Glaseeraus ja herkulliset tahnat antavat uudenlaista luonnetta niin ribseille kuin kanavartaille.

Mikä on grilliruuan ydinmaku? Tietenkin upean savuinen aromi, jonka valmistustapa saa aikaan. Grilliherkkujen maustamisessa ja viimeistelyssä ei kuitenkaan kannata luottaa pelkästään tuleen ja savuun. Kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen suunnitteli tämän kesän grillihetkiä varten kolme maustekastiketta. Niillä annat upean viimeisen silauksen niin ribseille, aasialaishenkisille kanavartaille kuin vaikkapa grillatulle parsalle.

Gullichsenin oma suosikki kolmesta soosista on ponzu-kevätsipulivoi. Se valmistuu kätevästi yhdistämällä Kikkomanin ponzu-sitrussoijakastiketta grillattuun ja suikaleiksi leikattuun kevätsipuliin, chilihiutaleisiin ja voihin. Kätevästä maustevoipötköstä voi leikata sopivan palan tarjottavaksi niin grillipihvien kuin uusien perunoiden, leivän tai vaikkapa grillatun parsan kanssa. Gullichsen itse tosin sanoo, että maustevoi on niin hyvää, että sitä tekee mieli syödä ihan sellaisenaankin.

Kikkomanin perinteinen soijakastike taas on keskeisessä roolissa Gullichsenin kanavartaissa: sitä käytetään niin broilerin marinoinnissa kuin upean, koko annoksen viimeistelevän pähkinätahnan valmistuksessa. Eivätkä kesän grillijuhlat olisi tietenkään täydellisiä ilman upeita grilliribsejä. Niiden hullunhyvän maun viimeistelee glaseeraus, jossa käytetään Kikkomanin paahdetuilla seesaminsiemenillä viimeisteltyä Teriyaki-kastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihaa grillatessa on syytä muistaa viimeistelyn lisäksi myös alkuvalmistelut: puhtaus nimittäin todella on tässä tapauksessa puoli ruokaa. Älä käsittele raakoja lihoja samalla leikkuulaudalla ja veitsellä kuin vihanneksia. Kylmälaukussa lihat pysyvät sopivassa lämpötilassa ennen ruuan valmistusta. Sitten ei muuta kuin grilli kuumaksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kanavartaat ja mausteinen pähkinätahna

n. 500 g broilerin sisäfileetä
1/2 dl ruokosokeria
1 dl miriniä
1 dl Kikkoman-soijakastiketta
1/2 dl riisiviinietikkaa
2 limen mehu
LISÄKSI: varrastikkuja

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Leikkaa broilerifileet pitkiksi suikaleiksi ja pyörittele ne marinadissa. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi tai yön yli.
  2. Pujota ja taittele lihat tasaisesti vartaisiin. Jos käytät puisia tikkuja, liota ne vedessä, jotta ne eivät pala grillissä.
  3. Nosta vartaat grilliritilälle kuumien hiilien päälle ja kääntele muutama minuutti, kunnes pinta on reilun paahtunut. Siirrä vartaat hieman miedommalle lämmölle ja kypsennä reilu kymmenen minuuttia, kunnes liha on kypsää.

Mausteinen pähkinätahna

2 dl maapähkinävoita
1 rkl Kikkoman-soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl chilitahnaa esim. Sriracha
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 rkl limemehua
pala tuoretta inkivääriä
raastettuna

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja notkista vesitilkalla , kunnes kastike on sopivan notkeaa. Tarjoile grillatut kanavartaat pähkinätahnan kanssa.

Mureat ribsit ja Teriyaki-kastike

2 rkl suolaa
2 tl cayennepippuria
1 tl korianterinsiemeniä
murskattuna
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl savupaprikajauhetta (makea)
2-3 kg possun ribsit (baby back)

  1. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Hiero seos lihan pintaan huolellisesti.
  2. Pakkaa kylkipalat tiukasti alumiinifolioon ja laita ritilälle uuniin. Laita pelti ritilän alle, jos foliokääreestä valuu rasvaa. Paista 175-asteisessa uunissa 3 tunnin ajan. Baby back pork ribsit puolestaan kypsyvät parissa tunnissa.
  3. Ota folioon kertynyt neste talteen kastiketta varten.
  4. Jäähdytä possunkyljet huoneenlämmössä. Kääri ne jäähdyttyään puhtaaseen folioon ja säilytä viileässä. Voit valmistaa ribsit tähän asti jo edellisenä päivänä.

 

Glaseeraus ribseille

n. 2 dl säästettyä paistolientä
2 1/2 dl Kikkoman Paahdetuilla seesaminsiemenillä maustettua Teriyaki -kastiketta
2 1/2 dl sokerillista kokista
3 rkl limemehua

LISÄKSI:
ruohosipulia
paahdettuja seesaminsiemeniä

  1. Kuumenna kattilassa possun paistoliemi, kokis ja Teriyaki-kastike seesaminsiemenillä. Keitä seos kiehuvaksi. Pudota lämpöä siten, että kastike poreilee kevyesti.
  2. Purista joukkoon limemehu. Anna porista hiljalleen, kunnes seos on tiivistynyt puoleen.
  3. Avaa possufoliot ja nosta kokonaiset kylkipalat kuumaan grilliin. Grillaa kutakin kylkeä 10–15 minuuttia ja valele molemmat puolet ainakin kertaalleen glaseerauskastikkeella. Käännä kylkipalat varoen.
  4. Nosta lihat leikkuulaudalle ja anna levätä. Leikkaa kyljet paloiksi ja tarjoa. Viimeistele ruohosipulilla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Ponzu-kevätsipulivoi

1 kevätsipulinippu pitkittäin leikattuna
2 rkl Kikkoman Ponzu-sitrussoijakastiketta
1 tl limemehua
250 g huoneenlämpöistä voita
1/2 tl chilihiutaleita
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

  1. Grillaa kevätsipuleita n.10 minuuttia.
  2. Hienonna hiiltynyt sipuli ja sekoita huoneenlämpöiseen voihin.
  3. Mausta Ponzu-kastikkella, limemehulla, chilihiutaleilla, suolalla ja mustapippurilla.
  4. Kääri pötköksi kelmuun ja säilytä maustevoi jääkaapissa.
  5. Tarjoa uusien perunoiden, leivän, grillatun parsan ja kevätsipulin kanssa.

Kikkoman-kastikkeet tekevät ruoasta maukkaampaa

Kikkoman-kastikkeet sopivat monenlaisiin ruokiin, ei ainoastaan aasialaisiin. Luonnollisesti valmistettu soijakastike on yleismauste, jolla voidaan maustaa muun muassa kalaa, lihaa, salaatteja ja kasviksia. Pieni loraus Kikkoman-soijakastiketta tekee yksinkertaisestakin ruoasta herkullista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla