Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2380 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Leikkaa perunatortillasta "pihvejä" pikkupatonkien väliin ja kyytipojaksi aliolia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Alioli

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
kananmunankeltuaista
1
rkl
dijonsinappia
1/4
tl
suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria myllystä
1 1/2
dl
rypsiöljyä
1
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Valmista alioli huoneenlämpöisistä aineksista.Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Ryöppää ne kiehuvassa vedessä kolme kertaa. Hienonna veitsellä.
  2. Laita kulhon pohjalle valkosipuli, keltuaiset, sinappi, suola, sokeri ja pippuri kulhon pohjalle. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää öljyt ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1247 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ikoninen mac and cheese, juustomakaroni, onnistuu myös ilman... juustoa! Klassinen makaroniruoka tehdään tällä kertaa gluteenittomista makaroneista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen ja gluteeniton juustomakaroni

Ainekset

1
kokonainen valkosipuli
2
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa ja pippuria
4
valkosipulinkynttä
Kastike
5
dl
mantelimaitoa
½
tl + ½ tl
suolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
3
rkl
maissitärkkelystä
½
dl
ravintohiivahiutaleita
1
dl
vegaanista parmesaania raastettuna
Lisäksi
300
g
gluteenitonta makaronia
Päälle
vegaanista parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista pää pois, lorauta päälle 2 rkl öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja laita uuniin ritilän päälle noin 45 minuutiksi, kunnes valkosipuli on pehmeää. Anna jäähtyä ja purista pehmeät kynnet ulos tehosekoittimeen (tai sauvasekoittimen kulhoon).

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista lopussa öljyssä pari minuuttia. Kippaa paahdetun valkosipulin joukkoon (öljyineen).

  4. Kuumenna 4 ½ dl mantelimaitoa ja ½ tl suolaa ja ½ tl pippuria. Sekoita maissitärkkelys puoleen desiin mantelimaitoa ja lisää kuumaan nesteeseen ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen 3 minuuttia koko ajan sekoittaen.

  5. Siirrä kastike tehosekoittimeen paahdetun ja tuoreen valkosipulin kanssa. Lisää ravintohiivahiutaleet ja vegaaninen juustoraaste. Soseuta sileäksi. Mausta vielä ½ teelusikallisella suolaa ja pippuria. (Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa)

  6. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.

  7. Siirrä kastike vielä levylle ja paista hetki koko ajan sekoitellen, kunnes se on paksua ja ”juustoista”. Sekoita makaroni joukkoon ja tarjoa heti. (Raasta vegaanista parmesaania päälle.)

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2380 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä suloiset kakut saavat makunsa kreikkalaisesta jogurtista, sitruunasta ja lemon curdista. Sitruunavalelu tekee kakuista supermeheviä.

Kakut voi valmistaa jo pari päivää ennen tarjoilua. Pikkuisten kakkujen tekemisessä kätevä väline on kuuden tai 12 kolon minikakkuvuoka. Taikinan voi paistaa myös isossa rengasvuoassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 kpl
Valmistusaika
50 min + jäähdytys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset sitruunakakut

Ainekset

2–3
sitruunaa
2
rkl
timjaminlehtiä tai 2 tl kuivattua timjamia
3
dl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10 %)
4
dl
ruokosokeria
dl
juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai voisulaa
2
kananmunaa
2
rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
KUORRUTUS
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
4
tl
sitruunanmehua
1–3
tl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota iso rengasvuoka (vet. 1,8 l) tai 12 minikakkuvuokaa (Ø 8–9 cm).

  2. Pese sitruunat, raasta niistä 1 rkl kuoren keltaista osaa ja purista ½ dl mehua kulhoon. Nypi timjamista lehdet ja lisää ne jogurtin, sokerin, rasvan, munien ja sitruunatahnan kanssa mehun joukkoon ja sekoita. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos taikinaan. Annostele taikina kahdella lusikalla vuokiin ja tasoita pinta.

  3. Paista pieniä kakkuja uunin keskitasossa 25–30 minuuttia tai isoa kakkua alatasossa noin 45 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan muutama minuutti ja kumoa ne sitten tarjoiluvadille.

  4. Kun kakut ovat huoneenlämpöisiä, pistele ne tikulla. Sekoita kuorrutuksen aineet, lisää vettä sen verran, että saat juoksevan koostumuksen. Valuta kuorrutus kakuille ja koristele halutessasi timjaminlehdillä.

Vinkki Jos kakut tarttuvat helposti vuokaasi, kokeile kaksinkertaista voitelua. Laita voideltu vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi, toista voitelu ja jäähdytä. Jauhota sitten vehnä- tai korppujauhoilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 181 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasviscurryyn valmistetaan aluksi punainen tahna, jonka tulisuutta voit säädellä chilin siemenillä. Ruuan makumaailma on peräisin Kaakkois-Aasiasta, ja sen aromaattiset mausteet kannattelevat ihanasti monipuolista kasviskimaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofulla vahvistettu kasviscurry

Ainekset

1
parsakaali
1
pieni kukkakaali
1
keltainen paprika
1
tlk (400 g)
kevyttä kookosmaitoa
4
kaffirlimetinlehteä
200
g
ohuita vihreitä papuja
300
g
tofua (maustamaton tai marinoitu)
1
rkl
limettimehua
noin 1
tl
suolaa
Punainen currytahna
4
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
pitkää punaista chiliä
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna (tai inkivääritahnaa)
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
kurkumaa
½
tl
mustapippuria
Tarjoiluun
keitettyä täysjyväriisiä
tuoretta korianteria, limettiviipaleita

Työvaiheet

  1. Laita ensin lisäkeriisi kiehumaan.
  2. Valmista currytahna. Kuori ja puolita salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise chilit, poista kanta. Ota kahdesta chilistä pois siemenet, jätä siemenet yhteen (tai poista siemenet kaikista, jos haluat miedomman ruuan.)
  3. Kuori ja raasta inkivääriä, kunnes saat 1 rkl raastetta.
  4. Mittaa kaikki tahnan ainekset yleiskoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi pyörivällä leikkuuterällä. Voit valmistaa tahnan myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  5. Erottele parsakaali ja kukkakaali nupuiksi. Paloittele paprika, poista kanta ja siemenet.
  6. Siirrä currytahna kattilaan, ja kuumenna sitä sekoitellen 4–5 minuuttia. Lisää parsakaali, kukkakaali, paprika, kookosmaito ja limetinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 5 minuuttia niin, että seos hiljalleen kuplii.
  7. Huuhtele pavut, leikkaa pois kanta ja pätki pavut. Lisää curryyn, keitä vielä 5 minuuttia.
  8. Lisää lopuksi pieniksi kuutioiksi pilkottu tofu, limettimehu sekä suolaa maun mukaan.
  9. Tarjoa keitetyn täysjyväriisin kanssa. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla ja limettilohkoilla.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Uunissa paahdetut tomaattikeiton ainekset saavat tästä keitosta täydellisen makuisen. Laitat vaan kasvikset pellille ja paahtumisen jälkeen soseutus ja maustaminen. Itse tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa ja siksi en lisää keittoon kermaa tai muuta vastaavaa ainesosaa. Raejuusto...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu tomaattikeitto

Ainekset

800
g
tomaatteja
1
iso sipuli
1
kokonainen
valkosipuli (9 kynttä) 30 g
3
kpl
porkkanoita
1/2
chilipaprika
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
savupaprikaa
1
tl
meiramia
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
suolaa
1
mm
mustapippuria
3/4
rkl
sokeria
1
rkl
balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä. Chilin puolikasta ei tarvitse pienentää.

2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja pyörittele kasviksia öljyssä hyvin. Paahda kasviksia uunissa 200-225  asteessa n. 40 min. (Ota valkosipulit pois aiemmin. Niiden paahduttamiseen riittää 25-30 min)

3. Irrota valkosipulit kuoresta haarukalla ja lisää ne blenderiin valmiiksi odottamaan muita kasviksia.

4. Kaada paahtuneet kasvikset blenderiin valkosipulien päälle ja kaada sinne myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös 5 dl vettä. Soseuta!

5. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää vielä 1-2 dl vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.Lisää mukaan myös kasvisliemikuutio ja mausteet (myös sokeri). Anna hautua hiljaa poreillen 5 min.

6. Lisää lopuksi tumma balsamico. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.  Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!

ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa. 

Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!

Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)