Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 456 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Mehevä kantarellipiirakka vie nälän isommaltakin porukalta. Pohja saa mureutta perunahiutaleista ja täytteen kruunaa gruyèren ja mustaleimaemmentalin yhdistelmä.

Lempeänmakuiset kantarellit sopivat mainiosti suolaisiin piirakoihin. Samalla vaivalla voi hyvin valmistaa piirakkaa pellillisen, jolloin siitä riittää useammalle ruokailijalle tai moneksi päiväksi. Sienipiirakka säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän ajan, ja maistuu niin kylmänä kuin kevyesti uunissa lämmitettynä.

Tällä ohjeella valmistuu pellillinen herkullista kantarellipiirakkaa. Pohjan mureuden takaavat taikinaan lisätyt perunahiutaleet. Ennen sienitäytteen lisäämistä piirakkapohjalle levitetään kerros juustoraastetta, jonka ansiosta pohja myös säilyttää rapeutensa paremmin.

Vinkki! Kantarellien lisäksi piirakka onnistuu mainiosti myös suppilovahveroista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarelli-peltipiirakka

Ainekset

300
g
voita
5
dl
vehnäjauhoja
1
ps (70 g)
perunahiutaleita
½
dl
kylmää vettä
Täyte
l
kantarelleja
2
sipulia
¼
ruukku
timjamia
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
150
g
gruyère-juustoa
150
g
mustaleimaemmentaljuustoa
4
kananmunaa
4
dl
ruokakermaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi kulhoon, lisää jauhot ja perunahiutaleet. Nypi aineet keskenään ja lisää vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi ja painele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle uunipellille (n. 33 cm x 40 cm). Laita pelti jääkaappiin odottamaan.
  2. Puhdista sienet. Revi isot kantarellit puoliksi. Hienonna sipulit ja timjami.
  3. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes enin neste on irronnut sienistä. Lisää voi ja sipulit. Paista sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes sipuli on pehmentynyt. Lisää timjami ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  5. Raasta juustot. Vatkaa kulhossa keskenään munat ja ruokakerma. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä puolet juustosta piirakkapohjan päälle, lisää sienet ja loput juustosta. Valuta muna-kermaseos tasaisesti piirakalle.
  7. Kypsennä piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

Vinkki! Jos käytät pakastettuja sieniä, tarvitset niitä noin 500 g. Piirakka kestää hyvin pakastamista.

Kommentit (8)

Vierailija

Voiko tämän tehdä gluteenittoma vain jauhoja vaihtaen?
Vieraita tulossa

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Uskoisin, että onnistuu hyvinkin! Vehnäjauhojen tilalle sopii todella hyvin esimerkiksi Myllärin vaalea, kauraa sisältävä jauhoseos. Se muistuttaa kokeilemistani gluteenittomista jauhoseoksista eniten vehnäjauhoja.

Vierailija

Vaikuttaa hyvältä. Aloin vain miettimään rasvan määrää. Voita, kermaa, juustoa...

Vierailija

Täällä ei ole saatavilla perunahiutaleita. Muusipulveria on. En tiedä millaisia perunahiutaleet ovat. Voiko muusipulveria käyttää hiutaleiden sijaan vai onko parempi käyttää muuta taikinaohjetta? Piirakka kuulostaa tosi herkulliselta ja torilla on kantarelleja.

Vierailija

Mitään hyvää ei tehdä ilman voita, kermaa tai juustoa :) eihän tätä joka päivä syö eikä kovin useinkaan. Välillä pitää herkutella.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Perunahiutaleista: ne eivät sisällä muuta kuin perunaa, eivätkä ole yhtä hienojakoisia kuin muusijauhe. Arvelisin kuitenkin, että sama määrä muusijauhetta toimisi tässä yhtä hyvin. Isommissa marketeissa löytyy yleensä molempia tuotteita. (Ovat hyllyllä vierekkäin, jos niitä on.)

Vierailija

Tuleeko siihenntosiaankin 2,5 litraa kanttarelleja?

Vierailija

Jos ei koko ajan syö päivittäin runsaskalorisesti herkutellen, ei ole mitään pahaa siinä jos tekee välillä piirakan johon tulee runsaasti voita, kermaa ja juustoa. Ja vieläpä syö sitä. Jos reseptiikka ei miellytä, sitä ei ole pakko tehdä sen sijaan että kritisoisi käytettyjä aineksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.