Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 121 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Portugalilaisilta lainattu tekniikka on mielestäni paras tapa grillata kokonainen kala. Kala avataan perhoseksi, jolloin se kypsyy nopeasti ja tasaisesti saaden kauttaaltaan herkullisen, savuisen maun.

Kun grillaat kokonaisen kalan portugalilaisittain avattuna perhoseksi eli ”escalado”, se kypsyy kuumassa grillissä todella nopeasti. Kalaa ei tarvitse edes kääntää, riittää että kypsennät sen nahkapuolelta.

Ideana tekniikassa on, että leikkaat kylkiruodot irti selkäruodosta, jolloin saat poistettua selkäruodon. Kun selkäruoto on poistettu, saat levitettyä kalan litteäksi "perhoseksi". Kalan nahka pitää fileet yhdessä.

Siika tai kuha on paras valinta, mutta myös grillatusta nieriästä tai kirjolohesta tulee superhyvää tällä reseptillä ja tekniikalla.

Sillä välin kun kala kypsyy, ehdit tehdä escabeche-kastikkeen. Sen pohjana on vinegretti, johon tulee tavallista reilummin etikkaa ja valkoviiniä.

Oma versioni klassisesta escabechesta on hieman oikaistu versio, sillä perinteisesti kastike kuumennetaan. Itse pidän kovasti tuoreversiosta, jossa kylmä, etikkainen öljykastike ikään kuin jälkimarinoi kuuman kalan. Usein jätän myös paprikajauheen pois, vaikka se perinteiseen versioon mausteena kuuluukin. Jos kuumennan öljykastikkeen, lisään siihen laakerinlehden. 

Maista siis kastiketta ja muokkaa sitä sen mukaan, miten hapokkaasta ja etikkaisesta pidät. Jos soosi tuntuu liian etikkaiselta, lisää öljyä. Jos taas pidät kirpakasta, voit lisätä viiniä tai etikkaa. Valkoviinietikka tai sherryviinietikka sopivat parhaiten tähän kastikkeeseen. Netti on pullollaan erilaisia versioita tästä klassikkoreseptistä, sillä se tunnetaan yhtä lailla Välimeren maissa kuin Etelä-Amerikassakin.

Viiniksi grillatulle, yrttisen ja hapokkaan soosin maustamalle kalalle sopii tietysti portugalilainen valkoviini. Esimerkiksi raikas ja sitruksinen, vienosti mineraalinen vinho verde Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde, 14,90 e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Grillattu kala portugalilaiseen tapaan ja escabeche-kastike

Ainekset

1-2
kg:n
kuha tai siika avattuna
2 rkl
rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
escabechekastiketta (resepti alla)

Työvaiheet

  1. Osta avattu kala. Poista kidukset ja evät saksilla. Suomusta kala, huuhtele se ja pyyhi kuivaksi.
  2. Valitse terävin veitsesi, mieluusti pitkäteräinen fileerausveitsi tai hyvä kokkiveitsi. Aseta kala tukevalle leikkuulaudalle niin, että kalan pää jää vasemmalle puolelle, pyrstö oikealle. Ota vasemmalla kädelläsi tukeva ote kalan päästä ja käännä kala selälleen niin, että näet sen vatsan sisään. (Jos olet vasenkätinen, tee tämä tietysti toisin päin.)
  3. Vie veitsen terä pään kohdalta vatsan keskikohtaan kylkiruotojen kohdalle. Leikkaa veitsellä kylkiruotojen reunaa pitkin alas kohti kalan selkärankaa niin, että kylkiruodot irtoavat selkärangasta. Etene veitsellä selkärankaa myötäillen koko kalan pituudelta, kalan päästä kohti pyrstöä. Kuljeta veistä kalan sisällä muutamaan kertaan vieden veistä joka kerran hieman syvemmälle, kunnes olet katkaissut kylkiruodot selkärangan tyveen asti. (Pidä huolta, että veitsi ei mene liian syvälle selkärangan alle, jotta et leikkaa fileetä irti.)
  4. Toista sama selkäruodon toiselle puolelle ja poista lopuksi  esiin tullut selkäruoto leikkaamalla se irti päästä ja pyrstöstä. Fileet pysyvät kiinni kalassa nahan avulla.
  5. Levitä kala litteäksi perhosen muotoon. Halutessasi voit poistaa nyt myös isommat kylkiruodot. Mutta tämä ei ole pakollista, ruodothan irtoavat kypsästä kalasta helposti. Öljyä kalan selkänahka hyvin, ja lihapuoli kevyesti myös. Ripottele merisuolahiutaleita tai rouhi merisuolaa myllystä lihapuolelle. 
  6. Kypsennä kuumassa grillissä noin 10-15 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Muista öljyutä ritilä hyvin. Laita välillä kupu kiinni, mutta tarkkaile kypsymistä koko ajan. Noin kilon kokoinen kala kypsyy 10 minuutissa, iso ja paksu kala hieman hitaammin. Kalan kypsyessä tee escabechekastike. Nosta kala kahden lastan avulla tarjoilulautaselle (selkäpuoli alaspäin). Kaada kastike päälle.

Escabeche

Ainekset

1
dl (pieni puntti)
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
pieni
sipuli tai kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
2
tomaattia
1
dl
valkoviiniä
2
rkl
valkoviini- tai sherryviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(1
tl
paprikajauhetta)

Työvaiheet

  1. Hienonna persilja varsineen. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät kesäsipulia, käytä myös varret. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  3. Sekoita oliiviöljy, valkoviini ja viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla (halutessasi myös paprikajauheella). Maista kastiketta ja lisää makusi mukaan öljyä tai etikkaa. Kastike saa olla melko hapokas ja etikkainen. Yhdistä lehtipersiljan, sipulien ja tomaattien kanssa. Kaada kastike grillatun, kypsän kalan päälle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.