
Portugalin lempileivokset valmistuvat kotona helposti valmiista vanukkaasta ja torttutaikinasta.
Pastel de nata -leivokset
Ainekset
Työvaiheet
- 1 Sulata taikinalevyt. Valmista vanukas ohjeen mukaan vispaten jauhe maitoon. Voitele muffinivuoka.
- Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kauli torttutaikinalevyt yksi kerrallaan pituussuunnassa kaksinkertaisiksi. Rullaa levyt tiukiksi rulliksi aloittaen lyhyestä sivusta. Leikkaa jokainen rulla kolmeen osaan. Painele taikinapötköt vuoan koloihin kierrekuvio ylöspäin ja varmista, että taikinan reunat yltävät kuppimaisesti ylös asti.
- Täytä leivokset vanukkaalla. Paista 25 minuuttia, kunnes reunat ovat kypsät ja täyte hieman tummunut.
Miksi rullata???
Hei,
jos taikinan painelee palana, se kohoaa niin että täyte työntyy ulos. Rullaamalla ongelmaa ei ole vaan taikina kohoaa ilman, että täyte pursuilee. Jos kahvilassa kääntää leivoksen ympäri niin kierrekuvio näkyy pohjassa :)
Siis, mikä "kierrekuvio"???
Olisipa kuvat, niin olisi selvempi ohje.
Rullaamisessa on sekin hyöty, ettei tule hukkapaloja. En usko, että on sen työteliäämpääkään kuin vuoan pohjalle painelu.
Aivan selvä ohjehan tuo on!
vähän kuvia kaipais kyllä esim vuokaan laittamisesta ja miltä näyttää kun täyte laitettu....
Kiitos. Tämä on ehkä ensimmäinen suomeksi kirjoitettu resepti jossa ei käsketä kaulita taikinaa levyksi ja leikata se neliöiksi tai ottaa siitä paloja pyäreällä muotilla. Oikeaa pastel de nataa tehtäessä taikina todellakin rullataan ja sitten vasta leikataan. Tällöin taikinasta ei jää hukkapaloja ja samalla leivonnaisen reuna on siisti. Lisäksi taikina ei tälllä menetelmällä kohoa liikaa. Valmiin leivonnaisen pohjasta näkee spiraalikuvion, joka on vähintään yhtä tärkeä osa aitoa pastel de nataa kuin suomalaisessa karjalanpiirakassa on rypytys. Ai niin, ja jos joku aikoo nipottaa "karrelle palaneesta pinnasta", niin niitä mustia täpliä kuuluu olla siinä. Jos jostain hauaisi nipottaa, niin ei se täyte aidoista aineksista ole NIIN vaikea tehdä että pitäisi käyttää teollista pussitavaraa.
Rullaamisen ymmärrän, mutta mitä on "pituussuunnassa kaksinkertaiseksi kauliminen"? Muuttuuko levy silloin paksummaksi vai ohuemmaksi? Jos levyn mitat olisivat aluksi vaikka 4 mm (paksuus), 80 mm (leveys), 160 mm (pituus), niin minkä kokoinen levy olisi, kun kauliminen on suoritettu?
Siitä eteenpäin homma on helppo. Rullaa kuin mikäkin kääretorttu, mutta aloita taikinalevyn lyhyemmästä päästä. Sitten pätkäise "torttu" kolmeen palaan ja käännä kukin pala vuokaan pystyyn, eli niin että ylöspäin näkyy spiraalikuvio. Painele taikinapala vuoan reunoja myöten, täyte keskelle ja uuniin.
Em. palan koko kaulimisen jälkeen 80 mm x 320 mm ja ohuempi on tietysti pala.
1 paketti vaniljavanukasjauhetta?!!... Ei mitään tekemistä pastel de natan kanssa.