Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 123 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raparperikeikauskakku on kuin taideteos, jos raparperit asettelee vuoan pohjalle geometriseen kuvioon. Mantelinen taikina on mehevä ja gluteeniton.

Raparperipiirakka on kesäklassikko, jota tulee leivottua monta kertaa satokauden aikana. Tässä keikauskakkua muistuttavassa piirakassa maistuu manteli ja ulkonäköön on panostettu extrapaljon.

Piirakka on täysin gluteeniton, sillä pohjaan käytetään mantelijauhetta sekä -lastuja ja reilu desi gluteenittomia kaurajauhoja. Kaurajauhot voi korvata tavallisilla vehnäjauhoilla, jos gluteenittomuus ei ole vaatimus. Mantelijauhe tekee piirakasta mehevän ja lastut taas tuovat pohjaan kivaa rakennetta.

Jotta pinnan kaunis geometrinen kuvio onnistuu, on hyvä käyttää saman paksuisia raparperinvarsia. Ne leikataan viistosti parin sentin palasiksi ja sovitellaan kakkuvuoan pohjalle ennen taikinan valmistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
25 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mantelikeikaus

Ainekset

7
dl
raparperia paloiteltuna (n. 4–5 vartta)
1
dl
muscovadosokeria
50
g
voita
TAIKINA
150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
2
kananmunaa
1
ps (75 g)
mantelilastuja
1
dl
mantelijauhetta
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
1
l
mansikkajäätelöä

Työvaiheet

  1. Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (Ø 24 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala ja laita se vuokaan. Voitele vuoan reunat. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Leikkaa raparperinvarret viistoon noin 2 cm:n viipaleiksi ja lado ne vuoan pohjalle vieri viereen mosaiikkimaiseksi kuvioksi. Ripottele päälle sokeri. Sulata voi ja lusikoi vuokaan. Kypsennä uunissa 10 minuuttia.

  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.

  4. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Lusikoi taikina raparperien päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä kakkua uunissa noin 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia ennen kumoamista.

  5. Keikauta kakku vadille ja tarjoa lämpimänä jäätelön kanssa.

Vinkki Kakun valmistukseen sopii parhaiten tavallinen kakkuvuoka, sillä voi-sokeriseos saattaa valua irtopohjavuoan pohjan ja reunan välistä.

Kommentit (1)

Vierailija

Hieno keikauskakku, iso peukku sille :)

Tuota pystyy leikkaamaankin, toisin kuin sellaisia jotka on koristeltu pitkillä koko kakun mittaisilla raparperinvarsilla. Niitähän ei leikkaa mikään kakkulapio vaan sellaiseen tarvitaan sahateräinen veitsi eikä sittenkään tule siistiä leikkausjälkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.