Mikä voisi olla helpompi alkuruoka kuin tartar? Tässä kahdeksan mahtavaa vaihtoehtoa raa'an lihan, kalan ja kasvisten ystäville. Korealaisittain, havaijilaisittain ja italilalaisittain – muun muassa.

Viime vuonna se alkoi. Tänä vuonna tartartrendin tahti on vain kiihtynyt. Helsingistä ei kohta enää tahdo löytää ravintolaa, jonka listalla ei komeilisi tartarpihvi. Klassisimmillaan tämä herkku on tehty naudanlihasta mutta usein myös karitsasta tai jopa hevosesta.

Klassisen tartarin ohjeen löydät täältä.

Ruokalajin voi kuitenkin valmistaa myös modernisti kasviksista. Tässä Sasu Laukkosen taidonnäyte vegetartarien saralta.

Sasu Laukkosen punajuuritartarin ohje täällä.

Olipa raaka-aine melkein mikä hyvänsä, tärkeintä tartarissa on laatuliha, lämpötila ja terävä veitsi. Liha saa olla kylmää ja veitsi terävä. Veitsellä leikkaamalla pihville saa rouheisemman rakenteen ja mehukkaamman maun.

Me emme ole ainoita, jotka ovat hurahtaneet tartarpihviin. Korealaisten versio on erityisen herkullinen. Se on seesamiöljyn maustamassa soijakastikkeessa pikaisesti marinoitu ”yukhoe”.

Yukhoen ohjeen löydät täältä.

Korealaiset leikkaavat lihan ohuksi suikaleiksi, mutta mikään ei estä leikkaamasta lihaa pienenpieniksi kuutioiksi. Tärkeintä on, että liha marinoidaan pikaisesti. Korealaiset tarjoavat yukhoen lisukkeena omenapäärynä nashia. Myös aivan tavallinen, kiinteä ja jääkaapissa viilennetty päärynä on uskomattoman hyvä makupari tälle herkulle.

Korealainen versio muistuttaa makumaailmaltaan hieman havaijilaista kalatartaria eli pokea, jonka marinadissa on myös soijaa ja seesamia. Tämäkin kuuma ravintolatrendi on jo lyönyt läpi Suomessa.

Katso ohje lohi-pokeen täältä.

Nyt kun tartareista ja ravintolatrendeistä puhutaan, ei pidä unohtaa perulaista cevicheä. Sen voi tehdä yhtä lailla lohesta, siiasta, ahvenesta kuin vaikka äyriäisistäkin. Tai näiden sekoituksesta. Olennaista on, että kalat raakamarinoidaan sitruksilla ja maustetaan chilillä sekä tuoreella korianterilla.

Jos et löytänyt näistä suosikkiasi, tässä vielä kaksi vaihtoehtoa: Italialainen carpaccio ja sen kasvisversio. Mahtavia herkkuja!

Ja sitten on tietysti perinteinen suomalainen graavikala. Siitäkin saa ihmeitä aikaan. Jos olet viime tipassa liikkeellä tai unohdit käydä kaupassa, tässä ohje nopeaan avokado-lohitartariin. Sen ainekset löytyvät vaikka ABC-aseman ruokakaupasta.

Kesäkurpitsaa tulvii ovista ja ikkunoista! Tuttu tilanne? Kokosimme yhteen suosituimmat ohjeemme, joiden avulla voit käydä sadon kimppuun yksi kesäkurpitsa kerrallaan.

Grillaa

Napakat, pienet kesäkurpitsat sopivat mainiosti grillattaviksi. Pienimmät kannattaa halkaista pitkittäin, jolloin niitä on helppo käännellä grillissä. Isommat voi leikata viipaleiksi, sivellä kevyesti öljyllä ja maustaa suolalla, pippurilla ja yrteillä ennen grillausta. Grillatut kesäkurpitsat sopivat melkein minkä vain grilliruoan lisäkkeeksi, ja sekä kylmiin että lämpimiin salaatteihin. Yhdä hyvin voit pariloida kesäkurpitsat kauniin raidallisiksi pannulla.

 

Täytä ja paahda

Muistatko, miten hyvältä maistuvat täytetyt kesäkurpitsat? Täytettäviksi sopivat sekä pienet että isommat kesäkurpitsat. Juustokuorrutus ja jauhelihatäyte pitävät huolen, että nämä herkut maistuvat yhtä hyviltä kuin äidin tekemät. Mitä enemmän koverrat kesäkurpitsoja, sitä nopeammin ne kypsyvät uunissa ja sitä enemmän täytettä mahtuu kyytiin.

Jos kaipaat täyttämiseen uutta ideaa, viillä kesäkurpitsaan taskut hörsteille uunimakkaran tapaan. Astetta hauskempi uunikesäkurpitsa on vartissa valmis uuniin. 

 

Paista tai raasta pastan joukkoon

Pähkinöitä, yrttejä, vuohenjuustoa ja sitruunaa. Tämä pasta kokoaa kesäkurpitsan parhaat makuparit samalle lautaselle. Kokeile! Ekstraherkullinen kesäkurpitsapasta (pääkuvassa) on loppukesän kausiruokaa ihanimmillaan.

Vielä helpomman pastan kesäkurpitsasta raastamalla sen minttupeston joukkoon. Tämä feta-kesäkurpitsapastan kastike valmistuu samassa ajassa kuin keität pastan.

 

Kätke vuokaan

Kerrostele kesäkurpitsaviipaleita lampaan jauhelihasta valmistetun kastikkeen ja valkokastikkeen kanssa vuokaan. Kesäkurpitsamoussaka onnistuu tavallisen moussakan tapaan, kun valitset kerrosten väliin jauhoisia perunoita, jotka kypsyessään imevät osan kesäkurpitsoista irtoavasta nesteestä. Tämän vuoan voit tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoamista, sillä vetäytyminen tekee hyvää sen rakenteelle.

Kuvat: Reetta Pasanen, Sami Repo, Arto Vuohelainen ja Tuomas Kolehmainen.

Kesä on erilaisten eväsretkien ja pitkien automatkojen aikaa. Paras hetki jokaisella matkalla on se, kun eväskorit avataan. Valitse suosikkisi Sopan parhaiden eväsherkkujen joukosta! 

1. Vaihda perinteinen eväsleipä wrappiin

Kääräisimme klassikkoleivän vaihteeksi wrapiksi. Club sandwich -wrap on supermaukas kokonaisuus, ja mikä parasta: rullan kanssa syntyy vähemmän sotkua.

Club sandwich -wrapin ohjeen löydät tästä. Jos kalkkuna ei maistu, kokeile vaikkapa lohi-rieskarullia tai kasvis-halloumiwrappeja

2. Muovirasia on ystävä

Erilaiset salaatit ovat piknik-tarjottavien ykkösluokkaa, sillä ne on helppo pakata mukaan suuriin muovirasioihin. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti yksi Sopan suosituimmista ohjeista, Nigellan couscous-halloumisalaatti. Se valmistuu vartissa ja maistuu myös kylmänä, lupaamme!

Couscous-halloumisalaatin ohjeen löydät täältä. Kokeile myös linssi-fetasalaattia tai chorizo-perunasalaattia (kesällä tietenkin uusista perunoista!).

3. Kolmen raaka-aineen ihme

Tässäpä aikamoinen superohje: vegaaninen, gluteeniton ja hetkessä valmistuva herkkupala. Omena-maapähkinäeväs jäljittelee kerrosleipää ja yllättää erilaisilla tekstuureilla: raikasta hedelmää, täyteläistä maapähkinävoita ja rapeaa mysliä. 

Omena-maapähkinäevään ohjeen löydät täältä

4. Dippi ei ole vain sipseille

Skippaa roskat ja ruokailuvälineet: tässä ohjeessa dippi ja vihannekset ovat kätevästi samassa purkissa. Syömisen jälkeen kierrä kansi kiinni ja kiikuta kotiin pestäväksi. Jos reseptin hernedippi ei ole mieleesi, kokeile tilalle vaikkapa hummusta. 

Dippipurkkien ohjeen löydät täältä, ja hummuksen täältä.

5. Patukkaa antaa energiaa

Kaupan välipalapatukat kalpenevat itse tehtyjen rinnalla. Näissä valkosuklaa-myslipatukoissa valkosuklaa paahtuu uunissa ihanan karamelliseksi. 

 Valkosuklaa-myslipatukoiden ohjeen löydät täältä. Hyviä vaihtoehtoja retkelle ovat myös pähkinäiset puhtipalat sekä kookoksen makuiset raakapallot