Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 49 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Sambhar on yksi Chennain alueen suosituimmista ruoista. Linssimuhennoksen erikoisuus on öljyssä tiriseväksi kuumennettu mausteseos, joka kaadetaan valmiin muhennoksen päälle.

Tunnetko chhonkin? Kyse on intialaisissa ruokaohjeissa esiintyvästä kuumennetusta mausteöljystä, joka kaadetaan valmiin ruoan päälle juuri ennen tarjoamista. Chhonkissa käytetään pääasiassa kuivattuja kokonaisia mausteita fenkolista ja juustokuminasta chiliin ja currynlehtiin. Chhonkin voi tehdä omanlaiseksi kullakin kerralla, mausteita vaihdellen. Tärkeintä on, että rasva, oli se sitten gheetä tai rypsiöljyä, kuumennetaan todella kuumaksi ja mausteet uivat rasvassa juuri sen aikaa, että ne heräävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sambhar eli linssimuhennos

Ainekset

dl
toor dal -linssejä
1
rkl
urud dal -linssejä
tl
suolaa
1
tl
kurkumaa
1
l
vettä
1
sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
mustia sinapinsiemeniä
10
currynlehteä
2
rkl
sambhar masala -mausteseosta (ohje alla)
1
rkl
tamarinditahnaa
Chhonk eli kuuma mausteseos
2
rkl
gheetä tai rypsiöljyä
3–4
punaista kuivattua chiliä
2
tl
juustokuminansiemeniä
2
tl
nigellansiemeniä

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit ja laita pinnoitettuun kattilaan. Lisää suola, kurkuma ja vesi. Kuumen­na kiehuvaksi ja keitä hiljalleen poristen noin 30 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmenneet.

  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sinapinsiemenet ja currynlehdet. Kun mausteet alkavat sihistä, lisää sipulit ja paista sekoitellen noin 5 mi­nuuttia. Lisää sambhar masala ­mausteseos ja sekoita hyvin.

  3. Kaada linssit pannuun ja sekoita joukkoon tamarindi. Jos seos tuntuu liian paksulta, li­sää 1 dl kiehuvaa vettä. Anna muhennoksen kypsyä 5 minuuttia.

  4. Valmista chhonk. Kuumenna ghee tai öljy pienessä valurautapannussa. Kun öljy on todella kuumaa, lisää mausteet ja paista sekoittaen 1 minuutti. Kaada kuuma maus­teöljy linssimuhennoksen päälle. Tarjoa vadojen tai riisin kanssa.

Sambhar masala -mausteseos

Ainekset

5
rkl
korianterinsiemeniä
5
kuivattua chiliä
½
rkl
juustokuminan siemeniä
½
rkl
mustia sinapinsiemeniä
½
rkl
chana dal -linssejä
½
rkl
toor dal -linssejä
½
rkl
urud dal -linssejä
5
kuivattua currynlehteä
½
rkl
kurkumaa

Työvaiheet

  1. Paahda pannussa ensin koriante­rinsiemenet, sen jälkeen chilit. Paahda yhtä aikaa juustokumina ja sinapinsie­menet. Paahda viimeiseksi linssit.

  2. Sekoita currynlehdet paahdettujen mausteiden ja linssien joukkoon. Jau­ha ne hienoksi jauheeksi sauvasekoit­timen myllyssä tai morttelissa. Lisää lopuksi kurkuma. Anna mausteiden jäähtyä ja laita tiiviiseen purkkiin.

Kommentit (4)

MinnaLiisi

Mausteseoksen työvaiheista kysymys: jauhetaanko lopuksi kaikki mausteet vai ainoastaan currynlehdet? Tätä aion varmasti laittaa vaikkapa viikonlopuna, mikäli maustepaketti ehtii tulla ajoissa. Currynlehtiä en löytänyt kaupoista joten piti tilata "omalta maustekauppiaalta".

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Moikka! Kiitos kysymyksestä. Koko mausteseos jauhetaan lopuksi. Mausteisen aromikasta viikonloppua! 

Piijae

Itseään saa kai syyttää että rupesin tätä tekemään. En tiedä mitä oikein ajattelin. Aivan JÄRJETÖN vaiva. Ja vaikeat ja kalliit raaka-aineet. Noita kolmea mainittua linssiä ei saa edes Ruohonjuuresta, eli Chennaistako niitä pitää ostaa? Lopputulos oli ihan ookoo. Ei pahaa, ei hyvää, kai sitä suuhunsa lappoi. 2v ja 5v söivät kyllä, mutta aikuisten mielestä aika valjua tuohon työmäärään nähden.

Käyttäjä37238
Seuraa 
Liittynyt29.1.2022

Kiitos reseptistä, aivan JÄRJETTÖMÄN hyvää ja tähän tuli himo! Linssit ostin kaikki Vii Voanista, ei ollut kallista. Toki hiukan työläs ruoka, mutta rakastan ruoanlaittoa ja samalla vaivalla tuota sambhar-mausteseosta tulee useamman linssipadan tarpeisiin.  Olen välillä oikonut chhonkin suhteen - kuumentanut valmiina ostetun rapean chilin öljyn, lisännyt siihen nigellansiemenet ja juustokuminan ja myöhemmin rapeat chilit, kelpasi kohtuullisen hyvin nopeammaksi mausteöljyksi :) 

Maukasta ruokavuotta 2023!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.