Kuvat
Anna Huovinen, Tuomas Kolehmainen, Ninna Lindström ja Sami Repo

Valitse yksi, kaksi tai useampi! Nämä brunssiherkut sopivat vappuna tarjolle siman ja kuohuvan kanssa.

 1. Perunasalaatti. Entä jos vappubrunssin vakiherkku olisikin tänä vuonna raikas ja yllättävä? Tämä kirkas perunasalaatti saa makunsa sitruunasta, seesamista, murskatuista norilevyistä ja graavilohesta. Salaatin voi muuntaa vegaaniseksi vaihtamalla lohen mädin tapaan käytettävään merilevävalmisteeseen. 
   
 2. Nakit. Ei vappua ilman nakkeja! Tällä kertaa vappunakit ja ketsuppi piilotetaan sämpylätaikinaan. Astetta vivahteikkaammat nakkipiilot saa vaihtamalla ketsupin srirachaan tai dijoninsinappiin tai käyttämällä tavallisten nakkien sijaan chorizoa tai muuta mausteista makkaraa. Tässä klassikkokonseptissa toimivat myös vegaaniset nakit. 
   
 3. Parsa. Kevään ykkösherkku vihreä parsa maistuu kypsentämättäkin, salaatiksi höylättynä. Yksinkertainen tillillä ja ruohosipulilla höystetty parsalastusalaatti sopii joka brunssille. Makua antavat parmesaani ja paahdetut pinjansiemenet.
   
 4. Vappusilli. Gubbröra, tuo ruotsalaisten lahja maailmalle! Anjovis ei ole silli, mutta vastaa mainiosti vappuaamun sillinhimoon. Majoneesipohjainen kananmuna-anjovistahna maistuu raikkaalta sydänsalaatin lehtien päältä. 
   
 5. Leipä. Viime kevään suosikkileipä kukkafoccaccia on vappuna taas ajankohtainen. Tämän leivän suunnittelussa saa käyttää mielikuvitusta tai turvautua lasten apuun. Yrteistä, miniluumutomaateista ja kevätsipulista taiteiltu kukkaketoa muistuttava leipä sopii mainiosti brunssipöytään. 
   
 6. Ruokaisa salaatti. Pastasalaatti on tuttu ruoka vappubrunssilla. Ruokaisa salaatti onnistuu kuitenkin pastan sijaan myös jyväsekoituksesta. Kun mukaan lisätään halloumia, rapeita retiisejä ja täyteläistä tilli-tahinikastiketta, kukaan ei jää kaipaamaan kylmää pastaa.
   
 7. Voileipäkakku. Kevään juhlaklassikko sopii rennosti täytettynä ja koristeltuna myös vappuun. Mikä parasta, voileipäkakku on helppo tehdä kokonaan vegaanisena. Tässä versiossa maistuvat sitruuna ja valkopavuista tehty kuohkea hummus. 
   
 8. Suolainen piirakka. Yksinkertainen, versosalaatilla täydennetty juustopiirakka on varma valinta vappupöytään. Itse piirakassa koukuttaa rapean pohjan ja mehevän täytteen yhdistelmä. Pinnalle tulevan salaatin voi täydentää niin paistetuilla parsoilla, lohkotuilla päärynöillä kuin rypäleilläkin.
   
 9. Munkit. Munkkikeko ei välttämättä vaadi tuntien urakointia! Pienet leivinjauheella kohotettavat rahkamunkit onnistuvat vaikka vappuaamuna. Ohjeella syntyy 20 pientä pyöreää munkkia, jotka voi tarjota sellaisenaan tai tikkaritikkuihin tökättyinä. 

Reseptit Hanna Jensen, Kaisa Johansson, Emilia Kolari, Krista Kupariharju, Raisa Laine ja Riikka Väliahde

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla