Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 181 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ranskalainen levain on ollut viime vuosien leipähitti. Glorian ruoka & viinin oikaisijan versio syntyy pikajuurella kuudessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
1 t 5 min + juuri 4 t + kohotus 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikajuurileipä

Ainekset

Juuri
5
dl
kylmää vettä
15
g
hiivaa (noin 1/3 hiivapalasta)
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
ruisjauhoja
Taikina
2
tl
suolaa
n. 9
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

Juuri

1. Mittaa vesi isoon kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon. Lisää vehnä- ja ruisjauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja jätä huoneenlämpöön tekeytymään noin 4 tunniksi.

2. Sekoita suola juureen. Alusta vehnäjauhot taikinaan yleiskoneen taikinakoukulla tai käsin pöydällä niin kauan, että taikina tuntuu kimmoisalta ja irtoaa hyvin käsistä. Tähän menee noin 10 minuuttia. Leivo taikinasta kaksi leipää leivinpaperin päälle uunipellille. Anna leipien kohota liinan alla kaksinkertaisiksi, noin 45 minuuttia.

3. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Tee halutessasi leipien päälle viillot terävällä veitsellä. Paista leipiä kuumassa uunissa 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila sitten 200 asteeseen ja jatka paistamista noin 30 minuuttia. Leipä on kypsä, kun siitä pohjaa taputettaessa kuuluu kumea ääni.

Kommentit (8)

Seismo Malm

Oikeitakin juuria saa nykyään helposti. Esimerkiksi Sourdough International myy niitä, Carls friends lahjoittaa postimaksua vastaan ja Ebaystäkin saa.

Vierailija

Tämän juuren teko oli niin helppoa, että ei viitsi kaupoista etsiä :)

Malttamaton

Kestääköhän tämä juuri pakastamisen?
Vaikka juuren teko on vaivaton haluaisin saada leivät nopeammin tarjolle.

Vierailija

Juuri täytyy herätellä pakastamisen jälkeen. Yhtä nopeasti tai nopeamminkin tulee tuolla ohjeella.

Joni Palomäki

Muuten hyvä, mutta kyseessä ei ole juuri, vaan teollisella hiivalla nostatettu esitaikina. Sellaisista tunnetuin on patonkien teossa käytetty poolish eli löysä esitaikina, jonka puolalaiset leipurinkisällit toivat aikanaan Pariisiin. Oikea juuri perustuu villihiivaan, jota on miltei kaikkialla. Sillä leivottaessa tulokset ovat aivan toisenlaiset. Pikaleivän (kuten käytännössä kaiken teollisen suomalaisleivän) ongelma on useampiakin vuorokausia kestävä taikinan kylmänostatuksen ohittaminen. Ilman sitä ovat leivän aromit perin ohuet.

Leiväntekijä

Mitä on villihiiva ja miten sitä käytetään leivän teossa ?

Hemefa
Seuraa 
Liittynyt8.1.2017

Ei tämä ole mitään kunnollista juurileipää, vaan saman laista huijausta ja mainoskikkailua kuin kaupan "juureen leivotut". Kun pääsee oikean hapanjuureen leivotun vaalean leivän makuun (ja eroon hiivalla leivotun aiheuttamista vatsavaivoista, niinkuin monille käy) ei paluuta ole. Vaikka todellinen juurileivonta on aikaavievää siinä mielessä, että leipää ei saa pöytään hetken mielijohteesta, suurin osa työvaiheista on kuitenkin odottelua ja prosessi on helppo sovittaa monenlaisiin arjen käänteisiin.

Jorma

Jos siihen joutuu lisäämään hiivaa, se ei ole enää taikinajuuri vaan mikkihiiri-juuri. Siitä ei saa kunnollista leipää. Oikea juuri kohoaa villihiivalla, jota leijailee ilmassa joka puolella. Se on kuin bakteeri, läsnä kaikkialla. Kun villihiivaa laskeutuu juuren päälle, hiiva alkaa monistaa itseään ja synnyttää käymisprosessin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
kitiCnatiC on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

Ohje vanhasta "kotiruokaa" kirjasta vuodelta 1927.
Sen toimitti Edit Reinilä-Hellman ja Sophie Calonius sekä Valma Krank-Heikinheimo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kirnupiimä kakku

Ainekset

1,5
dl
kirnupiimää
1
tl
sokeria
1
dl
sokeria
1
dl
siirappia
0,5
tl
neilikkaa
1,5
dl
rusinoita
1
dl
sulatettua voita
3
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

Kaikki aineksiet sekoitetaan keskenään. Kaadetaan vuokaan ja paistetaan n 175 asteisessa uunissa

Kommentit (0)

kitiCnatiC on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Tämän ohjeen haluan kirjoittaa "ylös" sen historiallisen reseptiikan vuoksi. Mitat on kummalliset eikä täyte ehkä ihan toimivin, mutta kaunista ja makeaa piti olla jo tuolloin.....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiekka hentuset

Ainekset

pohjat
212
g
voita
160
g
sokeria
400
g
vehnäjauhoja
täyte 1
212
g
mantelijauhetta
212
g
sokeria
6
kpl
kananmunan valkuaista
Täyte 2
Hilloa
6
kpl
kananmunan valkuaista
6
rkl
tomusokeria
täyte 3
hilloa
kiisseli täytteeseen 3
6
kpl
kananmunan keltuaista
3
rkl
sokeria
2,5
dl
kermaa
1,5
rkl
vehnäjauhoja
täyte 4
hilloa
3
dl
kermaa

Työvaiheet

Pohjat: hiero voi ja sokeria vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot. Painele taikina ohuelti pieniin leivosvuokiin ja paista n 220 asteisessa uunissa.

Täyte 1: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää seokseen mantelijauho, sokeri. Lisää täyte hentusiin kun ne ovat puoliksi paistuneet. Ja paista ne sitten täytteen kanssa kypsiksi.

Täyte 2: Vatkaa valkuaiset erittäin hyvin kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri. Täytä paistetut hentuset siten, että laitat pohjalle hieman hilloa ja sen päälle munavaahtoseos. Laita mietoon uunin lämpöön kuivumaan

Täyte 3: Kiisselin ainekset sekoitetaan kattilaan ja seosta keitetään vatkaten kunnes se sakenee. Vatkaamista jatketaan kunnes seos on jäähtynyt. Paistetut hentuset täytetään siten, että pohjalle laitetaan ensin hilloa ja sen päälle kiisseliä.

Täyte 4: Valmiiksi paistetu leivokset täytetään hillolla ja kermavaahdolla

Ohje on vanhasta "kotiruokaa" keittokirjasta, vuodelta 1927. Sen toimitti Edit Reinilä-Hellman ja Sophie Calonius sekä Valma Krank-Heikinheimo.

Kommentit (1)

Vierailija

Hiekkahentuset on yhdyssana!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Tarte tatin on näyttävä, mutta helppo leivonnainen. Se onnistuu loputtoman monista eri hedelmistä ja kasviksista, ja tällä kertaa parrasvaloissa on peruna.

Tärkkelyksestä johtuen pannua pitää valmistuksen aikana muutamia kertoja heilutella, jotta perunat eivät jää kiinni pohjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunapiirakka tarte Tatinin tapaan

Ainekset

400
g
voitaikinalevyjä
500
g
kiinteitä tai yleisperunoita (esim. Colomba)
50
g
voita
4
cm:n pala
piparjuurta
3
oksaa rosmariinia
tl
suolaa
PANNULLE
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyt pakkausohjeen mukaan. Laita ne jauhotetulle leikkuulaudalle niin, että ne hieman menevät toistensa yli. Nipistä liitoskohdat kostutetuin sormin napakasti kiinni ja kauli yhtenäiseksi taikinalevyksi. Siirrä se jääkaappiin odottamaan.

  2. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä. Taputtele kuiviksi.

  3. Sulata voi. Kuori ja raasta piparjuuri joukkoon. Hienonna rosmariini.

  4. Sulata voi valurautapannulla (Ø 24–26 cm). Lado pannulle tiivis kerros perunaviipaleita. Valuta päälle piparjuurivoita, ja ripottele päälle rosmariinia ja suolaa. Toista, kunnes perunat on käytetty.

  5. Peitä pannu kannella tai foliolla. Kypsennä keskilämmöllä 5 minuuttia välillä pannua heilutellen, jotta perunat eivät tartu kiinni.

  6. Ota taikina jääkaapista ja leikkaa se vähän pannun halkaisijaa isommaksi levyksi. Laita taikina perunoiden päälle ja käännä liepeet kohti pannun pohjaa. Pistele haarukalla.

  7. Paista 225-asteisen uunin keskitasoa alemmalla tasolla 30–35 minuuttia. Heiluttele pannua muutaman kerran paistamisen aikana. Suojaa kädet pannukintailla.

  8. Peitä pannu isolla lautasella, käännä ja kumoa piirakka lautaselle. Jäähdytä hetki.

Kommentit (1)

Mi

Hyvää tuli. En viitsinyt lähteä ostamaan piparjuurta joten käytin valkosipulia. Ensi kerralla ohjeen mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Itävaltalaisesta kaiserschmarrnista inspiroitunut herkku­aamiainen pyöräyte­tään kotoisista - kahdesti paistetuista - letuista ja tarjotaan kirsikka­hillon kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turpoaminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Keisarin lettukulhot

Ainekset

2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
4
dl
maitoa
2
rkl
sokeria
¼
tl
suolaa
(muutama tippa rommiaromia)
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
LISÄKSI
½
pkt (à 250 g)
kirsikoita (pakaste)
2
dl
kirsikkahilloa
½
dl
tomusokeria
2
dl
jogurttia tai ranskankermaa
PAISTAMISEEN
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Erottele yhden munan keltuainen ja valkuainen. Riko toinen muna kulhoon ja laita keltuainen joukkoon.

  2. Lisää desi jauhoja ja vatkaa sileäksi. Lisää puolet maidosta sekoittaen. Vatkaa sitten loput jauhot ja maito taikinaan. Mausta sokerilla, suolalla ja halutessasi rommiaromil­la. Anna turvota 30 minuuttia.

  3. Sulata kirsikat tässä vaiheessa ja sekoita ne kirsikkahillon joukkoon.

  4. Raasta sitruunan keltainen kuori taikinaan. Vatkaa erillinen valkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele taikinaan.

  5. Paista letut voissa (25 g) pannussa. Leikkaa tai revi ne suupaloiksi. Kuumenna loppu voi pannussa, lisää lettupalat ja siivilöi tomusokeria. Paista, kunnes letut ovat hieman karamellisoituneet.

  6. Kerrostele letut kulhoihin kirsikkahillon kanssa. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa lisäksi jogurttia tai ranskankermaa.

Kommentit (0)