Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 127 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Pizzan nopea paisto sekä erittäin kuuma uuni ja paistoalusta tekevät pohjasta rapean.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min + kohotus 16 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pizza Margherita

Ainekset

Taikinajuuri
1
dl
kylmää vettä
1/10
pkt
tuorehiivaa
2 1/4
dl
pizzajauhoja (esim. Myllyn Paras)
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
sokeria
Taikina
5
dl
pizzajauhoja (esim. Myllyn Paras)
2
dl
kädenlämpöistä vettä
1/3
pkt
tuorehiivaa
1
tl
suolaa
oliiviöljyä voiteluun
Täyte
3
pkt
puhvelinmaitomozzarellaa
4
dl
tomaattikastiketta (ks. ohje alla)
16
kirsikkatomaattia
4
rkl
hyvää oliiviöljyä
1/2
ruukkua basilikaa
mustapippuria myllystä
(sormisuolaa maun mukaan)

Työvaiheet

  • Tee taikinajuuri. Sekoita vesi ja hiiva yleiskoneen kulhossa. Mittaa jauhot joukkoon. Pyöritä koukulla 5 minuuttia. Anna taikinan levätä vähintään 10 minuuttia, mielellään jopa 1 tunti. Mitä kauemmin taikina lepää, sitä enemmän makua ja rakennetta siihen syntyy.
  • Tee tomaattikastike taikinan levätessä (ks. ohje alla).
  • Lisää suola ja sokeri taikinajuureen. Pyöritä yleiskoneessa vielä 5 minuuttia. Laita jääkaappiin 12 tunniksi.
  • Tee taikina. Laita jauhot yleiskoneen kulhoon. Sekoita vesi ja hiiva keskenään, ja lisää neste jauhojen joukkoon. Vaivaa koneessa 5 minuuttia. Anna levätä 10 minuutista 1 tuntiin.
  • Lisää taikinajuuri ja suola. Pyöritä 5 minuuttia koneessa tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Lisää tilkka vettä ja sekoita lisää, jos taikina ei ole yhtenäinen.
  • Jaa taikina 4 osaan. Pyöritä palat palloiksi, mutta älä painele taikinaa liikaa, jotta taikina jää ilmavaksi. Laita pallot voidellulle leivinpaperille; jätä taikinalle tilaa kohota. Voitele tuorekelmu öljyllä, peitä sillä taikinapallot ja anna kohota 2 tuntia.
  • Laita uuni kuumenemaan täydelle teholle, 275–300-asteiseksi. Laita pellit uuniin. Jos sinulla on pizzakivi tai iso metallinen paistolevy, käytä sitä.
  • Jauhota työpöytä ja ota taikinapallo kerrallaan käsittelyyn. Ala pyörittää taikinaa jauhotetulla alustalla sormenpäillä noin 2 cm:n päästä taikinan reunasta. Pyörittele taikinaa välillä kääntäen, kunnes se on halkaisijaltaan noin 25 cm:n lätty. Nosta se varovasti leivinpaperille.
  • Revi mozzarella talouspaperin päälle valumaan. Lusikoi tomaattikastiketta tasaisesti taikinalle. Halkaise kirsikkatomaatit ja levitä ne mozzarellan kanssa pizzalle. Pirskota oliiviöljy päälle. Vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle pellille ja paista 3–6 minuuttia uunin tehosta ja alustasi kuumuudesta riippuen. Kiertoilmauunissa voit paistaa useamman pizzan kerrallaan.
  • Lisää basilikaa, pippuria ja ripaus suolaa valmiin pizzan pinnalle.

Tomaattikastike

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
200
g
kirsikkatomaatteja
400
g
säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1/4
tl
mustapippuria myllystä
3-4
timjaminoksaa
3-4
basilikanoksaa

Työvaiheet

  • Kuori valkosipulinkynnet ja kuullota niitä oliiviöljyssä 5 minuuttia.
  • Lisää kaikki ainekset yrttejä lukuun ottamatta ja hauduta miedolla lämmöllä 1 tunti.
  • Lisää yrtit joukkoon, sekoita ja jäähdytä. Siirrä 12 tunniksi jääkaappiin maustumaan.
  • Poista timjaminoksat kastikkeesta, soseuta ja tarkista maku.

(4 dl, 5 min + haudutus 1 t + maustuminen 12 t)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.