Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 150 keittokirjaan.
OHJE Inka Valima KUVA Panu Pälviä

Espanjalainen perunamunakas paistetaan kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta, ja kääntämisen kanssa saa olla tarkkana painavan pannun kanssa.

Espanjalainen perunamunakas eli tortilla de patatas on sekä herkullinen että edullinen iltapala tai lounas. Sen voi tarjota myös viipaloituna osana tapas-pöytää.

Pääraaka-aineet ovat perunat, munat, sipuli ja öljy. Valmistukseen kannattaa valita sen kokoinen pannu, että jokin lautanen on sitä isompi. Tämä mahdollistaa munakkaan kääntämisen. Perunat viipaloidaan ohuelti ja kypsennetään runsaassa määrässä kuumaa öljyä, joka sen jälkeen valutetaan talteen. Annos ei siis ole epäterveellisen rasvainen.

Myös ohueksi leikattu sipuli ruskistetaan pannulla. Perunat ja sipulit sekoitetaan munien joukkoon ja seos kaadetaan pannulle, jossa sen annetaan kypsyä hiljalleen. Kun suurin osa munamassasta on hyytynyt, munakas kiepautetaan lautaselle ja liu’utetaan takaisin pannulle, jotta molemmille puolille saadaan ruskistunut paistopinta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Espanjalainen perunamunakas

Ainekset

4
keskikokoista perunaa (kiinteä lajike)
2
dl
oliiviöljyä
1
iso sipuli
5
kananmunaa
¾
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori, huuhtele ja kuivaa perunat talouspaperilla. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi.

  2. Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää perunaviipaleet. Kypsennä perunoita öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä. Valuta perunat siivilässä ja ota öljy talteen.

  3. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä. Paista sipuleita pannussa, kunnes ne ovat ruskistuneet. Nosta sipulit sivuun odottamaan.

  4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää suola sekä paistetut perunat ja sipulit munien joukkoon. Sekoita varovasti.

  5. Lisää pannulle tarvittaessa tilkka öljyä ja kuumenna pannu. Kaada munaseos pannulle. Siirtele hyytyvää munaseosta rauhallisesti reunoilta keskelle niin, että se pääsee paistumaan.

  6. Peitä pannu kannella tai foliolla ja anna kypsyä matalalla lämmöllä n. 6 minuuttia, kunnes keskiosa on hyytynyt ja munakkaan pohja alkaa ruskistua.

  7. Laita iso lautanen pannun päälle ja käännä munakas lautaselle. Liu’uta käännetty munakas takaisin pannuun ja paista 3–5 minuuttia, kunnes myös toinen puoli on hyytynyt.

  8. Nauti espanjalainen munakas lämpimänä tai jäähtyneenä esimerkiksi vihersalaatin kanssa tai tarjoa se tapasten kanssa.

Vinkki Jos käytät täysirautaista valurautapannua, voit kypsentää munakkaan uunissa loppuun, jolloin sitä ei tarvitse kääntää. Paistoaika on 250 asteessa noin 5 minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Tortillaa tehdessä sipulit eivät saa ruskistua, vaan ne kuullotetaan läpikuultaviksi ja täysin kypsiksi.

Vierailija

Parasta tietenkin ilman sipulia joka pilaa minkä tahansa ruuan oman maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.