Halstrattu kassler tai umamisimpukat ja niiden herkulliset lisukkeet. Meri-Tuulin ohjeilla grillaat helposti kesän parhaat herkut.

Älä pelkää tulta, hiillosta tai mustunutta pintaa. Näin voisi tiivistää kokki ja ruokakirjailija Meri-Tuuli Väntsin grillausfilosofian. Lihan, kasvisten ja muiden raaka-aineiden maku syvenee, kun ne kypsyvät grillissä hyvin maustettuina tai marinoituina.

Meri-Tuuli valmistaa possun kasslerin halsterissa, joka on monille tutumpi kalojen grillausvälineenä. Halsterin käyttö on kuitenkin kätevä tapa saada lihaan herkullisen rapean paistopinnan. Grillaamisen aikana lihaa kannattaa valella marinadilla, jotta siihen tulee kaunis ja maukas paistopinta. Meri-Tuulin kasslerissa maistuu savuisenmakea viskiglasyyri, joka valmistuu helposti käyttämällä Kikkomanin hunajalla maustettua Teriyaki BBQ -kastiketta. Kun esivalmistelut on tehty jo edellisenä päivänä, ruoka on pöydässä nopeasti.

Lihan seuraksi sopii tomaattisalsa, joka saa savuista makua grillistä. Sipulit laitetaan kuumaan hiillokseen kuorineen, ja tomaatit alumiinivuoan päälle. Ja sitten kärsivällisyyttä! Kasvikset otetaan pois lämmöstä vasta, kun niiden pinta on miltei musta. Sipuleita kannattaa kuitenkin käännellä usein, jotta niiden kuori ei syty tuleen. Kasvikset karamellisoituvat grillissä upean makeiksi. Mausta salsa seesamiöljyllä ja Kikkoman-soijakastikkeella. Soijakastikkeen umami tasapainottaa tomaattisen salsan makua.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meri-Tuuli valmistaa grillissä Kikkoman Ponzu -kastikkeella maustettuja sinisimpukoita ja niiden kaveriksi flatbreadia ja sille erinomaisesti sopivaa munakoisotahnaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkien näiden kesäruokien salaisuus on kunnon hiillos. Kasaa hiilet isoksi keoksi ja anna niiden palaa niin kauan, että liekkejä ei enää näy, vaan hiilet hehkuvat punaisina. Voit jättää osan grillistä ilman hiillosta, jolloin voit kypsentää ruokaa myös epäsuorassa lämmössä.

Halstrattu kassler ja viskiglaseeraus

POSSU:
n. 1 kg kasslerpala
2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl suolaa
1/2 dl Kikkoman makeaa soijakastiketta

VISKIGLASYYRI:
1 dl Kikkoman Hunajalla maustettua Teriyaki BBQ-kastiketta
1 appelsiini
1/2 dl viskiä
3 cm pala inkivääriä, hienonnettuna

VIIMEISTELYYN:
1/2 dl kookoshiutaleita
tuoretta punaista chiliä

  1. Edellisenä päivänä: Leikkaa kassler auki 2 cm paksuksi levyksi aivan kuin leikkaisit siitä pihvejä, mutta aina kääntäen lihanpalaa ennen kuin leikkaat läpi, kunnes saat yhtenäisen possulevyn. Pidä possulevyä auki työlaudalla. Hiero fenkolinsiemenet huhmareessa rouheeksi ja sekoita joukkoon suola. Levitä mausteseos lihan pintaan, kääri liha takaisin tiukaksi rullaksi ja laita pussiin. Lisää mukaan makea soijakastike ja sulje pussi. Pyörittele pussia niin, että soija peittää lihan, ja nosta maustumaan jääkaappiin vuorokaudeksi. Pyöräytä pussia aina, kun käyt jääkaapilla, jotta liha marinoituu tasaisesti.
  2. Seuraavana päivänä: Tee viskiglasyyri. Kuori appelsiini veitsellä ja kuutioi hedelmäliha. Laita appelsiini ja loput aineksista kasariin. Kiehauta. Laske lämpöä ja keitä 3 minuuttia. Jätä viskiglasyyristä 1 dl viimeistelyyn ja ota loput grillin viereen. Paahda kookoshiutaleet kuivalla, kuumalla pannulla ruskeiksi koko ajan sekoitellen minuutin ajan.
  3. Ota kasslerrulla pussista ja leikkaa se 3 cm paksuisiksi pihveiksi. Laita pihvit napakasti halsteriin. Nosta halsteri kuuman hiilloksen ylle ja grillaa molemmin puolin, 2 minuuttia per puoli voidellen lihaa välillä viskiglasyyrillä. Jatka tätä 10 minuutin ajan.
  4. Nosta kypsät possut leikkuulaudalle, leikkaa kiekot keskeltä kahtia ja laita palat tarjoiluvadille. Valuta päälle loput viskiglasyyristä ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita ja ohueksi suikaloitua punaista chiliä.

Hiillostettu tomaattisalsa

500 g tomaattia
(esim. varrellisia tomaatteja
tai sekoitus eri lajikkeita)
1 valkosipuli
2 sipulia
n. 1/2 dl vettä
1 rkl Kikkoman-soijakastiketta
2 tl seesamiöljyä

  1. Pese tomaatit ja laita ne alumiinivuokaan, jonka pohjalla on vettä. Nosta vuoka ritilän alle lähelle hiillosta niin, että tomaatit alkavat heti kypsyä pinnasta. Laita sipuli ja valkosipuli kuorineen hiilloksen päälle tai suoraan yläpuolelle. Kääntele sipuleita ja valkosipulia usein, jotta kuori ei syty tuleen. Tomaatit saavat ottaa voimakkaan värin ja kuori mustua. Lisää tarvittaessa tomaattien vuokaan tilkka nestettä, jotta ne eivät pala pohjaan.
  2. Kun sipulit ja valkosipuli ovat kypsiä ja tomaatit liki mustia, nosta ne grillistä. Anna kasvisten jäähtyä.
  3. Nypi tomaateista kuoret pois ja leikkaa ne muutamaan osaan. Kaada tomaatit ja vuoassa olevat mehut pieneen kulhoon. Purista sipuli ulos kuoresta leikkuulaudalle, saksi muutamaan osaan ja sekoita tomaatteihin. Purista valkosipuleista pehmeät kynnet suoraan salsaan. Mausta soijakastikkeella ja seesamiöljyllä. Tarjoa kasslerin kanssa.


Flatbread

4 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl juustokuminan siemeniä
2 rkl oliiviöljyä
n. 9 dl vehnäjauhoja

  1. Lisää 42-asteiseen veteen kuivahiiva, suola, juustokuminan siemenet, oliiviöljy sekä vehnäjauhot. Sekoita ja anna levätä hetki. Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Peitä keittiöliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  2. Kumoa taikina työlaudalle, jaa 6-8 palloon ja kauli palloista jauhojen avulla ½ cm paksuisia levyjä.
  3. Aseta taikina grilliin kuivalle parilalle tai kuumalle grilliritilälle, paahda kunnes leipä kypsyy yhdeltä puolelta ja käännä. Flatbread saa ruskistua kauniisti.

Munakoisodippi
3 munakoisoa
1 valkosipulin kynsi
2 rkl majoneesia
3 rkl Kikkoman Ponzu -sitrussoijakastiketta
2 tl seesaminsiemeniä

  1. Pistele munakoisoja haarukalla ja laita ne grilliin ritilän alle hiilloksen läheisyyteen. Kääntele munakoisoja 5 minuutin välein, paahtaen niitä yhteensä noin 30 minuuttia tai kunnes munakoisot ovat pehmeitä.
  2. Halkaise munakoisot ja kaavi kulhoon kaikki herkullinen sisus. Raasta joukkoon valkosipulin kynsi ja mausta majoneesilla ja Ponzu-kastikkeella. Tarkista maku.
  3. Levitä munakoisodippi lautaselle ja ripottele päälle seesaminsiemenet. Tarjoa flatbreadin kanssa.

Grillatut siitakesienet
200 g siitakesieniä
rypsiöljyä
n. 1 rkl Kikkoman-soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa
n. 1 rkl tahinia
chilihiutaleita
kevätsipulia

  1. Pujota siitakesienet grillitikkuihin. Pirskottele päälle kevyesti rypsiöljyä. Grillaa hyvällä hiilloksella kauttaaltaan.
  2. Nosta vadille kuumat vartaat, kaada päälle soijakastike ja valkoviinietikka. Anna maustua muutama minuutti välillä käännellen.
  3. Lisää ennen tarjoilua pinnalle tahinia, chilihiutaleita ja hienonnettua kevätsipulia.

Sinisimpukat ja umamisalsa

SIMPUKAT:
1 kg tuoreita sinisimpukoita
1/4 dl Kikkoman Ponzu -sitrussoijakastiketta
100 g kylmää voita, kuutioituna

UMAMISALSA:
6 ananaskirsikkaa
1/2 salottisipuli
1/2 kirpeä omena (Granny Smith)
1 rkl hienonnettua
sitruunaruohoa
1/4 dl Kikkoman Ponzu -sitrussoijakastiketta
1 tl sokeria

VIIMEISTELYYN:
4 shisolehteä tai vesikrassia

  1. Tee ensin umamisalsa. Poista ananaskirsikoiden kuiva kuori ja leikkaa neljään lohkoon. Hienonna salottisipuli ja sitruunaruoho.
  2. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset kulhossa. Sekoita joukkoon Ponzu-kastike ja sokeri.
  3. Putsaa simpukat kylmän veden alla. Heitä pois simpukat, joiden kuoret eivät sulkeudu, kun niitä kopauttaa pöytään, tai joiden kuori on rikki.
  4. Levitä simpukat grillissä tai liedellä kuumennetulle pannulle. Jos kaikki eivät mahdu, valmista simpukat kahdessa erässä.
  5. Paahda simpukoita kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes kuoret alkavat avautua. Lisää voi ja ravistele pannua. Lusikoi kuohuvaa voita simpukoiden päälle ja keitä vielä pari minuuttia. Lisää joukkoon Ponzukastike ja nosta pannu pois grillistä.
  6. Laita simpukat tarjoiluastiaan. Kaada päälle voiseos pannun pohjalta ja lusikoi pinnalle umamisalsaa. Koristele hienonnetuilla shisolehdillä.

Kikkoman-kastikkeet tekevät ruoasta maukkaampaa

Kikkoman-kastikkeet sopivat monenlaisiin ruokiin, ei ainoastaan aasialaisiin. Luonnollisesti valmistettu soijakastike on yleismauste, jolla voidaan maustaa muun muassa kalaa, lihaa, salaatteja ja kasviksia. Pieni loraus Kikkoman-soijakastiketta tekee yksinkertaisestakin ruoasta herkullista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla