Adobo on tunnetuimpia filippiiniläisiä ruokia. Nimi viittaa marinointiin, joka tapahtuu etikkaisessa soijan ja valkosipulin maustamassa kastikkeessa. Kokeile broilerin lisäksi myös possulle tai tofulle!
Kana-adobo vie makumatkalle Filippiineille. Adobo onkin tunnettu ruokalaji saarivaltiossa. Se valmistuu myös kotikeittiössä vaivatta. Kokeile tätä, jos tuntuu, että kanasta tulee aina laitettua samoja ruokia.
Kana marinoidaan kastikkeessa, jolle antavat makua etikka, soija ja valkosipuli. Adobo-sanalla viitataan juuri marinointiin. Jos kanasta haluaa erityisen maukasta, sen kannattaa antaa olla marinadissa yön yli. Pikamarinointi kestää puoli tuntia. Marinadissa on käytetty tyypillisiä filippiiniläisen keittiön mausteita, laakerinlehtiä ja soijaa.
Ohjeesta saa helposti kasvisversion vaihtamalla kanan tofuun. Lihaversioon saa vaihtelua korvaamalla kanan possulla. Kana-adobo tarjoillaan riisin kanssa.
Filippiiniläinen kana-adobo
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita paistileikkeet kulhoon. Lisää etikka, soija ja laakerinlehdet. Raasta valkosipulinkynnet joukkoon. Kääntele kanat marinadissa ja anna maustua 30 minuuttia tai yön yli jääkaapissa.
-
Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.
-
Kuumenna öljy (1 rkl) pannussa. Ruskista kanat molemmin puolin. Säästä marinadi.
-
Ota kanat pannulta. Lisää pannulle loput öljystä (1 rkl) ja paista siinä sipulit, noin minuutin verran.
-
Kaada marinadi pannulle. Lisää vesi, sokeri ja mustapippuri. Keitä 5 minuuttia.
-
Laita kanat takaisin pannulle. Kypsennä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Käännä kanat ja jatka kypsentämistä vielä 5–10 minuuttia.
-
Kääntele kanat kauttaaltaan kastikkeessa ja hienonna päälle kevätsipulia. Tarjoa riisin kanssa.
Olipa etikkapommi! Kana meni kyllä pilalle, ei jatkoon:(
Japa: voihan sitä etikkaa laittaa varovaisemminkin. Vähän minäkin ajattelin tuota etikan määrää, voipi olla, että tuossa on etikan ja soijakastikkeen määrät vaihtaneet paikkaa? Mene tiedä, se pitää kuitenkin keittää ihan kunnolla, muuten on kyllä varmasti hirveää.
Japalle. Palaan vielä äskeiseen kommenttiini. Muistin, että onhan sitä tullut tehtyä Lyonin kanaakin ja siihen pannaan vielä enemmän (puna)viinietikkaa, eikä ole ollenkaan etikkaista kunnon kypsennyksen jälkeen. Varmaan tämäkin resepti toimii kun kunnolla keittää. Kokeilepa vielä kerran rohkeasti ja kunnolla keittäen.
Hyvä ja pikkasen tavallisesta erottuva kanaruoka! Aavistuksen maistui etikka, ehkä ohjetta vähän pidempi haudutusaika olisi häivyttänyt senkin.
Nämä Adoboot on kyllä ihania ruokia. Olen tehnyt monta kertaa Pork-adobo, Salu-Salo reseptillä.
Ja Espoon Iso-Omena kauppakeskuksessa on Filippiiniläinen ravintola Kainan Sieltä saa myös Pork adoboota.
Itse pidän tulisesta adoboosta. Laitan aina yhden punaisen chilin joukkoon.
Tästä tuli todella hyvää! En itse vieroksu etikkaa, mutta laitoin varmuuden vuoksi vain 1 dl sitä. Reseptistä poiketen lisäsin vähän chiliä ja tein ruoan uunissa hauduttaen. Aiettä!