Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Muistele kesän matkoja lorauttamalla tuliaisjuomaa pyörykkätaikinaan. Kreikkalaisesta ouzosta tulee broileripulliin aniksenmakuinen terä.

Kesäisen kreikanmatkan jälkeen kaapista saattaa löytää tuliaisiksi tuotua ouzoa. Tämä anisviina sopii myös ruoanlaittoon.

Lihapullat saavat ouzosta yllättävästi makua, kun se lisätään taikinaan. Lihapullat kannattaa tehdä broilerin jauhelihasta, joka on itsessään miedon makuista. Ouzon lisäksi näissä pyöryköissä maistuvat suolaiset kaprikset, kreikkalaisessa keittiössä paljon käytetty oregano sekä tuore ruohosipuli.

Jos lihapullista haluaa pehmeitä, ei taikinaa kannata vaivata liikaa. Broilerin jauheliha tekee taikinasta melko tahmeaa, joten pyörittelyssä kannattaa käyttää apuna kertakäyttökäsineitä tai kastaa kädet viileään veteen aina muutaman pyörykän pyöriteltyään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Ouzolla maustetut broileripullat

Ainekset

1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
4
rkl
panko- tai korppujauhoja
4
rkl
ouzoa
1
kananmuna
400
g
broilerin jauhelihaa
3
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
2
rkl
pieniä kapriksia
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TARJOILUUN
tuoretta oreganoa ja fetaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä kypsiksi. Jäähdytä.

  2. Laita panko- tai korppujauhot ja ouzo kulhoon. Anna vetäytyä noin 5 minuuttia.

  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  4. Yhdistä sipulit, pankoseos, kevyesti vatkattu muna ja jauheliha. Hienonna ruohosipuli ja kaprikset. Lisää ne kulhoon. Mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hellästi, älä vaivaa liikaa.

  5. Pyörittele taikinasta isohkoja pullia. Taikina on tahmeaa, joten pyörittely onnistuu parhaiten kertakäyttökäsineillä. Nosta pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä. Voit halutessasi paistaa broileripullat lopuksi pannulla öljyssä, jotta ne saavat kauniin värin.

  6. Viimeistele tuoreella oreganolla ja fetamuruilla. Tarjoa esimerkiksi tsatsikin kanssa.

Vinkki Jos et halua käyttää ouzoa, voit korvata sen esimerkiksi kermalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.