Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 350 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Mehevä kantarellipiirakka vie nälän isommaltakin porukalta. Pohja saa mureutta perunahiutaleista ja täytteen kruunaa gruyèren ja mustaleimaemmentalin yhdistelmä.

Lempeänmakuiset kantarellit sopivat mainiosti suolaisiin piirakoihin. Samalla vaivalla voi hyvin valmistaa piirakkaa pellillisen, jolloin siitä riittää useammalle ruokailijalle tai moneksi päiväksi. Sienipiirakka säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän ajan, ja maistuu niin kylmänä kuin kevyesti uunissa lämmitettynä.

Tällä ohjeella valmistuu pellillinen herkullista kantarellipiirakkaa. Pohjan mureuden takaavat taikinaan lisätyt perunahiutaleet. Ennen sienitäytteen lisäämistä piirakkapohjalle levitetään kerros juustoraastetta, jonka ansiosta pohja myös säilyttää rapeutensa paremmin.

Vinkki! Kantarellien lisäksi piirakka onnistuu mainiosti myös suppilovahveroista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarelli-peltipiirakka

Ainekset

300
g
voita
5
dl
vehnäjauhoja
1
ps (70 g)
perunahiutaleita
½
dl
kylmää vettä
Täyte
l
kantarelleja
2
sipulia
¼
ruukku
timjamia
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
150
g
gruyère-juustoa
150
g
mustaleimaemmentaljuustoa
4
kananmunaa
4
dl
ruokakermaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi kulhoon, lisää jauhot ja perunahiutaleet. Nypi aineet keskenään ja lisää vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi ja painele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle uunipellille (n. 33 cm x 40 cm). Laita pelti jääkaappiin odottamaan.
  2. Puhdista sienet. Revi isot kantarellit puoliksi. Hienonna sipulit ja timjami.
  3. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes enin neste on irronnut sienistä. Lisää voi ja sipulit. Paista sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes sipuli on pehmentynyt. Lisää timjami ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  5. Raasta juustot. Vatkaa kulhossa keskenään munat ja ruokakerma. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä puolet juustosta piirakkapohjan päälle, lisää sienet ja loput juustosta. Valuta muna-kermaseos tasaisesti piirakalle.
  7. Kypsennä piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

Vinkki! Jos käytät pakastettuja sieniä, tarvitset niitä noin 500 g. Piirakka kestää hyvin pakastamista.

Kommentit (8)

Vierailija

Voiko tämän tehdä gluteenittoma vain jauhoja vaihtaen?
Vieraita tulossa

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Uskoisin, että onnistuu hyvinkin! Vehnäjauhojen tilalle sopii todella hyvin esimerkiksi Myllärin vaalea, kauraa sisältävä jauhoseos. Se muistuttaa kokeilemistani gluteenittomista jauhoseoksista eniten vehnäjauhoja.

Vierailija

Vaikuttaa hyvältä. Aloin vain miettimään rasvan määrää. Voita, kermaa, juustoa...

Vierailija

Täällä ei ole saatavilla perunahiutaleita. Muusipulveria on. En tiedä millaisia perunahiutaleet ovat. Voiko muusipulveria käyttää hiutaleiden sijaan vai onko parempi käyttää muuta taikinaohjetta? Piirakka kuulostaa tosi herkulliselta ja torilla on kantarelleja.

Vierailija

Mitään hyvää ei tehdä ilman voita, kermaa tai juustoa :) eihän tätä joka päivä syö eikä kovin useinkaan. Välillä pitää herkutella.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Perunahiutaleista: ne eivät sisällä muuta kuin perunaa, eivätkä ole yhtä hienojakoisia kuin muusijauhe. Arvelisin kuitenkin, että sama määrä muusijauhetta toimisi tässä yhtä hyvin. Isommissa marketeissa löytyy yleensä molempia tuotteita. (Ovat hyllyllä vierekkäin, jos niitä on.)

Vierailija

Tuleeko siihenntosiaankin 2,5 litraa kanttarelleja?

Vierailija

Jos ei koko ajan syö päivittäin runsaskalorisesti herkutellen, ei ole mitään pahaa siinä jos tekee välillä piirakan johon tulee runsaasti voita, kermaa ja juustoa. Ja vieläpä syö sitä. Jos reseptiikka ei miellytä, sitä ei ole pakko tehdä sen sijaan että kritisoisi käytettyjä aineksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Pretzel-leipästen keitinveteen lisätään reilusti soodaa, joka antaa niille ominaisen maun ja rakenteen. Ripottele pinnalle ennen paistoa esimerkiksi parmesaaniaja mustapippuria, siemeniä tai rosmariinia ja sormisuolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen ja paistaminen 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmopretzelit

Ainekset

2
tl
kuivahiivaa
3
dl
lämmintä vettä (42-asteista)
1
rkl
voita
1
tl
sokeria
7–8
dl
vehnäjauhoja
KEITINVESI
2
l
vettä
dl
ruokasoodaa
LISÄKSI
1
kananmuna
siemeniä, sormisuolaa ja/tai parmesaania

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva vispilällä reilusti kädenlämpöiseen veteen. Anna hiivalle pari minuuttia aikaa liueta ennen muiden ainesten lisäämistä. Sulata voi. Sekoita hiiva-vesiseokseen suola, sokeri ja voisula. Alusta jauhot joukkoon joko käsin tai koneella. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu käsissä kimmoisalta. Anna levätä liinan alla 10 minuuttia. 
  2. Jaa taikina 12 palaan. Pyöritä palat noin 25 cm:n tangoiksi. Kiepauta tangon päät yhteen ja käännä alaspäin pretzeliksi. 
  3. Kiehauta vesi ja sooda kattilassa kiehuvaksi. Pudota 2–3 pretzeliä kerrallaan veteen ja anna kypsyä 20–30 sekuntia. Nosta pretzelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille (6 kpl/pelti).
  4. Riko muna kulhoon ja vispaa tasaiseksi. Sivele prezelit munalla. Ripottele pinnalle haluamasi päälliset. Paista pretzeleitä 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Umamista makua huokuva sieniliemi valmistuu kuivatuista sienistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1,2 l valmista lientä
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Sieniliemi

Ainekset

1
sipuli
1
keskikokoinen purjo
1
juuripersija
2
rkl
rypsiöljyä
4
dl
kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, tatteja, orakkaita)
2
l
vettä
1
rosmariinin oksa
5
viherpippuria

Työvaiheet

  1. Lohko sipuli kuorineen. Leikkaa purjo pituussuunnassa puoliksi, huuhtele huolellisesti ja paloittele muutaman osaan. Pese juuripersilja ja lohko se.

  2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit. Paista, kunnes lohkot ovat saaneet väriä. Lisää loput kasvikset ja kuullota 10 minuuttia.

  3. Lisää kuivatut sienet, vesi, rosmariini ja pippurit. Anna kiehua kannen alla hiljalleen poreillen noin tunti.

  4. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä ilman kantta 30 minuuttia, kunnes liemi on hieman sakeutunut.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Japanilaisten maitosämpylöiden pumpulinpehmeä rakenne syntyy esitaikinalla, yudanella, joka valmistetaan keittämällä. Yudane sitoo vettä taikinaan ja pitää sämpylät kosteina päiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
25 min + kohottaminen ja paistaminen 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Maitosämpylät valkosipulivoilla

Ainekset

ESITAIKINA ELI YUDANE
1
dl
vehnäjauhoja
¼
dl
vettä
TAIKINA
dl
vehnäjauhoja
rkl
sokeria
2
tl
kuivahiivaa
tl
suolaa
dl
maitoa
1
rkl
voita huoneenlämpöisenä
LISÄKSI
1
kananmuna
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
150
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Laita esitaikinan jauhot kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehauta vesi pienessä kattilassa. Kaada vesi koko ajan lusikalla sekoittaen jauhojen joukkoon. Kääri syntynyt taikina kelmuun ja anna sen tekeytyä kylmässä vähintään 1 tunti. 

  2. Sekoita jauhoihin sokeri, hiiva ja suola. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kuivat aineet, maito, esitaikina ja pehmeä voi keskenään tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja sen verran, että taikina ei tartu enää käsiin tai koneella tehtäessä taikinakulhon reunoihin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee noin tunti.

  3. Kaada taikina leivinalustalle ja jaa 8 palaan. Pyörittele palat sileiksi sämpylöiksi. Nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla 30–40 minuuttia.

  4. Voitele sämpylät kananmunalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen täyttämistä.

  5. Hienonna valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita ne pehmeän voin joukkoon. Leikkaa sämpylöihin syvät viillot niin, että yhteen sämpylään muodostuu 6 lohkoa. Jaa noin puolet voista sämpylöiden sisälle joko kahdella pikkulusikalla tai pursottamalla. Paahda sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.

  6. Sulata loppu valkosipuli-persiljavoi. Kasta kuumat sämpylät voisulaan yläpuoli edellä heti paahtamisen jälkeen. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pasteijaa
Valmistusaika
45 min + taikinalevyjen sulaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sienipasteijat sieniliemessä

Ainekset

500
g
lehtitaikinalevyjä
TÄYTE
200
g
suppilovahveroita (pakaste)
dl
keitettyä ohraa (noin 1⁄2 dl keittämättömiä ohrasuurimoita)
1
banaanisalottisipuli
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
kuivattua (sitruuna)timjamia
1
dl
kasvikermaa
½
tl
mustapippuria
VOITELUUN
½
dl
kasvikermaa
TARJOILUUN
1
l
sienilientä
1
tl
suolaa
1–2
rkl
kuivaa sherryä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin sieniliemi (ks. ohje).

  2. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata sienet ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Keitä ohrasuurimot kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja jäähdytä.

  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä pannulla öljyssä matalalla lämmöllä noin 7 minuuttia. Kun sipuli on pehmeää, lisää sienet, suola ja timjami. Paista sekoittaen muutama minuutti.

  4. Laita keitetty ohra kulhoon ja lisää sieniseos. Sekoita joukkoon kasvikerma ja pippuri.

  5. Leikkaa taikinalevyistä pyöreällä muotilla kiekkoja. (Voit tehdä pasteijois­ta myös kolmioita, leikkaa taikinalevyt tällöin puoliksi.) Kostuta taikinakiekon reunat vedellä ja laita keskelle noin 1 rkl täytettä. Taita taikina puolikuun muotoiseksi pasteijaksi. Painele pas­teijan reunat kiinni haarukalla.

  6. Laita pasteijat leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele ne kasvikermalla. Paista 225­asteisen uunin keskitasolla 14–15 minuuttia.

  7. Kuumenna liemi. Lisää suola ja tilkka sherryä. Laita lautasille pasteija ja kaada lientä ympärille.

Sieniliemi

Ainekset

1
sipuli
1
keskikokoinen purjo
1
juuripersija
2
rkl
rypsiöljyä
4
dl
kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, tatteja, orakkaita)
2
l
vettä
1
rosmariinin oksa
5
viherpippuria

Työvaiheet

  1. Lohko sipuli kuorineen. Leikkaa purjo pituussuunnassa puoliksi, huuhtele huolellisesti ja paloittele muutaman osaan. Pese juuripersilja ja lohko se.

  2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit. Paista, kunnes lohkot ovat saaneet väriä. Lisää loput kasvikset ja kuullota 10 minuuttia.

  3. Lisää kuivatut sienet, vesi, rosmariini ja pippurit. Anna kiehua kannen alla hiljalleen poreillen noin tunti.

  4. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä ilman kantta 30 minuuttia, kunnes liemi on hieman sakeutunut.

Kommentit (1)

Vierailija

sieniliemen ohje unohtunut kyydistä?