
Mantelimassalla jämäköitetty mustikkatäyte tekee vuokapullasta juuri sopivan mehevän. Täytetty ja rullattu taikinalevy halkaistaan pituussuunnassa ja punotaan, jolloin mustikkaraidat tulevat kauniisti esille.
Mustikkapulla
Ainekset
Työvaiheet
- Tee taikina. Sekoita keskenään kädenlämpöistä hieman viileämpi maito, kananmuna, hiiva, kardemumma, sokeri ja suola. Sekoita vispilällä.
- Lisää vehnäjauhot ja aloita taikinan vaivaaminen joko yleiskoneessa tai käsin.
- Lisää pehmeä voi pieninä paloina taikinan joukkoon.
- Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Mikäli taikina tuntuu löysältä, lisää taikinaan vehnäjauhoja.
- Anna taikinan levätä kulhossa liinan alla viitisentoista minuuttia.
- Valmista täyte pehmentämällä ensiksi mantelimassa nuolijalla tai yleiskoneen lapavatkaimella. Lisää mantelimassan sekaan pehmeä voi ja sekoita hyvin.
- Lisää lopuksi mustikat. Mikäli käytät pakastemustikoita, lisää täytteeseen 2 tl perunajauhoja tai vehnäjauhoja.
- Jaa pullataikina kahteen osaan. Kauli molemmat taikinapalat noin 15 cm leveäksi ja 35 cm pitkäksi palaksi. Levitä täytettä molemmille taikinapaloille.
- Rullaa suorakaiteet tiukaksi rullaksi samoin kuin tekisit korvapuusteja. Jätä saumapuoli alle.
- Halkaise ensin yksi rulla terävällä veitsellä pituussuunnassa ja tee siitä x-kirjain asettamalla taikinarullan puolikkaat toistensa päälle, täytepuoli ylöspäin. Puno taikinasta pitko. Toista sama toisella taikinarullalla.
- Aseta pitkot voideltuihin noin 1 litran vetoisiin leipävuokiin täytepuoli ylöspäin. Nosta leipävuoat pellille ja anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Paista vuokapullia 180-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna pullien jäähtyä ja ota ne sitten pois vuoista.
- Valmista sokerikuorrute sekoittamalla 1 rkl sitruunamehua ja tomusokeri keskenään tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa sitruunamehua, että saat aikaan levitettävän tai pursotettavan kuorrutteen. Koristele pullat sokerikuorrutteella.
Mietin missä olin nähnyt tämän reseptin joskus ennenkin kun muistelin joskus tällaista leiponeenikin ja löytyihän se resepti, nimellä Kalevalanpäivän mustikkapuustit, näköjään vuodelta 2015. Kierrepullan sisään mantelimassaa, voita, mustikoita ja sitruuna-sokrirkuorrute päälle. Näin ne reseptit kiertää kotikokilta toiselle.