Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 506 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Suolaisen pullan kierteissä maistuvat tuore oregano, mehukas kesäsipuli, feta ja parmesaani. Rouskuvaa makulisää tuovat pinjansiemenet.

Peltileipä vai suolainen bostonpulla? Kutsut tätä leivonnaista kummaksi tahansa on kuitenkin varmaa, että tuplajuusto ja kesäisen yrttinen täyte saavat veden herahtamaan kielelle.

Taikina valmistuu samaan tapaan kuin sämpylätaikina. Sen joukkoon lisätään kuitenkin reilusti raastettua parmesaanijuustoa ja osa vehnäjauhoista korvataan spelttijauhoilla. Sillä välin kun taikina kohoaa, sekoitetaan fetajuustosta, tuoreesta oreganosta ja kesäsipulista täyte.

Taikina kaulitaan isoksi levyksi ja täyte lusikoidaan tasaisesti sen pinnalle. Levy rullataan ja siitä leikataan parin sentin paksuisia paloja, jotka paistetaan pellillä bostonpullan tapaan. Parhaimmillaan leipä on hieman jäähtyneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuplajuusto-bostonlevy

Ainekset

Taikina
5
dl
vettä
50
g
tuorehiivaa
3
dl
parmesaaniraastetta
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
2 1/2
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
7
dl
vehnäjauhoja
1
dl
oliiviöljyä
Fetatäyte
400
g
fetajuustoa
1
nippu
kesäsipulia
2
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
pinjan- tai kurpitsansiemeniä
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista taikina. Murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita nesteeseen hienoksi raastettu parmesaani, hunaja ja suola. Lisää spelttijauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.
  2. Valmista täyte. Murustele feta. Hienonna sipulit varsineen ja oregano. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.
  3. Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina isoksi noin 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Jaa täyte levylle. Kääri tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 2 cm paksuiksi paloiksi ja asettele palat leivinpaperin päälle uunipellille. Palojen väliin saa jäädä noin puolensentin raot.
  4. Anna leivän kohota peitettynä noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  5. Paista leipää uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat kauniin kullanruskeat.

Kommentit (8)

Foodie

Voidellaanko päältä millään ennen uuniinlaittoa??

issa

Tuolla jauhomäärällä ei tule onnistumaan, ihme, että noin väärällä määrällä julkaistaan, eihän kaikki lukijat ja halukkaat kokeilijat ole "jauhopeukaloita"

jauhopeukalo tai ei

Hyvin onnistui tuolla jauhomäärällä : )

Vierailija

Juu ei onnistunut tuolla jahomäärällä. Taikina kyllä kohosi hyvin, mutta kaulimisesta ei sitten tullutkaan mitään. Tuli vain kauhea sotku. Kertokaahan nyt amatöörille, missä meni vikaan? Vaikka jatkossa taidan turvautua palastealtaan taikinavalmisteisiin! :(

Vierailija

Onnistuisikohan permmin pelkillä vehnäjauhoilla? Spelttimuoti on muutenkin jo mennyttä, ei siitä makunsa vuoksi tullut suosikkia.

Vierailija

Jos ei onnistu tuolla jauhomäärällä, niin epäilen, että ei onnistu leipominen muulloinkaan. ;) Luultavasti virhe tapahtuu siinä, että unohtaa kohdan "alusta kimmoisaksi taikinaksi".  Kimmoisa taikina tarkoittaa kimmoisaa taikinaa. Eli alustelee niin kauan että se on sellaista. Kauliessa voima ei ole valttia, vaan kärsivällisyys. Ja että jauhottaa, sekä kääntää taikinan ympäri välillä. Kyllä se siitä sitten.  Parmesaanin kannattaa olla laadukasta, ja pitkään kypsynyttä, että on käsitellessä kuivan oloista.

Mikä spelttimuoti? Ja spelttihän antaa paljon makua taikinaan. Noin pieni määrä spelttiä ei vaikuta taikinan käsiteltävyyteen mitään.

Vierailija

Noista tuli lähinnä sämpylöitä  eli ei lainkaan kuvan näköisiä.  Olen samaa mieltä  että jauhomäärä oli liian pieni koska taikina oli tosi löysä.

JonnaHanna

Hyvinhän onnistui. Mietin vaan voisko laittaa vähän isompiin muffinsvuokiin tai pullavuokiin. Olis helpompi viedä töihin...bussilla kuljen 😁

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.