Litistetyt, uunissa rapeaksi paahdetut perunat eli mäiskypotut on maustettu tryffelillä.
Litistetyt, uunissa rapeaksi paahdetut perunat eli mäiskypotut on maustettu tryffelillä.

Maista mascarpone-perunamuusia, litistettyjä tryffeli-mäiskypottuja tai lämmintä pannuperunasalaattia. Nämä reseptit todistavat, että peruna on kaikkea muuta kuin tylsä raaka-aine.

Peruna rakastaa voita, voimakkaita juustoja, muskottipähkinää, rosmariinia ja tryffeliä. Ja viimeistään nyt aika opetella syömään potut kuorineen, sillä mausteiden lisäksi siinä piilee perunan maukkauden salaisuus. Kuoressa ja juuri kuoren alla on myös paljon ravintoaineita.

Keitinperunoista valmistuvat mahtavat pinnalta rapeat mäiskypotut ja pannulla ruskistetussa voissa paistettu perunasalaatti. Keitä perunat aina suolalla maustetussa vedessä – suola antaa paitsi makua myös pitää perunan rakenteen napakkana. Suolattomassa vedessä keitetyistä perunoista tulee helposti vetisiä.

1. Kuohkea ja rouhea muusi

Perunalajikkeet eroavat toisistaan muun muassa tärkkelyksen määrässä. Perunan tärkkelyspitoisuuden lisäksi perunan maltorakenne vaikuttaa suuresti perunan ruoanlaitto-ominaisuuksiin. Myös kasvutekijöillä on vaikutusta. Aurinkoisen kesän jälkeen perunan tärkkelyspitoisuus on korkealla, jolloin peruna hajoaa keitettäessä helposti, mutta soseutuu muusiksi hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monikäyttöisen ja maukkaan Colomba-lajikkeen perunoista tulee alkusyksystäkin kuohkea muusi löyhän maltorakenteen takia, vaikka lajikkeen tärkkelyspitoisuus onkin matala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oheisella ohjeella valmistuvan mascarponemuusin rakenne saa kuitenkin jäädä rouheaksi, sitä ei ole tarkoituskaan vatkata kuohkeaksi. Perunoiksi sopivat hyvin jauhoisten lajikkeiden lisäksi useat yleisperunalajikkeet, Colomban lisäksi esimerkiksi Bellarosa. Mascarponejuusto antaa muusille ihanan kermaisen maun ja notkean rakenteen. Makua täydentävät joukkoon raastettu pähkinäinen pecorinojuusto ja ripaus raastettua sitruunankuorta. Mascarponemuusi on hieman kuin italialaisten rakastamaa polentaa – mutta paljon parempaa, kun raaka-aineena on peruna.

Rouhean mascarpone-perunamuusin ohjeen löydät täältä.

2. Makoisat mäiskypotut

Uunissa paahdettavien mäiskypottujen suosion salaisuus on maukkaassa rapeassa kuoressa ja pehmeässä sisuksessa. Jos keität perunat tähän varta vasten, jätä ne mieluummin hieman liian napakoiksi. Tällöin perunoihin saa paremmin juuri sen herkullisen rapean pinnan.

Mäiskypotut voi valmistaa myös tähteeksi jääneistä perunoista. Sulatettu voi, pieni loraus tryffeliöljyä ja rosmariini yhdistyvät paahtuneeseen perunaan täydellisesti. Rapea, suurikiteinen sormisuola viimeistelee herkun.

Tryffeli-mäiskypottujen ohjeen löydät täältä.

3. Parempi perunasalaatti

Pannulla ruskistetussa voissa paistetut perunat ovat ihanan klassikkolisukkeen viritetympi versio. Tätä varten tarvitaan keitettyjä perunoita. Pari suolaista anjovisfileetä, dijoninsinappi ja tuore rakuuna tuovat makuun hienostuneen silauksen. Jos haluat pannusalaatista kasvisversion, korvaa anjovisfileet aurinkokuivatuilla tomaateilla.

Älä sekoittele perunoita paistamisen aikana liikaa, jotta perunat ehtivät kunnolla ruskistua pinnalta eivätkä muhjaannu sekoittelusta. Pannusalaatti maistuu parhaimmalta lämpimänä sellaisenaan salaatin kanssa, paistetun broilerin tai kalan kanssa.

Lämpimän pannuperunasalaatin ohjeen löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla