Mikä voisi olla helpompi alkuruoka kuin tartar? Tässä kahdeksan mahtavaa vaihtoehtoa raa'an lihan, kalan ja kasvisten ystäville. Korealaisittain, havaijilaisittain ja italilalaisittain – muun muassa.

Viime vuonna se alkoi. Tänä vuonna tartartrendin tahti on vain kiihtynyt. Helsingistä ei kohta enää tahdo löytää ravintolaa, jonka listalla ei komeilisi tartarpihvi. Klassisimmillaan tämä herkku on tehty naudanlihasta mutta usein myös karitsasta tai jopa hevosesta.

Klassisen tartarin ohjeen löydät täältä.

Ruokalajin voi kuitenkin valmistaa myös modernisti kasviksista. Tässä Sasu Laukkosen taidonnäyte vegetartarien saralta.

Sasu Laukkosen punajuuritartarin ohje täällä.

Olipa raaka-aine melkein mikä hyvänsä, tärkeintä tartarissa on laatuliha, lämpötila ja terävä veitsi. Liha saa olla kylmää ja veitsi terävä. Veitsellä leikkaamalla pihville saa rouheisemman rakenteen ja mehukkaamman maun.

Me emme ole ainoita, jotka ovat hurahtaneet tartarpihviin. Korealaisten versio on erityisen herkullinen. Se on seesamiöljyn maustamassa soijakastikkeessa pikaisesti marinoitu ”yukhoe”.

Yukhoen ohjeen löydät täältä.

Korealaiset leikkaavat lihan ohuksi suikaleiksi, mutta mikään ei estä leikkaamasta lihaa pienenpieniksi kuutioiksi. Tärkeintä on, että liha marinoidaan pikaisesti. Korealaiset tarjoavat yukhoen lisukkeena omenapäärynä nashia. Myös aivan tavallinen, kiinteä ja jääkaapissa viilennetty päärynä on uskomattoman hyvä makupari tälle herkulle.

Korealainen versio muistuttaa makumaailmaltaan hieman havaijilaista kalatartaria eli pokea, jonka marinadissa on myös soijaa ja seesamia. Tämäkin kuuma ravintolatrendi on jo lyönyt läpi Suomessa.

Katso ohje lohi-pokeen täältä.

Nyt kun tartareista ja ravintolatrendeistä puhutaan, ei pidä unohtaa perulaista cevicheä. Sen voi tehdä yhtä lailla lohesta, siiasta, ahvenesta kuin vaikka äyriäisistäkin. Tai näiden sekoituksesta. Olennaista on, että kalat raakamarinoidaan sitruksilla ja maustetaan chilillä sekä tuoreella korianterilla.

Jos et löytänyt näistä suosikkiasi, tässä vielä kaksi vaihtoehtoa: Italialainen carpaccio ja sen kasvisversio. Mahtavia herkkuja!

Ja sitten on tietysti perinteinen suomalainen graavikala. Siitäkin saa ihmeitä aikaan. Jos olet viime tipassa liikkeellä tai unohdit käydä kaupassa, tässä ohje nopeaan avokado-lohitartariin. Sen ainekset löytyvät vaikka ABC-aseman ruokakaupasta.

Kokosimme itsenäisyyspäivän juhlamenut, jotka sopivat vegaaniseen ruokavalioon. Rentoa tai fiiniä, mausta ei silti tingitä!

Onnea Suomi! Satavuotiasta itsenäisyyttä on syytä juhlia, ja parhaiten se onnistuu tietysti ihanien ruokaherkkujen avulla. Tästä koosteesta löydät kaksi ruokaehdotusta niin alku-, pää- kuin jälkiruoaksi itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Toiset sopivat fiinimpään juhlimiseen, ja toiset taas ovat omiaan sohvanaposteluun Linnan juhlia katsoessa. Kaikki herkut ovat tällä kertaa vegaanisia.

Aluksi

Fiiniä: Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto

Manteli ja kvinoa tekevät kukkakaalikeitosta täyteläisen, ja valkosipuli varmistaa, ettei maku ole liian pehmeä.

Valkosipuli-kukkakaalikeiton ohjeen löydät täältä.

Rentoa: Cashewtahnalla täytetyt salaattiveneet

Sormin syötävät salaattiveneet on täytetty avokadosta ja cashewpähkinöistä tehdyllä tahnalla. Veneet sopivat myös niille, jotka eivät halua syödä gluteenia.

Salaattiveneiden ohjeen löydät täältä.

Pääruoaksi

Fiiniä: Punajuuri-linssipata

Punajuuri-linssipata varmistaa, että kokkikin ehtii istua iltaa vieraiden kanssa. Työn tekee nimittäin suurissa määrin uuni. Dukkah-mausteseoksella terästettyä pataa kannattaa valmistaa tupla-annos, sillä se maistuu seuraavana päivänä vielä paremmalta.

Punajuuri-linssipadan ohjeen löydät täältä.

Rentoa: Peltivihis

Lihapiirakan eli lihiksen kasvisversio leivotaan nyt ronskiksi peltipiirakaksi. Saa ottaa toisenkin palan!

Peltivihiksen ohjeen löydät täältä.

Lopun herkkuhetki

Fiiniä: Samppanjagranita

Malja Suomelle – jälkiruuan muodossa! Tässä hienostuneessa ohjeessa granitan pohjana on samppanja ja mausteena sitruunankuori. Granitan voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka pari päivää ennen h-hetkeä. Lopuksi se rouhitaan haarukalla hileiseksi.

Granitan ohjeen löydät täältä.

Rentoa: Vegaanibowniet

Vegaaninen brownie eli suomalaisittain mokkapala syntyy kikherneiden liemen eli aquafaban avulla. Mehukas lopputulos on ihana!

Brownien ohjeen löydät täältä.

Kasvisruoka kiinnostaa monia, mutta arjen keskellä ideat voivat loppua kesken. Ei hätää: tässä vegeohje kuukauden jokaiselle päivälle.

Hyvää lokakuuta! Monille tämä kuukausi on jo muutaman vuoden ajan ollut myös lihaton lokakuu. Kannustamme kokeilemaan kasvisruokaa, vaikka et vegaaniksi ryhtyisikään. Siksi kokosimme Soppa365:n parhaiden vegereseptien joukosta jättikoosteen.
Tästä löydät erilaisen ja houkuttelevan kasvisruokaohjeen kuukauden jokaiselle päivälle. Ja mikä parasta: nälkä ei pääse yllättämään, sillä yksikään niistä ei ole salaatti.
Sen sijaan listalta löytyy mehevää ja lämmittävää syyssapuskaa.
Puolet ohjeista on lakto-ovo-vegetaarisia ja puolet vegaanisia. Vegaaniset ohjeet on merkitty erikseen.

1. Pikainen pinaattilasagne

Lasagne voi olla myös pikaruokaa, kun noudatat tätä makoisaa ohjetta. Tämä lasagne on myös hieman tavallista kevyempi ja sisältää paljon proteiinia.

Katso ohje täältä.

2. Maapähkinävoikeitto (vegaaninen)

Täyttävä maapähkinävoikeitto on nopea ja vaivaton vegemuunnelma länsiafrikkalaisesta lohturuokaklassikosta.

Katso ohje täältä.

3. Tofupallerot

Nämä maukkaat tofupullat maistuvat sekä lämpiminä että kylminä.

Katso ohje täältä.

4. Wellingtonin linssimureke (vegaaninen)

Näyttävä vegeherkku sopii syksyn juhlapöytään. Murekkeessa on reippaasti paahdettua valkosipulia, savupaprikan syvyyttä ja juustokuminan juurevuutta.

Katso ohje täältä.

5. Porkkana-cashewpihvit

Helppo ja hyvä porkkanapihvien ohje, jota voit varioida erilaisilla mausteilla. Onnistuu myös gluteenittomana!

Katso ohje täältä.

6. Uuniperunat kantarelli-omenatäytteellä (vegaaninen)

Täydellinen syksyn sesonkiruoka!

Katso ohje täältä.

7. Granaattiomenacouscous

Couscousin jyväset saavat kunnolla kosteutta kastikkeesta ja kosolti makua ja mukavaa suutuntumaa
granaattiomenasta.

Katso ohje täältä.

8. Chili sin carne (vegaaninen)

Tavallista jännittävämpi chili cin carne maustetaan kahvilla, ja pataan upotetaan myös banaania. Kokeile ja ihastu!

Katso ohje täältä.

9. Vegen syyspizza

Punajuurimehuun tehty taikina ei ole vegepizzan ainut valttikortti: myös täytteet maistuvat mahtavilta.

Katso ohje täältä.

10. Vegaaninen kaalilaatikko

Tämä kaalilaatikko on paitsi vegaaninen, myös maailman helpoin, sillä koko seos esikypsennetään yhdessä paistokasarissa. Mehevä ja herkullinen kaalilaatikko maistuu myös lapsille.

Katso ohje täältä.

11. Kurpitsarisotto

Ihana syysrisotto on makeanhapokas.

Katso ohje täältä.

12. Pipsa Hurmerinnan mustapapukeitto (vegaaninen)

Tämä mustapapukeitto on yksi mestarikokki Pipsa Hurmerinnan suosikkiohjeista. Ohjetta voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Liemeen sopii hyvin loraus valko- tai punaviiniä.

Katso ohje täältä.

13. Fetalla kuorrutettu vegemoussaka

Klassikkoruoka kruunataan pienellä ripauksella kanelia.

Katso ohje täältä.

14. Nyhtökaura-kikhernepyörykät, punakaalislaw ja silkkinen appelsiinikastike (vegaaninen)

Todellista juhlaruokaa, vegaanisesti. Tarjoa tätä viikonlopun vieraille ja valmistaudu vastaanottamaan aplodit.

Katso ohje täältä.

15. Lehtikaalipasta

Sopan käyttäjien suosikkiohje, eikä syyttä.

Katso ohje täältä.

16. Georgialaiset munakoisorullat (vegaaninen)

Jos herkullista pähkinätäytettä jää yli, voit käyttää sitä levitteenä.

Katso ohje täältä.

17. Tatti-tattaripyörykät

Jos sienimetsällä onnistaa, valmista syksyn mehevimmät sienipyörykät.

Katso ohje täältä.

18. Lehtikaali-papukeitto (vegaaninen)

Voimakeitto vailla vertaa!

Katso ohje täältä.

19. Armaksen vegekebab

Ravintola Armaksen kasviskebabin sisällä on paahdettuja juureksia ja ovelat lisukkeet.

Katso ohje täältä.

20. Miso-palsternakkapata (vegaaninen)

Palsternakan maku pääsee kunnolla esiin, kun annat padan hautua rauhassa. Ja kun täräytät pataan vielä lorauksen maustettua viinaa ja nokareen misotahnaa, ovat maut enemmän kuin kohdallaan.

Katso ohje täältä.

21. Maa-artisokkakeitto

Klassikkosoppa maustetaan appelsiinilla.

Katso ohje täältä.

22. Parsakaali-savutofuwok (vegaaninen)

Pähkinöitä, papuja, tofua...tämän wokin jälkeen nälkä ei yllätä pitkään aikaan!

Katso ohje täältä.

23. Kikhernepihvit falafelien tyyliin

Mehevät pihvit nautitaan korianterijogurtin kera.

Katso ohje täältä.

24. Paimenenpiiras itämaisittain (vegaaninen)

Klassinen shepard's pie onnistuu mainiosti myös vegaanisena versiona.

Katso ohje täältä.

25. Kaalikääryleet

Kaikkea muuta kuin perinteiset kääryleet: savoijinkaalin lehteen kääräistään nimittäin perunahelmiä ja vuohenjuustoa.

Katso ohje täältä.

26. Buddha Bowl (vegaaninen)

Trendikäs kulhoruoka on samaan aikaan maukasta ja terveellistä.

Katso ohje täältä.

27. Curry-palsternakkakeitto

Makeantulinen palsternakkakeitto valmistuu jo puolessa tunnissa. Maalaisleivästä saat herkullisen kulhon keitolle.

Katso ohje täältä.

28. Vegaaninen punajuuririsotto

Superherkullisen vegaaniriston päälle raastetaan "huijarin juustoa" eli macadamia-pähkinää.

Katso ohje täältä.

29. Mausteinen härkäpapupata

Tämä vegeherkku vie kaikkien sydämet. Se nautitaan yrttijogurtin ja keitettyjen spelttijyvien kanssa.

Katso ohje täältä.

30. Ruusukaalicurry (vegaaninen)

Yksinkertainen ruusukaalicurry on nopea valmistaa, joten se sopii hyvin arkiruuaksi.

Katso ohje täältä.

31. Italialaiset vegeburgerit

Vegeburgereissa on italialainen svengi: kikherneistä ja mustapavuista pyöräytetyt pihvit maustetaan fetalla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla, ja kastikkeena on pestoa.

Katso ohje täältä.

P.S. Lisää ohjeitä löydät lakto-ovo-ruokiin täältä ja vegaanisiin herkkuihin täältä.