Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 236 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Vegaanisesta chorizosta tehty pata käy moneen ruokavalioon. Mausteita kannattaa lisätä uskaliaasti, sillä vegaaninen chorizo ei ole aivan yhtä mausteista kuin lihaisa verrokkinsa.

Kikherne-chorizopata sopii arkeen, sillä sitä ei tarvitse haudutella tunteja. Pata on mukavan mausteinen ja sen voi tarjota riisin sijaan rapean maalaisleivän kanssa.

Padan pohja muodostuu ihanista rapeista kasviksista, jotka kuullotetaan reilussa oliiviöljyssä. Vegechorizo lisätään myös pataan ja sille paistetaan kauniin ruskea pinta. Vegeversiot chorizosta eivät ole aivan yhtä voimakkaan makuisia kuin lihaisat makkarat, joten pata kannattaa maustaa reilusti.

Lopuksi lisättävät keitetyt kikherneet varmistavat, että nälkä lähtee. Kikherneiden ei tarvitse kuin lämmetä ja halutessaan niitä voi hieman murskata, jolloin ne saostavat pataa entisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikherne-chorizopata

Ainekset

1
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
suippopaprika
1
lehtisellerinvarsi
300
g
vegaanista chorizomakkaraa
3
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (yhteensä 800 g)
purkkikirsikkatomaatteja
1
tl
savupaprikaa
1
tl
juustokuminansiemeniä
½
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
3
dl
keitettyjä kikherneitä
Tarjoiluun
sitruunaa
lehtipersiljaa tai rosmariinia
paahdettua maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Kuori ja viipaloi porkkana. Kuutioi paprika ja viipaloi selleri. Paloittele makkara.
  3. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää makkarat ja paista niihin kaunis väri. Lisää loput kasvikset ja jatka paistamista vielä hetki.
  4. Kaada pannulle kirsikkatomaatit ja lisää mausteet. Kiehauta seos. Pienennä lämpö keskilämmölle ja anna porista noin 15 minuuttia.
  5. Huuhtele ja valuta kikherneet. Laita ne pataan ja anna lämmetä.
  6. Viimeistele halutessasi puristetulla sitruunalla ja yrteillä. Tarjoa leivän kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Miksi kaikessa nykyisin pitää olla chiliä ja paprikaa?! Vai onko kaikki ainekset nykyisin niin surkeita että huono laatu täytyy peittää niin vahvoilla mausteilla ettei ruokailija enää tiedä mitä syö?

Vierailija

Jos ei mausteiset ruoat maistu, ei tarvitse tehdä niitä. Ei aina jaksa karjalanpaistiakaan syödä. Enkä kyllä laske paprikaa voimakkaisiin mausteisiin. Savupaprika sitä paitsi on hyvää, parempaa kuin tavallinen moneen paikkaan. Tätä täytyy kokeilla.

Vierailija

Erityisesti tässä "ruuassa" runsaitten mausteitten tarpeen ymmärtää!  Tuo "kasvismakkara" todennäköisesti maistuu yhtä karmealta kuin kuulostaa. En ole vielä syömäkelpoista vegaaniruokaa maistanut, vaikka olen silloin tällöin uteliaisuuttani ostanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.