
Runsaasti omenaa, vaniljakiisseliä ja kinuskinmakuista murua. Tämän piirakan valmistuksessa on monta työvaihetta, mutta maku saa unohtamaan vaivan.
Mehevä omenapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin murupinta. Nypi kulhossa fariinisokeri, vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen siksi aikaa, kun teet muita työvaiheita. Vuoraa uunipelti (noin 35 cm x 35 cm) leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.
-
Huuhtele ja kuivaa omenat. Poista siemenkodat omenaporalla. Kuutioi omenat sivuiltaan noin 1½ cm:n paloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta kanelilla.
-
Mittaa pohjaan tulevat jauhot, leivinjauhe ja suola toiseen kulhoon. Sekoita.
-
Vatkaa kolmannessa kulhossa pohjan kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.
-
Mittaa kerma, maito ja voi kattilaan ja kuumenna. Kun voi on kokonaan sulanut ja seos on kiehahtanut, nosta kattila liedeltä. Kaada kuuma kerma-maito-voiliemi kananmuna-sokerivaahtoon ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella sekoittaen.
-
Siivilöi jauhoseos taikinapohjan joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamista, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.
-
Mittaa erilliseen kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan.
-
Levitä taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele omenapalat taikinan päälle. Lusikoi omenapalojen päälle vaniljakreemiä ”kasoihin” sinne tänne. Ota muruseos pakastimesta ja jaa muru muiden ainesten pinnalle sinne tänne niin, että joissakin kohdissa sitä on paljon, joissakin kohdissa ei lainkaan.
-
Nosta pelti 175-asteisen uunin alaosaan ja kypsennä piirakkaa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoamista, jotta pehmeä täyte jähmettyy kunnolla.
Omenapiirakka pyöreään vuokaan
Ainekset
Työvaiheet
-
Noudata yllä olevia ohjeita, mutta tee leivonnainen pyöreään, halkaisijaltaan 22–24 cm:n vuokaan. Voitele vuoka voilla ennen kuin kaadat taikinan siihen.
-
Piirakasta tulee hieman ohuempi kuin pellille tehtävästä. Myös pienempi koko vaikuttaa paistoaikaan. Paista pientä pyöreää piirakkaa noin 40 minuuttia 175-asteisen uunin alaosassa.
Saako tätä herkkua ostetttua jostain valmiina esim. Helsingin alueelta? Kuulostaa hyvältä, mutta en todellakaan jaksa alkaa värkkäämään itse.
Ihan hyvää, mutta ei ehkä ihan työmäärän arvoinen. Dr Oetkerin vaniljakreemijauhe jäi ikävän liisteriseksi eikä oikein toiminut tässä. Ehkä joku toinen sortti voisi olla parempi.