Kukapa voisi vastustaa raparperisiirapilla maustettua boolia? Siirapin teosta jäävän raparperimäskin voit käyttää jogurtin tai puuron päällisenä.
Onko raparperi-innostus ehtinyt alkukesän jälkeen laantua? Satoa tulee koko kesä, joten kerää varret ahkerasti talteen ja käytä varret virkistävään raparperibooliin.
Boolin pohjaksi valmistetaan raparperisiirappi. Valmista siirappia tulee ohjeesta melko reilusti, sillä se on koostumukseltaan ohutta. Siirappiin tarvitset noin litran pilkottua raparperia. Sokeri, vesi ja kolmannes raparperista keitetään kattilassa mausteiden kera pehmeäksi.
Loppu raparperi lisätään mehustumaan puoleksi tunniksi, jonka jälkeen siirappi siivilöidään. Raparperisiirapin joukkoon lisätään tarpeen mukaan kivennäisvettä tai kuohuviiniä ja runsaasti jäitä. Voit käyttää siirappia myös erilaisten mocktailien ja cocktailien pohjana.
Raparperibooli
Ainekset
Työvaiheet
-
Huuhdo raparperit ja paloittele ne monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä laita ja aja raparperit pieneksi hakkeeksi. Raparperia tulisi olla noin 1 litra.
-
Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsen lappeella.
-
Kuumenna vesi ja sokeri kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää kolmannes raparpereista sekä vaniljatanko ja siemenet. Keitä matalalla lämmöllä 5–6 minuuttia, kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet liemeen.
-
Ota kattila liedeltä ja lisää loput raparpereista kattilaan. Anna pehmentyä kannen alla 30 minuuttia.
-
Siivilöi raparperisiirappi kulhoon. Purista sitruunamehu siirapin joukkoon. Jäähdytä jääkaapissa. Siirappi on koostumukseltaan ohutta.
-
Valmista booli. Sekoita kylmä raparperi- siirappi ja kuohuviini isossa kannussa tai booliastiassa. Lisää jääpalat.
Vinkki Suomalaiset raparperit ovat usein väriltään enemmän vihertäviä kuin pinkkejä. Saat siirappiin lisää väriä, kun laitat kattilaan raparperien joukkoon muutaman vadelman.
Vinkki 2 Tee boolista alkoholiton vaihtamalla kuohuviini kivennäisveteen.
Kuumaa ruokaa tai muutakaan nestettä ei ikinä saa laittaa jääkaappiin jäähtymään. Siellä olevat ruuat pilaantuu.