Laskiaispulla sai uudet muodot.
Laskiaispitko
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon myös muna.
- Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.
- Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahtia ja leivo kahdeksi pitkoksi. Kohota pitkot toisen kerran uunipellillä leivinliinan alla. Voitele pitkot munalla.
- Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20–25 minuuttia.
- Tee toscakuorrutus. Laita kaikki kuorrutuksen aineet kattilaan. Keitä 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Levitä hieman jäähtynyt kuorrutus pullapitkon päälle ja anna kovettua hetken aikaa kylmässä.
- Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Tee lusikalla suklaaraitoja toscan päälle.
- Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Leikkaa terävällä veitsellä pitkosta ”hattu” pois. Levitä pohjalle hilloa ja kermavaahtoa. Laita kansi päälle ja koristele vielä tomusokerilla.
- Laita pitko hetkeksi kylmään ennen tarjollepanoa. Leikkaa terävällä veitsellä jokaiselle sopivan kokoisia paloja.
Vinkki! Voit leipoa pitkon myös perinteisesti letittämällä tai tehdä taikinasta pikkupullia.