ET-lehti on lisännyt 336 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström ja Piia Arnould

Leipurin panostus herkkulaudalle ovat kahden maun pikkupuustit sekä helpot, gluteenittomat pistaasikeksit. Suuri osa tarjottimen herkuista löytyy helposti kaupan hyllystä. Valmiit marengit ja macaron-leivokset saat esille vain paketit avaamalla. Lisää niiden väleihin suklaata, väreihin sopivia makeisia ja tuoreita marjoja. Koristele kukilla, niin saat upean juhlatarjoilun pienellä vaivalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30 pullaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkkulauta

Ainekset

VEGAANISET PIKKUPULLAT
dl
kauramaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
2
rkl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
n. 6
dl
vehnäjauhoja
100
g
maidotonta leivonta-margariinia
VOITELUUN
½
dl
kauramaitoa
UNIKONSIEMENTÄYTE
1
prk (43 g)
unikonsiemeniä
½
dl
kauramaitoa
4
rkl
sokeria
1
rkl
maidotonta margariinia
¼
tl
kardemummaa
MUSTIKKATÄYTE
½
rs (115 g)
appelsiinimarmeladia
2
dl
mustikoita

Työvaiheet

  1. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää sokerit, suola ja osa jauhoista. Sekoita tasainen taikina.

  2. Lisää vähitellen loput jauhot ja margariini taikinaan. Alusta, kunnes taikina on pehmeän kimmoista ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Sekoita taikinan noustessa unikonsiementäyte. Laita siemenet, neste, sokeri, margariini ja kardemumma pieneen kattilaan. Kuumenna niin, että sokeri liukenee ja osa nesteestä haihtuu. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 15 minuuttia. Soseuta täyte sauvasekoittimella.

  4. Jaa taikina kahtia. Kauli palat ohuiksi levyiksi.

  5. Levitä toiselle levylle unikonsiementäyte. Kääri levy rullalle molemmilta sivuilta niin, että kaksi rullaa kohtaavat keskellä. Leikkaa pullia ja nipistä ne alapuolelta sydämen muotoon.

  6. Levitä toiselle levylle marmeladi, lisää mustikoita ja kääri rullalle. Leikkaa pulliksi.

  7. Nosta pullat pelleille, peitä liinoilla ja anna nousta noin 15 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kaurajuomalla.

  8. Paista pullia 200-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia.

VINKKI! Koristele pullat sitruunaisella tomusokerikuorrutteella. Sekoita 1 rkl sitruunan mehua, 1 rkl raastettua sitruunankuorta ja 1 dl tomusokeria tahnaksi. Valuta jäähtyneiden pullien pinnalle.

PISTAASIKEKSIT

Ainekset

2
dl (100 g)
kuorittuja suolattomia pistaaseja
dl
kaurajauhoja (gluteeniton)
1
dl
tomusokeria
100
g
maidotonta margariinia
1
rkl
kauramaitoa
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Jauha pähkinät tehosekoittimessa lähes tahnamaiseksi muruksi. Aikaa kuluu noin 5 minuuttia sekoittimen tehosta riippuen.

  2. Lisää pähkinöiden joukkoon jauhot, sokeri ja huoneenlämpöinen rasva. Sekoita tasaiseksi. Lisää vielä tilkka nestettä ja suola. Pyöräytä taikina sekaisin ja nosta vähintään tunniksi jääkaappiin.

  3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Laita tomusokeri lautaselle. Pyöritä taikinasta pieniä palloja, laita ne tomusokeriin ja kuorruta. Laita keksipallot leivinpaperin päälle pellille. Paina pallot varovasti hieman litteämmiksi.

  4. Paista keksejä uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Jäähtyessään keksit kovettuvat ja mureutuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 336 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3414 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3414 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.