Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 195 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ranskalainen levain on ollut viime vuosien leipähitti. Glorian ruoka & viinin oikaisijan versio syntyy pikajuurella kuudessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
1 t 5 min + juuri 4 t + kohotus 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikajuurileipä

Ainekset

Juuri
5
dl
kylmää vettä
15
g
hiivaa (noin 1/3 hiivapalasta)
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
ruisjauhoja
Taikina
2
tl
suolaa
n. 9
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

Juuri

1. Mittaa vesi isoon kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon. Lisää vehnä- ja ruisjauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja jätä huoneenlämpöön tekeytymään noin 4 tunniksi.

2. Sekoita suola juureen. Alusta vehnäjauhot taikinaan yleiskoneen taikinakoukulla tai käsin pöydällä niin kauan, että taikina tuntuu kimmoisalta ja irtoaa hyvin käsistä. Tähän menee noin 10 minuuttia. Leivo taikinasta kaksi leipää leivinpaperin päälle uunipellille. Anna leipien kohota liinan alla kaksinkertaisiksi, noin 45 minuuttia.

3. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Tee halutessasi leipien päälle viillot terävällä veitsellä. Paista leipiä kuumassa uunissa 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila sitten 200 asteeseen ja jatka paistamista noin 30 minuuttia. Leipä on kypsä, kun siitä pohjaa taputettaessa kuuluu kumea ääni.

Kommentit (8)

Seismo Malm

Oikeitakin juuria saa nykyään helposti. Esimerkiksi Sourdough International myy niitä, Carls friends lahjoittaa postimaksua vastaan ja Ebaystäkin saa.

Vierailija

Tämän juuren teko oli niin helppoa, että ei viitsi kaupoista etsiä :)

Malttamaton

Kestääköhän tämä juuri pakastamisen?
Vaikka juuren teko on vaivaton haluaisin saada leivät nopeammin tarjolle.

Vierailija

Juuri täytyy herätellä pakastamisen jälkeen. Yhtä nopeasti tai nopeamminkin tulee tuolla ohjeella.

Joni Palomäki

Muuten hyvä, mutta kyseessä ei ole juuri, vaan teollisella hiivalla nostatettu esitaikina. Sellaisista tunnetuin on patonkien teossa käytetty poolish eli löysä esitaikina, jonka puolalaiset leipurinkisällit toivat aikanaan Pariisiin. Oikea juuri perustuu villihiivaan, jota on miltei kaikkialla. Sillä leivottaessa tulokset ovat aivan toisenlaiset. Pikaleivän (kuten käytännössä kaiken teollisen suomalaisleivän) ongelma on useampiakin vuorokausia kestävä taikinan kylmänostatuksen ohittaminen. Ilman sitä ovat leivän aromit perin ohuet.

Leiväntekijä

Mitä on villihiiva ja miten sitä käytetään leivän teossa ?

Hemefa
Seuraa 
Liittynyt8.1.2017

Ei tämä ole mitään kunnollista juurileipää, vaan saman laista huijausta ja mainoskikkailua kuin kaupan "juureen leivotut". Kun pääsee oikean hapanjuureen leivotun vaalean leivän makuun (ja eroon hiivalla leivotun aiheuttamista vatsavaivoista, niinkuin monille käy) ei paluuta ole. Vaikka todellinen juurileivonta on aikaavievää siinä mielessä, että leipää ei saa pöytään hetken mielijohteesta, suurin osa työvaiheista on kuitenkin odottelua ja prosessi on helppo sovittaa monenlaisiin arjen käänteisiin.

Jorma

Jos siihen joutuu lisäämään hiivaa, se ei ole enää taikinajuuri vaan mikkihiiri-juuri. Siitä ei saa kunnollista leipää. Oikea juuri kohoaa villihiivalla, jota leijailee ilmassa joka puolella. Se on kuin bakteeri, läsnä kaikkialla. Kun villihiivaa laskeutuu juuren päälle, hiiva alkaa monistaa itseään ja synnyttää käymisprosessin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.