Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 85 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Jos pitäisi valita maailman helpoin pataruoka, italialainen osso buco keikkuisi kärjessä. Suomalainen versio syntyy, kun käytät naudan sijaan poron potkakiekkoja.

Kesä tai talvi, italialainen osso buco kuuluu viikonloppuruokiin, joita kokkaan säännöllisesti. Syy on yksinkertainen. Ruuan valmistelu vie maksimissaan parikymmentä minuuttia. Sen jälkeen voi unohtaa padan matalaaan lämpöön uuniin muutamaksi tunniksi. Se riittää pehmittämään sitkeät lihat hajoavan pehmeäksi herkuksi.

Italiassa osso buco tehdään yleensä vasikasta tai naudasta. Mutta satuin löytämään K-marketin pakastealtaasta poron potkakiekkoja. Annoin kiekkojen sulaa jääkaapissa yön yli, ja viimeiset pari tuntia huoneenlämmössä.

Mitäs muuta? Perinteisesti osso bucossa käytetään valkoviiniä. Se antaa ruokaan hapokuutta ja pehmentää lihan rakennetta. Kun valkoviiniä ei sattunut olemaan, korvasin sen tujauksella portviiniä. Kuiva sherrykin olisi ajanut asian loistavasti.

Pataan meni myös kuivattuja mustatorvisieniä ja muutama neilikka. Samoin timjamia ja rosmariinia, koska molempia sattui olemaan ikkunalaudalla. Näiden muuttujien ansiosta padasta tuli metsäisempää ja tummemman makuista kuin esikuvansa, mutta aikamoisen hyvää.

Klassinen lisuke osso bucolle olisi ollut risotto. Mutta oli kiire muihin hommiin, joten laitoin padan viereen muutaman rosamundan kypsymään. Kun perunat olivat kypsiä, koversin sisuksen ja tein niistä rouhean muusin. Tilkka sitruunaa ja ruskistettua voita viimeistelivät muhennoksen. Ruskistettu voi antaa muusille täyteläistä makua, mutta oliviiöljykin käy mainiosti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Osso buco finlandese

Ainekset

1
kg
poron potkakiekkoja
2+3
rkl
oliiviöljyä paistamiseen
2
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
2
keskikokoista porkkanaa
1
sellerinvarsi
1 1/2
dl
portviiniä (tai 3 dl valkoviiniä)
6
timjaminoksaa
2
rosmariininoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
mustapippuria myllystä
1-2
tl
suolaa
400
g
tomaattimurskaa
3
dl
lihalientä tai vettä
1 1/2
dl
kuivattuja mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
LISÄKSI
1
ruukku
lehtipersiljaa hienonnettuna
(1/2
luomusitruunan kuoriraaste)
6
kokonaista neilikkaa

Työvaiheet

 

  1. Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen.
  2. Taputtele potkakiekot kuiviksi talouspaperilla. Leikkaa saksilla uloimpiin kalvoihin muutama viilto, jotta lihakiekot eivät käpristy kypsyessään. Mausta potkakiekot molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista potkakiekot parissa erässä, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Laita potkat pataan odottamaan. Käytä mieluiten pinnoitettua pannua tai emaloitua pataa, sillä liemeen tulee viiniä, joten valurauta ei ole paras vaihtoehto.
  4. Kuori valkosipulinkynnet ja salottisipulit. Paina valkosipuleita veitsen lappeella niin, että ne hieman murskaantuvat. Harjaa tai raaputa porkkanat puhtaiksi. Leikkaa ne pariin, kolmeen osaan, samoin sellerinvarsi. Kuullota sipuleita, porkkanoita, selleriä ja sieniä pannussa oliiviöljyssä 5 minuuttia. Mausta kevyesti suolalla. Lisää yrtinoksat ja neilikat pannuun. Kuumenna minuutti. Lisää viini ja anna sen kiehahtaa kasaan niin, että jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä. 
  5. Lisää pataan tomaattimurska sekä kuumaa lihalientä (tai vettä) niin, että lihat peittyvät. Laita pata uuniin 3-4 tunniksi.
  6. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna kypsän ruuan päälle lehtipersiljaa. Halutessasi raasta myös hieman sitruunankuorta persiljahakkeluksen joukkoon.

VINKKI! Halutessasi tuplaa tomaattimurskan määrä. Tai lisää pataan kirsikkatomaatteja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.