
Sunday roast on yksi brittikeittiön tunnetuimmista annoksista. Roseeksi kypsytetty paahtopaisti pitää yrteistä ja maustetaankin timjamilla sekä tarjotaan rosmariinisen sipulikastikkeen kera.
Timjaminen sunnuntaipaisti eli sunday roast
Ainekset
Työvaiheet
-
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Hiero lihan pintaan suolaa ja pippuria. Kuori valkosipulinkynnet. Paista lihaan kaunis väri voi-öljyseoksessa valkosipulien ja timjamin kanssa.
-
Laita paisti vuokaan. Työnnä paistolämpömittari paksuimpaan kohtaan lihaa. Kypsennä 125-asteisessa uunissa noin 1 t 30 min, kunnes mittari osoittaa 56 astetta ja liha on kypsyysasteeltaan medium.
-
Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu. Hiero sitruunankuoriraaste lihan pintaan ja valuta päälle sitruunamehua. Kääri liha folioon ja anna levätä 15 minuuttia ennen viipaloimista.
Jamien sipulikastike
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori sipulit. Leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
-
Kuullota sipuleita rosmariinin kanssa miedolla lämmöllä pannulla voi-öljyseoksessa noin 30 minuuttia. Sekoittele välillä.
-
Kaada viini pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Anna seoksen kiehua keskilämmöllä ilman kantta, kunnes viini on tiivistynyt puoleen. Lisää kanaliemi ja kiehauta. Poista rosmariinit. Mausta roseepippurilla. Tarjoa paistin kanssa.
Jos teen paistin uunissa niin siitä tulee pannulle lientä. Normaalisti siivilöisin sen kastikkeeseen mutta tässä ohjeessa tehdään täysin erillinen kastike johon käytetään kana- tai kasvislientä. Joka maustetaan rosmariinilla kun paistin päämauste on timjami. Toki ne sopii hyvin yhteen mutta tuntuu oudolta lähteä virittelemään kastike ihan eri aineksista kun paistin lientä jatkamalla ja suurustamalla tulee ihan sille sopiva kastike.
Juuri noin kuten peruskokki sanoo. Kannattaa tehdä paistille uuniin peti, eli laittaa sen sipulien, valkosipulinkynsien, porkkana- ja selleripalojen (plus yrtit) paistumaan päälle. Saa hyvän liemen eikä mene nesteet hukkaan