Suomen vesissä polskii aarre, jonka arvoa emme ole kunnolla ymmärtäneet. Valmista seuraavat kalapuikkosi hauesta. Kotimainen kala kunniaan!
Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Kuudennessa jaksossa Hans valmistaa ilmastoystävällistä arkiruokaa, linssikeittoa ja kalapuikkoja. Voit kuunnella jakson Suplasta.
Kalapuikot haukifileestä
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa kalafileet sormenvahvuisiksi puikoiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunanmehua.
- Vispaa valkuaiset ja vesi kevyesti sekaisin.
- Pyörittele kalanpalat vehnäjauhoissa, upota vesi-valkuaismassaan ja pyörittele tämän jälkeen korppu- tai pankojauhoissa. (Kummatkin sopivat tarkoitukseen, mutta pankojauhoilla lopputuloksesta tulee rapeampi.) Aseta kalanpalat lautaselle.
- Valitse, haluatko uppopaistaa kalat vai kypsentää ne pannulla.
- Uppopaistaminen: Kuumenna öljy isossa padassa noin 180-asteiseksi. (Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti noin minuutissa.) Pidä kansi padan vieressä friteerauksen ajan, jotta voit tarvittaessa tukahduttaa liekit kannella. Laske muutama kalapala kerrallaan reikäkauhalla kuumaan öljyyn. Uppopaista kaloja, kunnes ne ovat pinnalta kullanruskeita ja rapeita. Nostele ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
- Pannulla paistaminen: Annostele tilkka öljyä pannulle ja nostele siihen kalapalat. Käännä kalat, kun niiden paistopinta on kullanruskea. Lisää öljyä ja paista kalat kauniin värisiksi ja kypsiksi.
- Valmista tartarkastike. Hienonna suolakurkku, kaprikset, kananmuna, sipuli ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset majoneesin joukkoon ja mausta sitruunalla. Tarkista maku.
- Tarjoa kalapuikot keitettyjen perunoiden, grillatun sitruunan ja tartarkastikkeen kanssa.