Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 239 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Englantilainen hedelmäkakku kostutetaan nyt runsaalla konjakilla. Kakussa on paljon hedelmiä, ja mikä tärkeintä, se on kostea.

Tämä englantilaistyylinen hedelmäkakku ei ole mikään pikakakku. Sen tekeytymiseen saa varata aikaa, mutta kakun maku on ehdottomasti vaivan arvoinen. Valmistumiseen kuluu yhteensä kolme päivää, joista kaksi on varattu pelkästään kakun kostutukseen.

Kostutusta varten kakku saa mieluiten jäädä vuokaansa, jossa se siirretään jääkaappiin. Jos omistat silikonisen vuoan, kakku kannattaa leipoa siihen, sillä metalliseen vuokaan kakku tarttuu kostuessaan helposti kiinni. Yhtä hyvin voit kääriä kostutettavan kakun tiiviisti kelmuun.

Kakun tyylikkään mehevyyden takaa konjakista, vedestä ja sokerista tehty liemi. Kakun hedelmät imaisevat siitä osansa, jolloin lopputulos on herkullinen. Kostutuksen ansiosta kakku säilyy jääkaapissa tiiviissä kääreessä jopa viikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Kostea konjakki-hedelmäkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
tl
kardemummaa
50
g
pehmeitä taateleita
50
g
pehmeitä aprikooseja
½
dl (6 kpl)
saksanpähkinöitä
100
g (1 iso rasia)
punaisia säilöttyjä kirsikoita
65
g (1 rasia)
säilöttyjä appelsiininkuoria
1
dl
manteleita
½
dl
pehmeitä rusinoita
½
dl
vastapuristetun appelsiinin mehua
½
dl
konjakkia
Vuokaan
voita, korppujauhoja
Kostutukseen
¾
dl
konjakkia
¾
dl
vettä
4
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja fariinisokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten.
  2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma.
  3. Leikkaa taatelit ja aprikoosit paloiksi. (Älä hienonna ihan pieneksi, jotta kakkuun jää purutuntumaa.) Rouhi saksanpähkinät karkeasti. Sekoita taatelit, aprikoosit, pähkinät, kirsikat, appelsiininkuoripalat, mantelit ja rusinat kulhossa.
  4. Lisää voi-sokeri-munavaahtoon jauhoseosta, appelsiinimehua ja konjakkia vuorotellen, kunnes kaikki on käytetty. Sekoita varovasti, jotta taikinaan ei tule sitkoa. Lisää joukkoon pähkinä-hedelmäseos ja sekoita vain sen verran, että pähkinä- ja hedelmäpalat sekoittuvat.
  5. Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (1,8 l). Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin tunnin ajan.
  6. Anna hetken ajan jäähtyä vuoassa, kumoa sitten työlaudalle. Pidä vuoka kakun päällä, jotta kosteus ei haihtuisi.
  7. Tee kostutusliemi konjakista, vedestä ja sokerista. Sekoita, kunnes sokeri sulaa.
  8. Käännä kakkuvuoka taas niin, että kakku on vuoassa. Valuta vajaa puolet kostustusliemestä lämpimään kakkuun.
  9. Kiedo kakku vuokineen tiiviisti tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin. Kostuta kakkua taas seuraavana ja sitä seuraavana päivänä, kunnes liemi loppuu. (Pistele kakun pohjaan sukkapuikolla tai puisella grillitikulla kymmenkunta reikää ja valuta niihin kostustuslientä. Valuta lientä myös kakun yläpintaan.)
  10. Säilytä kakkua jääkaapissa. Kun tarjoat kakkua, ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta se ehtii lämpenemään riittävästi. Kylmästä kakusta maut eivät kunnolla erotu ja rakenne on liian tiivis.

Vinkki: Kakun kostuttaminen onnistuu parhaiten, kun käytössä on silikoninen kakkuvuoka. Tavalliseen metalliseen kakkuvuokaan kostea kakku jää helposti kiinni. Jos silikonista kakkuvuokaa ei ole saatavilla, kostuta kakkua muovipussissa.

 

Kommentit (11)

Mia_3
Seuraa 
Liittynyt25.3.2016

Hei. Kuinka monta päivää etukäteen kakku kannattaa valmistaa? Montako päivää kostuttamisessa menee? Jos vehnäjauhot korvaa Semperin FinMixillä, mureneeko kakku?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä. Kakku kannattaa valmistaa 4-6 päivää ennen tarjoamista, niin se ehtii kunnolla mehevöityä. Kostuttamiseen saa varata kolmisen päivää.

Gluteenittomalla jauhoseoksella tulee todennäköisesti hieman murenevampi. Jos kokeilet ohjetta, kerro kuinka onnistuit! 

Vierailija

Kylläpä on kaikkea Makuja, jos itse tekisin jättäisin kirsikat, appelsiinipalat ja appelsiinimehun pois.

Vierailija

Hieno kakku, vaikka ei toki ole englantilaista hedelmäkakkua nähnytkään. Sellainen olis pitänyt olla tekeytymässä jo muutama kuukausi sitten, koostuu lähinnä kuivahedelmästä ja kakkua on sen verran että saadaan hedelmät pysymään kasassa. Muhittelun aikana kakkua "ruokitaan" esim. brandyllä. 

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Millä me jotka emme käytä alkoholia kostutamme kakun?

Vierailija

Kuvassa oleva kakku näyttää lintalta ja kovalta, eli ei ole kohonnut ollenkaan. Maku varmaan hyvä

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kostutuksesta: alkoholittoman version saa korvaamalla konjakin ja veden vaikka omenatäysmehulla.

Vierailija

Otin reseptin talteen ja aion kokeilla, mutta nyt kysymys tietäville: miten käy alkoholin tuossa prosessissa, eli pitääkö välttää rattiin menemistä kakun syönnin jälkeen? Paistettaessa varmaan haihtuu, mutta tuo kostutus.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi. Jos kostutukseen tarvitaan 3/4 dl konjakkia ja kakku jaetaan 25 palaan, yhteen palaan sitä tulee noin 3 ml:n annos. Joka tapauksessa määrä on siis vähäinen.

Vierailija

Tämä on paras kahvikakku ikinä. Mitään en lisäisi enkä myöskään poistaisi, vaikka yleensä reseptejä muokkaankin. Voisin syödä tätä joka päivä ympäri vuoden, jos vaatteet myöten antaisivat. Kiitos ohjeen jakajalle!

Vierailija

Tein viime vuonna joululahjaksi 4 kakkua. Kaikki lahjan saajat kehuivat kakkua niin maukkaaksi. Pistivät tilauksen samalla jo seuraavaan jouluun. Ensi viikolla leivon heille joulukakut jälleen maustumaan. Ovat sitten parhaimmillaan jouluna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.