Mikä voisi olla helpompi alkuruoka kuin tartar? Tässä kahdeksan mahtavaa vaihtoehtoa raa'an lihan, kalan ja kasvisten ystäville. Korealaisittain, havaijilaisittain ja italilalaisittain – muun muassa.

Viime vuonna se alkoi. Tänä vuonna tartartrendin tahti on vain kiihtynyt. Helsingistä ei kohta enää tahdo löytää ravintolaa, jonka listalla ei komeilisi tartarpihvi. Klassisimmillaan tämä herkku on tehty naudanlihasta mutta usein myös karitsasta tai jopa hevosesta.

Klassisen tartarin ohjeen löydät täältä.

Ruokalajin voi kuitenkin valmistaa myös modernisti kasviksista. Tässä Sasu Laukkosen taidonnäyte vegetartarien saralta.

Sasu Laukkosen punajuuritartarin ohje täällä.

Olipa raaka-aine melkein mikä hyvänsä, tärkeintä tartarissa on laatuliha, lämpötila ja terävä veitsi. Liha saa olla kylmää ja veitsi terävä. Veitsellä leikkaamalla pihville saa rouheisemman rakenteen ja mehukkaamman maun.

Me emme ole ainoita, jotka ovat hurahtaneet tartarpihviin. Korealaisten versio on erityisen herkullinen. Se on seesamiöljyn maustamassa soijakastikkeessa pikaisesti marinoitu ”yukhoe”.

Yukhoen ohjeen löydät täältä.

Korealaiset leikkaavat lihan ohuksi suikaleiksi, mutta mikään ei estä leikkaamasta lihaa pienenpieniksi kuutioiksi. Tärkeintä on, että liha marinoidaan pikaisesti. Korealaiset tarjoavat yukhoen lisukkeena omenapäärynä nashia. Myös aivan tavallinen, kiinteä ja jääkaapissa viilennetty päärynä on uskomattoman hyvä makupari tälle herkulle.

Korealainen versio muistuttaa makumaailmaltaan hieman havaijilaista kalatartaria eli pokea, jonka marinadissa on myös soijaa ja seesamia. Tämäkin kuuma ravintolatrendi on jo lyönyt läpi Suomessa.

Katso ohje lohi-pokeen täältä.

Nyt kun tartareista ja ravintolatrendeistä puhutaan, ei pidä unohtaa perulaista cevicheä. Sen voi tehdä yhtä lailla lohesta, siiasta, ahvenesta kuin vaikka äyriäisistäkin. Tai näiden sekoituksesta. Olennaista on, että kalat raakamarinoidaan sitruksilla ja maustetaan chilillä sekä tuoreella korianterilla.

Jos et löytänyt näistä suosikkiasi, tässä vielä kaksi vaihtoehtoa: Italialainen carpaccio ja sen kasvisversio. Mahtavia herkkuja!

Ja sitten on tietysti perinteinen suomalainen graavikala. Siitäkin saa ihmeitä aikaan. Jos olet viime tipassa liikkeellä tai unohdit käydä kaupassa, tässä ohje nopeaan avokado-lohitartariin. Sen ainekset löytyvät vaikka ABC-aseman ruokakaupasta.

Viisi ohjetta, jotka ehdit valmistaa milloin tahansa.

Kolme ruokalajia parissakymmenessä minuutissa? Ei voi olla totta. Mutta kyllä vain! Näillä ohjeilla teet alkuruoan minuutissa, pääruoan vartissa, ja kun jälkkärin valmisteluun on edellisenä päivänä käytetty viisi minuuttia, niin se onkin jo valmiina. Minimiponnistuksella maksimitulokseen!

Jos totta puhutaan, niin harvemmin on tarvetta kokata kokonaista menua pikavauhtia. Sen sijaan arkipäivien kiireiden puristuksessa on aina käyttöä maukkaalle ruualle, joka syntyy esimerkiksi viidessä minuutissa. Siksi keräsimme Sopan nopeimmat reseptit. Ne ovat pöydässä suunnilleen siinä ajassa, kun vieraat riisuvat takkinsa tai lapset käyvät pesemässä kädet.

1. Minuutin italialaiset kinkkukierteet

Maailman nopein alkuruoka on hienostunut ja simppeli – ihan niin kuin Italiassa. Se syntyy yksinkertaisesti kääräisemällä täytteet parmankinkkusiivuihin. Ohjeessa täytteeksi ehdotetaan vuohenjuustoa, rucolaa ja sinappia, mutta voit toki valita omat suosikkisi.

Kinkkukierteiden ohjeen löydät täältä.

2. Viiden minuutin tomaattikastike

Tämä kastike on valmis jo ennen kuin pasta on kiehunut! Pyreestä tehty tomaattikastike on niin nopea, että hitaampia hirvittää.

Tomaattikastikeen ohjeen löydät täältä.

3. Nuudelipelastaja

Nuudelipelastaja syntyy myös viidessä minuutissa, ja sen lempinimi on "töitten jälkeen"– joka viittaa siihen, että pitkän työrupeaman jälkeen haluaa jotain superhyvää minimiponnistuksella. Tämä on juuri sitä. Laadukkaat nuudelit, avokadoa ja hieman – japanilaishenkistä luksusta, ja itkettävän hyvää.

Nuudelipelastajan ohjeen löydät täältä.

4. Vartissa valmis broilericurry

Curryt, nehän vaativat mausteiden herättelyä ja liemien keittämistä ja...Joopa joo. Maailman nopein curry syntyy vartissa kaupan valmiiksi grillatusta broilerista ja kukkakaalista, eikä häviä maun puolesta ollenkaan rakkaudella haudutetuille maustepadoille.

Pikacurryn ohjeen löydät täältä.

5. Pikafudge

Pitäähän jotain herkkuakin olla! Maukkaan fudgen voi valmistaa kiireenkin keskellä, sillä se syntyy vain viidessä minuutissa. Fudge jähmettyy itsekseen jääkaapissa yön yli ja seuraavana päivänä pääset herkuttelemaan välittömästi.

Pikafudgen ohjeen löydät täältä.

Lämpimät voileivät eivät ole pelkkää retrofiilistelyä. Näillä ohjeilla ne muuttuvat myös illanistujaisten keskipisteeksi tai superherkulliseksi, moderniksi aamupalaksi.

1. Kappelileivät lohella

Muistatko kappelileivän, suomalaisten suosikin 1970-luvulta? Tätä lohikappelia mehevöittää valkokastike. Dijoninsinappi tuo muhkeaan leipään miellyttävää särmää.

Lohileipien ohjeen löydät täältä.

2. Nyhtöleipä pestolla ja juustolla

Kolme raaka-ainetta ja 20 minuuttia aikaa – ja yhtäkkiä edessäsi on upea herkku, minkä tahansa illanistujaisten keskipiste. Tästä vieraat saavat nyhtää itselleen juuri niin monta palaa kuin haluavat. Samalla nautitaan upeasti venyvästä juustosta!

Nyhtöleivän ohjeen löydät täältä.

3. Lämpimät tomaattileivät

Nämä nopeat uunileivät maistuvat hieman pizza margheritalta.

Tomaattileipien ohjeen löydät täältä.

4. Tuna melt -toast

Savujuustolla ja avokadolla tuunatut tonnikalatoastit ovat nopeaa arkiruokaa tai tuhtia syötävää viikonloppubrunssille.

Tuna melt -leipien ohjeen löydät täältä.

5. Lämmin voileipäkakku

Eivätkö yksittäiset leivät riitä? Tee kokonainen kakku! Lämmin voileipäkakku on maukas tarjottava erilaisiin juhliin.

Lämpimän voileipäkakun ohjeen löydät täältä.