Grillitulille joutuneet kanafileet saivat kuorrutuksen tomaattisesta grillikastikkeestani. Siinä on paljon makua, mutta ei ikäviä öljyroiskeita.

Kokeilevan kotikokin oma grillikastike

Prinsessojen Kotitalous - Tomaattinen grillikastike resepti

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen grillikastike kanalle

Ainekset

Tomaattinen grillikastike kanalle
500
g
tomaattimurskaa
0,75
dl
vähäsuolaista soijakastiketta
0,75
dl
ruokosokeria
5
kpl
valkosipulin kynsiä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

Hienonna tomaattimurska tai keitetyt tomaatit erittäin hienoksi sauvasekoittimella ja kaada kattilaan. Lisää soijakastike, sokeri ja murskatut valkosipulit. Keitä kiinteäksi. Lisää joukkoon runsaasti mustapippuria myllystä. Tarkista maku. Jos pidät makeasta kastikkeesta, lisää sokeria, jos suolaisemmasta, lisää soijaa. Sivele kastiketta kanafileille ja käännä. Lisää kastiketta koko paiston ajan.

Vinkki: Savustuttujen valkosipuleiden aromi sopii hyvin tähän kastikkeeseen.

Kommentit (2)

Hanna Jensen_2
Seuraa 
Liittynyt28.4.2014

Pidän itse siitä, kun tomaattikastikkeessa on vähän makeutta. Ruokosokeri kuulosti siksi heti lupaavalta!

Teemu Leminen
Seuraa 
Liittynyt29.4.2014

Oliko nuo savustetut valkosipulit ostokamaa, vai voidaanko odotella reseptiä tänne? :)

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Janne Silvo on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Konjakkisinappi
Konjakkisinappi

Astetta parempi konjakkisinappi.
Tässä ei ole käytetty kermaa eikä kananmunaa, joten säilyy jääkaapissa hyvin vähän pidemmänkin aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
+25
Valmistusaika
30 min. + vetäytyminen 3 vrk.
Vaikeustaso
Helppo

Konjakkisinappi Silvon tapaan

Ainekset

100
g
Colman's sinappijauhe (yksi pakkaus)
1,5
tl
Maissitärkkelys
2,5
dl
Sokeri
2
dl
Vettä
2
rkl
Vakoviinietikka
1/2
plo
Tabasco
1,5
tl
Hieno merisuola
5
cl
Konjakki (merkin voit valita makusi mukaan)

Työvaiheet

1. Sekoita sinappijauhe ja sokeri kattilassa.
2. Lisää kiehuva vesi, merisuola, valkoviinietikka, Tabasco ja konjakki.
3. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan kylmää vettä
4. Saosta maissitärkkelyksellä ja kiehauta miedolla lämmöllä.
5. Hauduta matalalla lämmöllä n. 20 min.
6. Kaada sinappi kannelliseen lasipurkkiin ja anna vetäytyä kylmässä 2-3 vuorokautta ennen käyttöä.
7. Säilytä jääkaapissa
8. Nauti

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2867 reseptiä.
Linkitetty 217 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Velouté eli vaalea peruskastike sopii moneen. Parhaimmillaan se on vaalean lihan kanssa, kuten broilerin tai kalkkunan. Maustamisessa on vaihtoehtoja, mutta kastike toimii myös ilman lisättyjä mausteita.

Hyvä kastike tuo ruokaan viimeisen silauksen. Peruskastikkeet tuntuvat kuitenkin olevan monessa keittiössä kompastuskivi, jonka kanssa tuskaillaan. Ottamalla tämän vaalean peruskastikkeen kaavan haltuun, saat 20 minuutissa aikaan erityisesti vaalean lihan ja kalan kanssa sopivan kastikkeen, joka...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanavelouté

Ainekset

2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
½
l
kanalientä
(3
rkl
valkoviiniä)
½–1
tl
suolaa
(Maustamiseen
1–2
tl
curryjauhetta tai 2 tl kuivattua ranskalaista rakuunaa)

Työvaiheet

  1. Voit valmistaa kastikkeen ilman mausteita tai maustaa sen. Jos valitset curryn, lisää se jauhojen kanssa samaan aikaan.

  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot (+ curry) ja kiehauta, mutta älä ruskista. Siirrä kattila pois liedeltä.

  3. Lisää puolet kanaliemestä ja sekoita tasaiseksi. Siirrä kattila liedelle ja kuumenna, kunnes liemi vähän sakeutuu. Lisää loppu liemi (ja viini). Jos maustat kastikkeen rakuunalla, lisää se tässä vaiheessa. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä ilman kantta 5–10 min.

  4. Maista ja lisää tarvittava määrä suolaa.

Vinkki Tarjoa kanavelouté paistetun broilerin tai kalkkunan kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Täällä maalla kastikkeen nimi on vaalea kastike (ilman valkoviiniä ja kanalientä) ja käytetään kalan tai uusien perunoiden kastikkeena. Maustetaan ruohosipulilla tai tillillä ja valkopippurilla, tippa sitruunaa.

Köksää

Bechamel eli valkokastike, käytetään esim. perinteisessä lasagnessa ja on maitopohjainen. Tässä veloutessa nesteenä ei ole maito vaan vesi/ kasvisliemi/ viini. Pieni ero, ja Suomessa kun ollaan niin voidaan puhua vain valkokastikkeesta tai vaaleasta kastikkeesta, molemmat simppeleitä eri maustein varoitavia peruskastikkeita. Maitopohjainen valkokastike oli se jouluruoka, joka jätti makumuiston lapsuudesta - lipeäkalan kanssa tarjoiltuna herkkua, kun itse lipeäkala ei maistunut juuri miltään.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2867 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Keväisen raikas yleiskastike toimii kalan, kasvisten, vaalean lihan ja broilerin kanssa. Valitse kastikkeen liemi käyttötarkoituksen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 15 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunakastike

Ainekset

dl
kana-, kala- tai kasvislientä fondista
1
rkl
voita
1
rkl
vehnäjauhoja
¼
tl
kurkumaa
2
oksaa timjamia tai sitruunatimjamia
½
luomusitruunan kuori raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
½
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
200
g
vihreitä papuja
300
g
varsiparsakaaleja (broccolini)
1
rkl
voita
1
l
salaattipinaattia
4
siikafileetä
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna liemi kattilassa kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja pidä kuumana.

  2. Sulata voi toisessa kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja kurkuma. Kypsennä keskilämmöllä sekoitellen pari minuuttia. Kaada liemi kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää yrtinoksat. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min.

  3. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu viimeistelyä varten.

  4. Valmista lisukkeet. Napsauta pavuista kovat päädyt pois. Keitä papuja noin 5 minuuttia vedessä. Valuta. Paista papuja ja varsiparsakaaleja pannulla voissa noin 5 minuuttia. Lisää pinaatti. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pois pannulta.

  5. Paista kalafileitä pannulla voissa 3–4 minuuttia fileiden paksuudesta riippuen. Mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Poista yrtit kastikepohjasta. Lisää sitruunan kuori, -mehu ja kerma. Kuumenna. Tarjoa lisukkeiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2867 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Perinteinen punaviinikastike sopii niin riistan kuin naudankin kanssa tarjottavaksi, hyödynnä kastikkeeseen lihasta irronneet nesteet. Valitse kastikeviiniksi pinot noir tai merlot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
1
rosmariininoksa
¼
tl
mustapippuria myllystä
5
rkl
balsamiviinietikkaa
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
1–2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit ja paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi ja lisää se kattilaan rosmariinin ja pippurin kanssa.

  3. Jatka paistamista 2–3 min. Lisää etikka ja keitä ilman kantta 1–2 min, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja keitä ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  4. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on n. 2½ dl. 5. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariini pois. Siivilöi kastike halutessasi. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Vinkki Mikäli tarjoat kastikkeen paistin tai pihvien kanssa, lisää lihasta irronnut neste kastikkeeseen juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (0)