Joukkoruokaloiden suosima kurpitsapikkelssi pilasi oranssin herkun maineen pitkäksi aikaa. Nyt on aika antaa talvikurpitsalle uusi mahdollisuus. Kuva Sami Repo.
Joukkoruokaloiden suosima kurpitsapikkelssi pilasi oranssin herkun maineen pitkäksi aikaa. Nyt on aika antaa talvikurpitsalle uusi mahdollisuus. Kuva Sami Repo.

Hehkuvan oranssista kurpitsasta on paljon muuhunkin kuin Halloween-lyhdyksi. Ja onhan se lyhtykin ihan hauska.

Talvikurpitsat ovat taas kaupoissa. Muhkeiden pallojen joukko on monenkirjava: on beigeä, oranssia, jopa raitoja. Muodoltaan yksi muistuttaa turbaania, toinen pisaraa.

Kurpitsaa kutsutaan talvikurpitsaksi, kun se on saanut kasvaa täyteen kypsyyteen ja kovakuoriseksi. Kesäkurpitsathan syödään keskenkasvuisina, kun niissä on vielä pehmeä kuori.

Kovan kuoren takia hyvin säilyvät talvikurpitsat ovat täynnä herkullisia mahdollisuuksia. Niissä on enemmän makua kuin kesäkurpitsoissa ja runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Eikä talvikurpitsan käsittely ole vaikea (katso alla olevat ohjeet). Kun olet käsitellyt yhden kurpitsan, voit huoletta tarttua oudommankin näköiseen yksilöön. Lajikkeita nimittäin riittää kymmenittäin.

Kurpitsan käsittely hoituu kolmessa vaiheessa:

  1. Halkaise kurpitsa vahvalla ja terävällä veitsellä. Jos kurpitsa mahtuu mikroon, voit kuumentaa sitä hetken, jotta se hiukan pehmenee ja muuttuu helpommin käsiteltäväksi.
  2. Koverra kurpitsan sisällä olevat siemenet ja pehmeä rihmasto pois esimerkiksi tukevalla lusikalla tai jäätelökauhalla. Sisällä olevat siemenet ovat syötäviä, joten jos haluat ottaa ne talteen, puhdista ne ja paahda kuivalla pannulla tai uunissa.
  3. Leikkaa kurpitsa paloiksi ja kuori palat. Joidenkin lajikkeiden kuori on niin ohut, että se irtoaa jo kuorimaveitsellä.

 

Näitä kurpitsoja saatat löytää marketin vihannesosastolta:

Myskikurpitsa

Maitokahvin värinen isoa päärynää muistuttavan myskikurpitsan kuori on ohut. Sen hehkuvanoranssi hedelmäliha maistuu makean herkulliselta ja siinä on pähkinäinen maku, minkä vuoksi kurpitsaa kutsutaan englanniksi butternut-kurpitsaksi.

Hokkaido

Pisaranmuotoinen hokkaido on kotoisin Japanista. Sen räikeän oranssi hedelmäliha on kiinteää, joten se ei vetisty herkästi kypsyessään.

Spagettikurpitsa

Pitkulaisen kurpitsan vaalea hedelmäliha muistuttaa kypsyessään spagettia (siitä nimikin). Se on hyvin miedon makuinen, mutta hauskan lankamaisuuden takia suosittu. Käytetään lisukkeena spagetin tapaan.

Halloween-kurpitsa

Halloween-kurpitsa ei ole oma lajikkeensa, mutta kauppa lätkäisee tämän nimityksen oransseihin jätti- tai talvikurpitsoihin, jotka voi kaivertaa lyhdyiksi. Muista, että myös niistä myös valmistaa ruokaa.

Jos kaiverrat kurpitsasta Halloween-lyhdyn, muotoile se vasta juhlapäivää edeltävänä päivänä, jotta hedelmäliha säilyy vielä kelvollisena ruuanvalmistukseen.

Koristekurpitsa

Pieniä koristekurpitsoja ei syödä, koska niissä on vain vähän hedelmälihaa ja kitkerä maku.

 

Kokeile talvikurpitsaa näissä ruuissa:

Keltainen kurpitsakeitto. Mieto soppa saa potkua thaicurrytahnasta.

Uunikurpitsa. Mehevät uunin raukaisemat kurpitsapalat toimivat kasvisruokana tai liharuuan lisukkeena.

Kurpitsa-spelttipata. Amerikan ja Suomen makuja yhdistelevä pata maistuu sellaisenaan tai tukevamman ruuan lisukkeena.

Amerikkalainen kurpitsapiirakka. Soseutetun kurpitsan täyttämä piirakka ei ole ällömakea.

Kurpitsa-vuohenjuustoleivät. Ihanat lämpimät voileivät saavat mausteista makua chorizomakkarasta.

 

Hylkää vanhentuneet opit marinoinnista ja ota haltuun jälkimarinointi. Saat lihoihin ja kasviksiin monin verroin enemmän makua.

Grilliruoka ja marinadi kuuluvat yhtä kiinteästi yhteen kuin juhannus ja koivut. Harva pysähtyy miettimään, pitääkö raaka-aineet todella marinoida jo ennen kypsentämistä. Jälkimarinointi on helppo tapa saada kunnolla makua lihaan, kalaan ja kasviksiin. Nimensä mukaisesti raaka-aineet marinoidaan vasta kypsennyksen jälkeen sen sijaan, että niitä kylvetettäisiin marinadissa tuntitolkulla. Jälkimarinoinnin voi hoitaa vielä nopeammin vain sivelemällä kypsää lihaa makeahkolla, kiiltävällä mauste- eli glaseerauskastikkeella.

1. Liha ei hyödy lilluttamisesta

Yön yli marinoinnissa ei ole kyse vain grillaajien pinttyneestä tavasta ja tottumuksesta, vaan meidät on opetettu, että marinointi pehmentää lihaa. On totta, että marinadin happo, kuten etikka tai sitruunamehu laskee lihan ph:ta ja rikkoo sen rakennetta. Todellisuudessa prosessi on kuitenkin hyvin hidas ja useimmiten vaikutus jää vain pinnalle, muutaman millimetrin syvyyteen. Kaiken lisäksi; jos happoisassa marinadissa innostuu kelluttamaan lihaa kovin pitkiä aikoja, sen pinnasta tulee helposti muhjuinen, pehmeän sijaan. Perinteinen marinadi toimiikin parhaiten ohuille suikaleille ja pienille paloille, joihin se pääsee tunkeutumaan.

2. Kuuma kasvis imee makua

Jälkimarinointi on verraton tapa maustaa myös kasviksia, sillä esimerkiksi keitetty tai grillattu peruna imee lämpimänä hyvin makua. Nopea kesäpasta syntyy niin, että paahdat tai grillaat ensin ronskiksi paloiksi leikattuja kasviksia ja annat maustua jälkimarinadissa sillä aikaa, kun pasta kiehuu.

3. Grillin putsaaja kiittää

Jos lihan pinnassa on kovin paljon kosteaa marinadia, se ei paistu kunnolla rapeaksi ja tarraa vain grilliin kiinni. Koska jälkimarinadi levitetään vasta grillaamisen jälkeen, on selvä, että grillikin pysyy siistimpänä.

 

Yhdistä parhaat puolet

Paras lopputulos syntyy yhdistämällä vanhaa ja uutta. Tee kostea marinadi vasta kypsennyksen jälkeen, mutta kuivamarinoi liha mausteseoksessa, eli rubissa ennen grillaamista. Kuivamausteet kannattaa hieroa kunnolla lihan pintaan niin, että se hieman rikkoutuu. Näin saat taatusti kaikki maut talteen ja esille.

 

Helppoakin helpompi marinointiopas tarjoaa luottomarinadit eri grilliherkuille.    

 

 

 

Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.