Pullamainen, öljyssä kylvetetty foccaccia-leipä on yksinkertaisesti hyvää. Huolellinen vaivaus ja tuplakohotus takaavat onnistuneen focaccian.
Maukkaan öljyinen focaccia sopii salaatin tai keiton seuraksi tai iltapalaksi ihan sellaisenaan. Vaikket olisi aiemmin leiponut italialaista peltileipää, oheisella ohjeella on helppo onnistua.
Itse taikina valmistuu tavallisen leipätaikinan tapaan. Tärkeintä on vaivata taikina huolellisesti, jotta siihen muodostuu kunnon sitko, jonka ansiosta leipä kohoaa kuohkeaksi.
Leivän päälle lisätään öljyä kahdessa vaiheessa, sekä kohotettaessa että juuri ennen paistamista. Leivän viimeistelty ulkomuoto syntyy, kun öljyiseen pintaan kiinnitetään salvianlehtiä. Uunissa kevyesti paahtuvat lehdet antavat makua joka palaan.
Salvia-focaccia
Ainekset
Työvaiheet
-
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa ja jatka vaivaamista vielä noin 5 minuutin ajan. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia).
-
Voitele uunipelti tai uunivuoka (noin 20 cm x 30 cm) öljyllä. Kumoa taikina vuokaan ja painele se vuoan reunoja myöten. Valuta päälle ½ dl öljyä. Kohota leipää leivinpaperin alla 40 minuuttia.
-
Painele kohonneen leivän pintaan sormilla kuoppia. Lisää vielä ½ dl öljyä ja ripottele pinnalle sormisuola. Painele salvian lehdet leivän pintaan. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
-
Kumoa kypsä leipä vuoasta ja jäähdytä ritilällä. Leikkaa jäähtynyt leipä annospaloiksi. Tarjoa leipä mielellään lämpimänä.