Juhlava kahden kalan keitto
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
- Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
- Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
- Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
- Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
- Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
- Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
- Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.
Majoneesi
- Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
- Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon.
- Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi.