Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 227 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Englantilainen hedelmäkakku kostutetaan nyt runsaalla konjakilla. Kakussa on paljon hedelmiä, ja mikä tärkeintä, se on kostea.

Tämä englantilaistyylinen hedelmäkakku ei ole mikään pikakakku. Sen tekeytymiseen saa varata aikaa, mutta kakun maku on ehdottomasti vaivan arvoinen. Valmistumiseen kuluu yhteensä kolme päivää, joista kaksi on varattu pelkästään kakun kostutukseen.

Kostutusta varten kakku saa mieluiten jäädä vuokaansa, jossa se siirretään jääkaappiin. Jos omistat silikonisen vuoan, kakku kannattaa leipoa siihen, sillä metalliseen vuokaan kakku tarttuu kostuessaan helposti kiinni. Yhtä hyvin voit kääriä kostutettavan kakun tiiviisti kelmuun.

Kakun tyylikkään mehevyyden takaa konjakista, vedestä ja sokerista tehty liemi. Kakun hedelmät imaisevat siitä osansa, jolloin lopputulos on herkullinen. Kostutuksen ansiosta kakku säilyy jääkaapissa tiiviissä kääreessä jopa viikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Kostea konjakki-hedelmäkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
tl
kardemummaa
50
g
pehmeitä taateleita
50
g
pehmeitä aprikooseja
½
dl (6 kpl)
saksanpähkinöitä
100
g (1 iso rasia)
punaisia säilöttyjä kirsikoita
65
g (1 rasia)
säilöttyjä appelsiininkuoria
1
dl
manteleita
½
dl
pehmeitä rusinoita
½
dl
vastapuristetun appelsiinin mehua
½
dl
konjakkia
Vuokaan
voita, korppujauhoja
Kostutukseen
¾
dl
konjakkia
¾
dl
vettä
4
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja fariinisokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten.
  2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma.
  3. Leikkaa taatelit ja aprikoosit paloiksi. (Älä hienonna ihan pieneksi, jotta kakkuun jää purutuntumaa.) Rouhi saksanpähkinät karkeasti. Sekoita taatelit, aprikoosit, pähkinät, kirsikat, appelsiininkuoripalat, mantelit ja rusinat kulhossa.
  4. Lisää voi-sokeri-munavaahtoon jauhoseosta, appelsiinimehua ja konjakkia vuorotellen, kunnes kaikki on käytetty. Sekoita varovasti, jotta taikinaan ei tule sitkoa. Lisää joukkoon pähkinä-hedelmäseos ja sekoita vain sen verran, että pähkinä- ja hedelmäpalat sekoittuvat.
  5. Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (1,8 l). Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin tunnin ajan.
  6. Anna hetken ajan jäähtyä vuoassa, kumoa sitten työlaudalle. Pidä vuoka kakun päällä, jotta kosteus ei haihtuisi.
  7. Tee kostutusliemi konjakista, vedestä ja sokerista. Sekoita, kunnes sokeri sulaa.
  8. Käännä kakkuvuoka taas niin, että kakku on vuoassa. Valuta vajaa puolet kostustusliemestä lämpimään kakkuun.
  9. Kiedo kakku vuokineen tiiviisti tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin. Kostuta kakkua taas seuraavana ja sitä seuraavana päivänä, kunnes liemi loppuu. (Pistele kakun pohjaan sukkapuikolla tai puisella grillitikulla kymmenkunta reikää ja valuta niihin kostustuslientä. Valuta lientä myös kakun yläpintaan.)
  10. Säilytä kakkua jääkaapissa. Kun tarjoat kakkua, ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta se ehtii lämpenemään riittävästi. Kylmästä kakusta maut eivät kunnolla erotu ja rakenne on liian tiivis.

Vinkki: Kakun kostuttaminen onnistuu parhaiten, kun käytössä on silikoninen kakkuvuoka. Tavalliseen metalliseen kakkuvuokaan kostea kakku jää helposti kiinni. Jos silikonista kakkuvuokaa ei ole saatavilla, kostuta kakkua muovipussissa.

 

Kommentit (11)

Mia_3
Seuraa 
Liittynyt25.3.2016

Hei. Kuinka monta päivää etukäteen kakku kannattaa valmistaa? Montako päivää kostuttamisessa menee? Jos vehnäjauhot korvaa Semperin FinMixillä, mureneeko kakku?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä. Kakku kannattaa valmistaa 4-6 päivää ennen tarjoamista, niin se ehtii kunnolla mehevöityä. Kostuttamiseen saa varata kolmisen päivää.

Gluteenittomalla jauhoseoksella tulee todennäköisesti hieman murenevampi. Jos kokeilet ohjetta, kerro kuinka onnistuit! 

Vierailija

Kylläpä on kaikkea Makuja, jos itse tekisin jättäisin kirsikat, appelsiinipalat ja appelsiinimehun pois.

Vierailija

Hieno kakku, vaikka ei toki ole englantilaista hedelmäkakkua nähnytkään. Sellainen olis pitänyt olla tekeytymässä jo muutama kuukausi sitten, koostuu lähinnä kuivahedelmästä ja kakkua on sen verran että saadaan hedelmät pysymään kasassa. Muhittelun aikana kakkua "ruokitaan" esim. brandyllä. 

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Millä me jotka emme käytä alkoholia kostutamme kakun?

Vierailija

Kuvassa oleva kakku näyttää lintalta ja kovalta, eli ei ole kohonnut ollenkaan. Maku varmaan hyvä

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kostutuksesta: alkoholittoman version saa korvaamalla konjakin ja veden vaikka omenatäysmehulla.

Vierailija

Otin reseptin talteen ja aion kokeilla, mutta nyt kysymys tietäville: miten käy alkoholin tuossa prosessissa, eli pitääkö välttää rattiin menemistä kakun syönnin jälkeen? Paistettaessa varmaan haihtuu, mutta tuo kostutus.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi. Jos kostutukseen tarvitaan 3/4 dl konjakkia ja kakku jaetaan 25 palaan, yhteen palaan sitä tulee noin 3 ml:n annos. Joka tapauksessa määrä on siis vähäinen.

Vierailija

Tämä on paras kahvikakku ikinä. Mitään en lisäisi enkä myöskään poistaisi, vaikka yleensä reseptejä muokkaankin. Voisin syödä tätä joka päivä ympäri vuoden, jos vaatteet myöten antaisivat. Kiitos ohjeen jakajalle!

Vierailija

Tein viime vuonna joululahjaksi 4 kakkua. Kaikki lahjan saajat kehuivat kakkua niin maukkaaksi. Pistivät tilauksen samalla jo seuraavaan jouluun. Ensi viikolla leivon heille joulukakut jälleen maustumaan. Ovat sitten parhaimmillaan jouluna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Lammas kääritään italia­laiseen tyyliin herkulliseksi karitsarullaksi. Täytteessä mais­tuvat pähkinät, rusinat ja yrtit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen karitsarulla

Ainekset

1
kg
karitsan ulkofileitä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
1
dl
(keltaisia) rusinoita
2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa, timjamia ja rosmariinia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
3
rkl
voita huoneenlämpöisenä
PAISTAMISEEN
oliiviöljyä ja voita
PÄÄLLE
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
lehtipersiljaa
TARJOILUUN
toscanalaisia herneitä, punaviinikastiketta (ks. ohjeet)

Työvaiheet

  1. Ota fileet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa kuhunkin fileeseen syvä viilto siten, että saat avattua ne levyiksi. Nuiji levyt ohuemmiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla öljyssä. Rouhi pähkinät ja lisää ne pannulle. Lisää myös rusinat. Paista noin minuutti sekoitellen. Ota pannu liedeltä.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta parmesaani ja kääntele se voin kanssa täytteen joukkoon.

  4. Asettele fileelevyt vierekkäin siten, että niiden reunat menevät hieman limittäin. Levitä päälle täyte. Kierrä levyt tiiviiksi rullaksi. Sido rulla paistinarulla tai kiinnitä cocktailtikuilla.

  5. Paista rullaan kaunis väri pannulla öljy-voiseoksessa. Nosta rulla uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia folioon käärittynä.

  6. Poista fileerullasta lanka tai tikut. Raasta tai suikaloi pinnalle sitruunankuorta. Viimeistele lehtipersiljan lehdillä. Tarjoa toscanalaisten herneiden ja punaviinikastikkeen kanssa.

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
3
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
dl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
sokeria
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella ja lisää kattilaan. Lisää rosmariininoksa ja pippuri. Jatka paistamista 2–3 minuuttia. Lisää etikka ja sokeri. Keitä hetki ilman kantta, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja anna kiehua ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  3. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 3 dl.

  4. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariinit pois. Siivilöi kastike halutessasi toiseen kattilaan.

  5. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Toscanalaiset herneet

Ainekset

4
viipaletta pekonia tai pancettaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
dl
kasvis- tai kanalientä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle lautaselle.

  2. Kuori valkosipulinkynnet. Paista niitä kokonaisina pannulla öljyssä noin minuutti. Lisää herneet ja jatka paistamista hetki sekoitellen. Kaada joukkoon liemi. Anna porista miedolla lämmöllä noin 3–5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Poista valkosipulinkynnet. Valuta keitinliemi pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Raasta sitruunankuori ja hienonna lehtipersilja. Nosta herneet tarjoiluvadille. Viimeistele pekonilla, sitruunan kuoriraasteella ja yrteillä. Pirskottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Gnudit eli ricottajuustosta valmistetut pumpulin­pehmeät pallerot ovat sukua gnoccheille. Tavallisesti gnudit keitetään, mutta tässä ohjeessa ne pyöritel­lään isoiksi pulliksi ja kypsennetään tomaattikastik­keen syleilyssä uunissa. Lopputulos? Suussasulavan maukas ja yllättävän...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunignudit tomaattikastikkeessa

Ainekset

l (n. 180 g)
tuoretta pinaattia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
¾
dl
parmesaania raastettuna
2
rs (à 250 g)
ricottajuustoa
noin 4
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
2
prk (à 400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
½
dl
parmesaania raastettuna
2
tl
balsamiviinietikkaa
TARJOILUUN
raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Voitele yksi iso (tilavuus 2 l) tai neljä pienempää uuninkestävää vuokaa.

  2. Ryöppää pinaatteja kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia. Valuta ne siivilässä ja huuhdo kylmällä vedellä. Puristele vesi huolellisesti pois. Hienonna pinaatit.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota ne öljyssä. Raasta parmesaani hienoksi. Sekoita gnudien ainekset kulhossa.

  4. Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaatit, suola, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä ilman kantta 15 minuuttia. Raasta joukkoon parmesaani ja lisää balsamico. Levitä tomaattikastike uunivuokaan.

  5. Muotoile gnudiseoksesta 12–16 palluraa ja nosta ne kastikkeen päälle vuokaan. (Käytä mieluiten suojakäsineitä, sillä taikina on löysää. Voit myös nostaa pallerot taikinasta kahdella ruokalusikalla suoraan vuokaan.)

  6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes gnudit ovat kauniin värisiä. Raasta päälle parmesaania ja viimeistele basilikanlehdillä.

Vinkki Voit tarjota gnudipallot myös pääruokana. Keitä silloin niiden seuraksi pastaa ja nauti vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (1)

MinniMinni

Todella hyvää. Tein pyöryköistä vähän pienempiä ja tomaattikastikkeeksi Marcella Hazanin ohjeella tehty yksinkertainen tomaattikastike. Söimme spagetin kera.