sinappia, valkokastiketta, raastettua juustoa ja lohiviipaleita. Nosta kaksi leipää vastakkain. Levitä ohut kerros valkokastiketta leipien päälle ja ripottele pinnalle hieman juustoa.
-
Paista leipiä 10–15 minuuttia uunissa. Tarjoa sellaisenaan tai paistetun munan ja avokadon kanssa.
"croque monsieur" paistetulla kananmunalla viimeisteltynä ei ole enää mikään croque monsieur. Jos leivällä on "hattu" päässä, se on croque madame. Sen verran pitäisi ruokatoimittajankin tietää eikä kirjoittaa puutaheinää.