Pastel de nata on voitaikinaa ja maitovanukasta sisältävä herkku, jonka juuret ovat portugalilaisessa luostarissa.
Pastel de nata on voitaikinaa ja maitovanukasta sisältävä herkku, jonka juuret ovat portugalilaisessa luostarissa.

Viitseliäs valmistaa voitaikinan itse, mutta kaupan hyvä voitaikinavalikoima nopeuttaa leivontaa huomattavasti.

Ihanan rapsakka, mutta täyteläisen rasvainen voitaikina sopii moneen. Se tuo suutuntumaa ja tasapainoa niin makeisiin kuin suolaisiin leivonnaisiin, ja rapeus taittaa taikinan rasvaisuutta.

Viitseliäs valmistaa voitaikinan itse, mutta kaupan hyvät voitaikinavalikoimat nopeuttavat leivontaa huomattavasti. Voitaikina on nimensä mukaisesti leivottu voilla, lehtitaikinat puolestaan sisältävät margariinia.

Voitaikinaherkuista maukkaimpiin kuuluvat portugalilaiset pastel de nata -leivonnaiset, ranskalaiset kreemitäytteiset tuhatlehtiset eli mille feuillet sekä erilaiset suolaiset piiraat ja pasteijat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Vanukasleivokset portugalilaisittain

Pastel de nata tai Pastel de Belém on vaatimattoman näköinen voitaikinaa ja maitovanukasta sisältävä herkku, jonka juuret ovat portugalilaisessa luostarissa. Munkeilla oli aikaa valmistaa leivonnaisia, jotka vaativat runsaasti käsityötä: taikina rullataan, paloitellaan ja painellaan juuri näitä leivonnaisia varten suunniteltuihin muotteihin. Hyvin tehtyjen ”natojen” pohjissa onkin näkyvillä voitaikinan kierteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taikinakuppeihin kaadetaan maidosta, sokerista ja keltuaisista valmistettu täyte, joka maustetaan usein sitruunalla ja kanelilla. Leivonnaiset paistetaan erittäin kuumassa uunissa. Näin voitaikina ehtii asettua ja paistua rapeaksi ja täyte saada kauniit tummat täplänsä. ”Natoja” valmistetaan toki myös koneellisesti ja teollisesti ja myydään edulliseen hintaan, mutta eron kotona tai pikkuleipomossa tehtyihin huomaa maussa.

Tässä reseptissä käytetään kaupan voitaikinaa ja oikaistaan sen verran, että levyistä leikatut palat painellaan suoraan vuokiin ilman taikinan rullausta. Herkullisen täytteen valmistamiseen käytetäänkin sitten aikaa hieman enemmän.

Pastel de nata -leivosten reseptin löydät täältä.

2. Rapeat tuhatlehtileivokset

Tuhatlehtiset saavat täytteekseen chai-teellä maustettua kreemiä ja vadelmahilloa. Tuhatlehtinen kannattaa tarjota heti täyttämisen jälkeen, jotta leivonnainen ei menetä rapeuttaan ja lehtevyyttään.

Tuhatlehtisten ohjeen löydät täältä.

3. Suolainen pikkujoulukranssi

Pienet suolapalat paistetaan tällä kertaa kranssin muotoon, ja ne saavat täytteekseen yrteillä maustettua makkaraa. Taikinaksi sopii nopeasti syntyvä sekoitettu voitaikina, mutta kranssinkin tekemiseen voi hyvin käyttää valmista voitaikinaa, jolloin lopputulos on lehtevämpi.

Voitaikinakranssin ohjeen löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla