Italialainen perinnekeitto saa vitamiinipäivityksen lehtikaalista.
Talvinen lehtikaaliminestrone
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja viipaloi sipulit. Kuori ja kuutioi porkkanat ja perunat. Viipaloi sellerit. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi.
- Kuullota kasviksia ja pekonia öljyssä kattilassa 3–4 minuuttia. Lisää rosmariini, tomaatit ja lihaliemi kattilaan. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes peruna on kypsää.
- Soseuta keittoa sauvasekoittimella siten, että se suurustuu vähän. Suurin osa paloista saa jäädä keittoon kokonaisena.
- Leikkaa lehtikaalista pois kova lehtiruoti. Revi kaali pieniksi suupaloiksi. Lisää ne ja kikherneet kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää tarvittaessa lihalientä.
- Viimeistele keitto pippurilla, parmesaanilla ja persiljasilpulla.
Pinjansiemen-juustosämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaa koko ajan vaivaten. Lisää öljy, kun jauhoista on lisätty noin puolet, ja alusta sitten loput jauhot taikinaan.
- Kohota taikina kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia, vedottomassa paikassa.
- Paahda taikinan kohotessa pinjansiemenet kuivassa kuumassa pannussa, kunnes ne ovat kullanruskeita; liikuttele siemeniä, etteivät ne pala. Rouhi siemenet. Raasta juusto. Hienonna valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Yhdistä pehmeän voin kanssa.
- Painele kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä levyksi. Laita voi pieninä nokareina taikinalevylle. Ripottele juustoraaste, siemenet ja yrttisilppu päälle. Kääri levy rullaksi. Leikkaa rullasta 12 palaa. Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna kohota noin 20 minuuttia.
- Voitele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.(12 kpl, 10 min + kohotus 50 min + kypsennys 15 min)