Luca Balac, Albert Sunyer ja Carlos Henriques ovat kokkikolmikko, josta kuulet vielä.
Luca Balac, Albert Sunyer ja Carlos Henriques ovat kokkikolmikko, josta kuulet vielä.

Tällä hetkellä kutkuttavimpia ravintolakokemuksia ovat ravintolat, joita ei edes varsinaisesti ole.

Ravintolan ilmassa oli erikoista urheilujuhlan tuntua. Henkilökunta ja asiakkaat tiesivät: tämän voisi kokea vain täällä, vain tänään.

Oikeastaan Hävikkiravintola Nolla ei olut ensimmäisenä viikonloppunaan edes ravintola, vaan toimistotilaan Helsingin Kalliossa pystytetty pop up -tapahtuma. Kokit Carlos Henriques (Chez Dominique, Olo, Holiday), Luka Balac (A21, Emo, Hoshito, Kuurna, Olo) ja Albert Franch Sunyer (Chez Dominique, Olo, Grön) valmistelivat ateriat isolla pöydällä ”ravintolasalissa” – ja grillissä Kolmannen linjan jalkakäytävällä.

Entä ruoka? Viiden ruokalajin (55 €) kokonaisuuden kohokohta koitti, kun kadulla grillatut kokonaiset kalat kannettiin pöytiin. Grillissä nahkansa mustannut siika toi mieleen lapsuuden kesäherkun, sedän mutkattomasti valmistetun kalansaaliin. Elävän liekin jättämää makua ei voita mikään!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Konstikkaampaakin ruokaa oli tarjolla, kuten kananrasvanäkkäri, jonka päälle oli kasattu tekstuureilla leikittelevä kasa selleriä ja bottargaa (kuivattua mätiä). Ja miltä kuulostavat alkoholittomaan juomapakettiin kuuluneet kahvi-punajuurimehu ja palsternakka-matsutakejuoma? Niiden kekseliäisyyttä hehkutettiin, tosin osalle juojista ne saivat aikaan irvistyksen.

Ravintolalleen pysyvää tilaa etsivä kolmikko teki ensimmäisessä ponnistuksessaan syvän vaikutuksen erityisesti jälkiruuallaan. Oluen mäskistä (jätettä) valmistettu jäätelö kokoon keitetyn punajuurimehun ja marengin kanssa palautti uskon jälkiruokiin. Ei liian makea eikä liian raskasta vaan täydellinen esimerkki raikkaasta suunnasta, johon jälkiruokien toivoisi kulkevan.

Ja ajatella, että tämä pop up –elämys ja kulinaristinen juhla-ateria olivat myös ympäristöteko. Nollan filosofia on zero waste – ei hävikkiä.

Ruokailun jälkeen oli vaikea tietää, kuka hymyili leveimmin: Serbiasta lähtöisin oleva Luka, Portugalista tänne kotiutunut Albert vai katalonialainen Carlos?

Vai ehkä sittenkin asiakas?

Nolla – hävikitön ravintola järjestää seuraavan pop up –tapahtuman 14.-15.4. ravintola Holildayn tiloissa Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla