Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje ja kuva: Teemu Leminen

Tuhti nakkipizza maistuu lauantai-illalta vuonna 1993. Pizzan juju on makeantulinen sinappikastike, jota voi käyttää mainiosti myös salaatinkastikkeena.

Oletko ohutpohjaisen ja niukasti täytetyn italialaistyyppisen pizzan ystävä? Siinä tapauksessa tämä pizzaresepti ei ole sinua varten. Jos sen sijaan pidät muhkeasta, vähän 90-luvun tapaan täytetystä pizzasta, joka syödään yllättävän lisukkeen kanssa, voit jatkaa lukemista.

Bongasin tämän nakkipizzan ohjeen muutaman vuoden takaisesta Glorian Ruoka & Viinistä (7/2011). Napsahtavilla nakeilla, purjolla, paprikalla ja emmentaalilla täytetty pizza iski välittömästi nostalgiahermoon: tätähän täytyy kokeilla! Vaikka rakastan rapeapohjaisia ja kitsastellen täytettyjä pizzoja, joskus tilanteeseen sopii vielä paremmin mehevä, muheva ja konstailematon kotipizza.

Nakkipizza esiteltiin juttusarjassa, jossa ruokaihmiset jakoivat tärkeän ruokabravuurinsa ja kertoivat sen tarinan. Pizzan ohjeen antoi Nina Jansson, mutta itse ohje oli Ninan äidin Lea Plutènin luomus. Nakkipizza oli perheen jokaperjantainen traditio. Se hurmasi kaikki ja oli virallinen merkki siitä, että työviikko on nyt ohi ja on aika vaihtaa vapaalle.

Nakkipizzan tekee erityiseksi sen kanssa tarjoiltava sinappikastike. Olin itse hieman skeptinen kastikkeen suhteen (salaattikastiketta pizzan päälle, WTF?), mutta onhan tässä elämän aikana tullut jo syötyä pizzaa majoneesin, peston ja ties minkä kanssa, joten päätin antaa soosille mahdollisuuden.

Kannatti, koska makeantulinen sinappikastike toimi pizzan kanssa todella hyvin! Se toi särmää muuten lempeään kokonaisuuteen ja korosti tietty nakkien makua. Kokeilin myöhemmin sinappikastiketta myös salaatinkastikkeena, eikä sekään ollut yhtään hullumpi yhdistelmä. (Tosin olenkin erilaisten maustekastikkeiden himokäyttäjä.) Alkuperäisohjeessa pizzan päälle ripotellaan aromisuolaa (se sopi pizzaan täydellisesti). Jos lisäaineet kammottavat, voi tilalla varmasti käyttää myös yrttisuolaa.

Sellaisenaan nakkipizza on varsin lempeän makuinen. Mausteisempaan ruokaan tottunut voisi kuvailla sitä jopa pliisuksi. Mutta kun pizzan syö sinappikastikkeen kera ja maustaa ohjeen mukaan, on makuelämys hauska ja nostalginen. Aloin syödessä ajatella saunanjälkeisiä lauantai-iltoja joskus vuonna 1993. Välillä ihminen kaipaa tällaista pientä nostalgiatrippiä, ja koska aikakonetta ei ole vielä keksitty, on muistoihin palaaminen helpointa ruuan kautta.

Ai niin. Tähän pizzaan täytyy sitten ehdottomasti käyttää napsahtavia nakkeja. Kuorettomista nakeista tehty pizza on valju makukokemus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
30 min (+ taikina 12 t)
Vaikeustaso
Helppo

Pizzapohja

Ainekset

3
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
(suolaa)
6
dl
jauhoja
3-4
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva (ja suola) haaleaan veteen. Lisää jauhot ja vaivaa kimmoisaksi, noin 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi öljy. Kohota kannen alla jääkaapissa yön yli.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vuohenjuuston täyteläisyys, tomaattien raikkaus ja oliivien suolaisuus pelaavat uunimunakkaassa hyvin yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimunakas

Ainekset

8
munaa
2
dl
ruokakermaa
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
öljyä
Päälle
1
rs (70 g)
pinaattia
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
rs
kirsikkatomaatteja
100
g
pehmeää vuohenjuustoa
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lorauta joukkoon kerma ja siivilöi perunajauhot. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Pyyhi uunivuoan (40 x 30 cm) pohja ja reunat öljyllä. Kaada munakasmassa vuokaan.
  4. Kypsennä munakasta uunin alatasolla 15 minuuttia.
  5. Kuorruta jäähtynyt munakas pinaatilla, oliiveilla ja kirsikkatomaateilla. Murenna päälle vuohenjuustoa ja lorauta oliiviöljyä.

Vinkki! Vuohenjuuston voi vaihtaa mozzarellaan.