Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 161 keittokirjaan.

Tämän munakokkelin paistamiseen kuluu oikeasti vain 20 sekuntia ja se on rakenteeltaan täydellisen pehmeä ja kermainen.

Vihaan aamuherätyksiä, mutta olen suuri aamiaisten ystävä. Ei liene yllätys, että nautin kananmunani erittäin mieluusti kokkelina.

Oikeastaan munakokkelia ei pitäisi leimata pelkäksi aamiaisruuaksi. Se kun on mitä mainioin lisuke esimerkiksi savukalalle. Tai jos kokkelin kylkeen latoo vaikka simppelin tomaatti-sipulisalaatin ja pari lusikallista raejuustoa, on edessä pikainen lounas.

Kollegani Riikka keksi laittaa munakokkelia jopa hodarin väliin.

Munakokkelifanina innostuinkin tästä Food52:n jännittävästä reseptistä, joka lupaa kokkelin valmistuvan 15 sekunnissa (kyllä vain) ja pysyvän aina ihanan kermaisena ja pehmeänä (siis juuri sellaisena kuin omaan makuni sopii).

Homman jujuna on lisätä kananmunien joukkoon maitoa ja maissitärkkelystä.

Pieni epäilys jyskytti takaraivossa, mutta päätin silti kokeilla. Vispasin toisessa kulhossa kananmunien rakenteen rikki, toisessa kulhossa sekoitin Maizenan täysmaitoon. Sekoittelut piti hoitaa ohjeen mukaan eri kulhoissa, koska muuten maissitärkkelys saattaisi kokkaroitua. Tottelin ohjetta, ja oma seokseni olikin täysin sileää.

Kun Maizena on liuennut maitoon, voit sekoittaa sen kananmunien joukkoon ja maustaa suolalla makusi mukaan.

Panin pannun kuumenemaan ja hetken kuluttua lisäsin kuumalle pannulle myös voin.

Tässä ohjeessa voita käytetään aika paljon, 1 ruokalusikallinen jokaista kananmunaa kohden. Tämä on ehkä sellainen ei niin terveellinen pyhäkokkeli, mutta voi tuo siihen niin hyvän maun, että sen kanssa ei kannata pihtailla.

Kun voi oli kuohahtanut, oli aika kaataa munamassa pannuun.

Munamassa sai levätä pannulla tarkalleen 3 sekuntia. Sitten pannu piti ottaa pois kuumalta liedeltä ja aloittaa munamassan hämmentäminen. Hämmennyksen rytmi oli tarkka: 1 sekunti per lastanpyöräytys ja kaikkiaan pyöräytyksiä tarvittiin 15 kappaletta.

Ja voi jehna, tasan 15 pyöräytyksen jälkeen pannulla oli annos uskomattoman pehmeää ja kermaista munakokkelia!

Kippasin kokkelin lautaselle, pyöräytin päälle pari kierrosta pippuria ja saksin yhden sipulinvarren.

Huh, miten hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 annos
Vaikeustaso
Helppo

Munakokkeli

Ainekset

3
kananmunaa
1 1/2
rkl
täysmaitoa
1 3/4
tl
maissitärkkelystä
suolaa
3
rkl
(suolatonta) voita

Työvaiheet

  1. Vispaa kananmunien rakenne rikki kulhossa.
  2. Sekoita toisessa kulhossa maito ja maissitärkkelys. Katso, että kaikki tärkkelys liukenee maitoon.
  3. Sekoita maito kananmunien joukkoon. Mausta suolalla.
  4. Kuumenna pannu liedellä. Kun se on kyllin kuuma, lisää voi ja anna sen kuohahtaa.
  5. Kaada munamassa pannuun. Anna olla kuumalla liedellä 3 sekuntia.
  6. Nosta pannu liedeltä. Pyöräytä munamassaa lastalla 15 kertaa niin, että jokainen pyöräytys vie 1 sekunnin.
  7. Kippaa kokkeli lautaselle. Syö!

Vinkki: Samalla perusohjeella voi valmistaa myös isomman tai pienemmän kokkelin, mutta reseptin kehittäjä suosittelee, ettei kerralla kypsentäisi kuin korkeintaan 6 kananmunaa. Raaka-aineiden suhteet menevät näin:

1 kananmunalle

1/2 rkl maitoa

1/2 + 1/8 tl maissitärkkelystä

1 rkl voita

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2772 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Herkullisen kasvisbolognesen salaisuus on soijarouheen käsittelyssä. Lisää soijarouhe pannulle kuivana ja paahda sitä runsaassa öljyssä mausteiden kanssa ennen nesteen lisäämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Soijabolognese

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
savupaprikajauhetta
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
tummaa soijarouhetta
dl
vahvaa kasvislientä
2
tlk (á 400 g)
laadukasta tomaattimurskaa
noin 1
dl
vettä
1
rkl
tomaattisosetta
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
sokeria tai vaaleaa siirappia
mustapippuria myllystä
suolaa
Lisäksi
300
g
pappardelle-pastaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Irrota basilikasta lehdet ja silppua ne kevyesti. Hienonna basilikan varret. Murskaa fenkolinsiemenet kevyesti morttelissa.
  2. Kuumenna iso paistinpannu ja lisää sille öljy, fenkolinsiemenet ja savupaprikajauhe. Kuullota hetki, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää sitten pannulle sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota, kunnes ne ovat pehmenneet.
  3. Mittaa pannulle kuiva soijarouhe ja paista sitä pannulla 1–2 minuuttia. Lisää sitten pannulle noin ⅓ kasvisliemestä ja paista, kunnes neste on imeytynyt. Jatka nesteen lisäämistä muutamassa erässä paistaen soijarouhe kuivaksi nesteen lisäämisen välillä.
  4. Kun kaikki kasvisliemi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää pannulle tomaattimurska. Huuhtele tölkit vedellä ja kaada vesi pannulle. Lisää vielä tomaattisose, balsamiviinietikka, sokeri ja silputut basilikan varret. Hauduttele kastiketta noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kastikkeen joukkoon lopuksi mustapippuri ja silputtu basilika. Tarkista suola.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja sekoita bolognese-kastike pastan joukkoon.

Kommentit (0)

Jussi Aumo on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
Lehtikaali-mustapapupata
Lehtikaali-mustapapupata

Superedullinen ja maukas kasvisruoka.

Tomaatti- ja kookospohjainen pataruoka, jolle lehtikaali tuo väriä, pavut täyttävyyttä ja ja sambal oelek potkua. Tarjoile esim. ruokakauran tai ruokavehnän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-mustapapupata

Ainekset

1
keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta, raastettua inkivääriä
2
rkl
curryjauhetta
1
rkl
tomaattipyree
0,5-1
tl
sambal oelek (itse laitoin 1 tl)
1
kasvisliemikuutio
5
dl
mustapapuja (käytin 2 purkkia, joissa papujen osuus 230 g)
100
g
puhdistettua ja revittyä lehtikaalia (kovat kannat pois), tuore tai pakaste
4
dl
tomaattimurskaa
2-2,5
dl
kookosmaitoa (käytin 2,5 dl, koska purkki oli sen kokoinen)
öljyä paistamiseen.

Työvaiheet

1. Sulata lehtikaali, jos käytät pakastetta. Jos käytät tuoretta, revi lehtikaali sopiviksi paloiksi ja poista kovat kantaosat. Valuta pavut.
2. Kuori ja pilko sipuli ja murskaa valkosipulit. Raasta inkivääri hienoksi. Paista suurella pannulla keskilämmöllä 3-5 min., kunnes sipuli on pehmennyt.
3. Lisää curry, tomaattipyree, sambal oelek ja hienonnettu liemikuutio. Paista seosta muutama minuutti.
4. Lisää lehtikaalit pannuun ja paista miedolla lämmöllä sen verran, että ne painuvat hieman kasaan ja lisää sitten valutetut pavut. Paista vielä muutama minutti.
5. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Anna porista matalalla lämmöllä 10-15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Tarjoile esim. ruokakauran, ruokavehnän tai riisin kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvää. Söimme riisin kera.

Me Naiset on lisännyt 1400 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämä koukuttava kerrosjogurtti valmistuu nopeasti ja on kaikessa helppoudessaan herkullinen iltapala. 

Kirsikat sisältävät melatoniinia, jonka vuoksi ne sopivat hyvin iltapalaan. Jos et satu löytämään kirsikoita, voit käyttää reseptissä myös muita marjoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Marja-tahini-kerrosjogurtti

Ainekset

1
dl
tahinia
½
dl
vettä
½
dl
juoksevaa hunajaa
4
dl
pakastekirsikoita ja/tai kuningatarmarjoja sulatettuna
1
tl
kardemummaa
8
dl
maustamatonta (luonnon- ja/tai turkkilaista) jogurttia
Päälle
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Vispaa tahini, vesi ja hunaja keskenään pallovatkaimella.
  2. Mausta marjat kardemummalla.
  3. Lusikoi vuorotellen lasiin tahinikastiketta, marjoja ja jogurttia. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä

Kommentit (0)