Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 283 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Panu Pälviä

Runsaasti omenaa, vaniljakiisseliä ja kinuskinmakuista murua. Tämän piirakan valmistuksessa on monta työvaihetta, mutta maku saa unohtamaan vaivan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa (1 uu­ni­pel­lil­li­nen)
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä omenapiirakka

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
3
kananmunaa
dl
sokeria
1
dl
kuohukermaa
1
dl
maitoa
100
g
voita kuutioituna
Täyte:
1,7
l
omenakuutioita (noin 5 isoa omenaa, hapokas lajike)
2
tl
kanelia
dl
vaniljakreemijauhetta
dl
vettä
Murupinta:
dl
fariinisokeria
dl
vehnäjauhoja
60
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin murupinta. Nypi kulhossa fariinisokeri, vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen siksi aikaa, kun teet muita työvaiheita. Vuoraa uunipelti (noin 35 cm x 35 cm) leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

  2. Huuhtele ja kuivaa omenat. Poista siemenkodat omenaporalla. Kuutioi omenat sivuiltaan noin 1½ cm:n paloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta kanelilla.

  3. Mittaa pohjaan tulevat jauhot, leivinjauhe ja suola toiseen kulhoon. Sekoita.

  4. Vatkaa kolmannessa kulhossa pohjan kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.

  5. Mittaa kerma, maito ja voi kattilaan ja kuumenna. Kun voi on kokonaan sulanut ja seos on kiehahtanut, nosta kattila liedeltä. Kaada kuuma kerma-maito-voiliemi kananmuna-sokerivaahtoon ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella sekoittaen.

  6. Siivilöi jauhoseos taikinapohjan joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamista, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.

  7. Mittaa erilliseen kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan.

  8. Levitä taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele omenapalat taikinan päälle. Lusikoi omenapalojen päälle vaniljakreemiä ”kasoihin” sinne tänne. Ota muruseos pakastimesta ja jaa muru muiden ainesten pinnalle sinne tänne niin, että joissakin kohdissa sitä on paljon, joissakin kohdissa ei lainkaan.

  9. Nosta pelti 175-asteisen uunin alaosaan ja kypsennä piirakkaa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoamista, jotta pehmeä täyte jähmettyy kunnolla.

Omenapiirakka pyöreään vuokaan

Ainekset

Pohja:
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
ripaus
suolaa
1
kananmuna
1
dl
sokeria
0,7
dl
kermaa tai maitoa
35
g
voita kuutioituna
Täyte
6
dl
omenakuutioita (hapokas lajike)
¾
tl
kanelia
½
dl
vaniljakreemijauhetta
1
dl
vettä
Murupinta
½
dl
fariinisokeria
½
dl
vehnäjauhoja
20
g
voita

Työvaiheet

  1. Noudata yllä olevia ohjeita, mutta tee leivonnainen pyöreään, halkaisijaltaan 22–24 cm:n vuokaan. Voitele vuoka voilla ennen kuin kaadat taikinan siihen.

  2. Piirakasta tulee hieman ohuempi kuin pellille tehtävästä. Myös pienempi koko vaikuttaa paistoaikaan. Paista pientä pyöreää piirakkaa noin 40 minuuttia 175-asteisen uunin alaosassa.

Kommentit (2)

Haluan maata lauantaina vaan p...

Saako tätä herkkua ostetttua jostain valmiina esim. Helsingin alueelta? Kuulostaa hyvältä, mutta en todellakaan jaksa alkaa värkkäämään itse.

Villa Tane Gourmet
Seuraa 
Liittynyt19.1.2015

Ihan hyvää, mutta ei ehkä ihan työmäärän arvoinen. Dr Oetkerin vaniljakreemijauhe jäi ikävän liisteriseksi eikä oikein toiminut tässä. Ehkä joku toinen sortti voisi olla parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.