Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 277 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kiinan kantonilainen ruoka ei ole erityisen tulista, vaan mausteina käytetään muun muassa seesamiöljyä, kevätsipulia sekä inkivääriä. Kananmunat kypsyvät kastikkeessa samaan tapaan kuin Lähi-Idän menemessä tai shakshukassa.

Eteläisen Kiinan keittiöistä ehkä tunnetuin, eli kantonilainen keittiö, ei ole mauiltaan erityisen tulinen tai voimakas. Sen tyypillisillä mausteilla valmistuukin helppo arkinen jauhelihakastike, joka maistuu monelle.

Inkivääri, valkosipuli soijakastike, seesamiöljy ja kevätsipuli maistuvat tässä jauhelihakastikkeessa. Kastike syntyy helposti ja nopeasti, vain paistamalla jauheliha ja lisäämällä sen joukkoon kastikkeen ainekset. Kastike saa porista kannen alla sillä välin, kun lisukeriisi kypsyy.

Lopuksi kastike suurustetaan kiinalaiseen tapaan. Maissitärkkelyksestä ja vedestä tehdään seos, joka sekoitetaan nauhana kastikkeen joukkoon. Tämän jälkeen kastike kruunataan herneillä sekä kananmunilla, jotka kypsyvät kastikkeeseen tehdyissä koloissa samaan tapaan kuin shakshukassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantonilainen jauhelihakastike

Ainekset

2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
3
rkl
rypsiöljyä
400
g
possunjauhelihaa
2
dl
herneitä (pakaste)
4
kananmunaa
KASTIKE
5
dl
kana- tai kasvislientä
2
rkl
osterikastiketta
2
rkl
kuivaa sherryä tai riisiviiniä
2
rkl
vähäsuolaista soijakastiketta
½
tl
valkopippuria myllystä
1
rkl
maissitärkkelystä + 2 rkl kylmää vettä
LISÄKSI
seesamiöljyä, kevätsipulia, seesaminsiemeniä ja keitettyä riisiä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta inkivääri. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.

  2. Tee kastike. Sekoita kanaliemi, osterikastike, sherry, soija ja valkopippuri keskenään. Kaada pannulle jauhelihan joukkoon. Sekoita hyvin. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Anna porista kannen alla 10 minuuttia. Sekoita muutaman kerran. Liuota maissitärkkelys vesitilkkaan. Lisää suurus pannulle ja sekoita. Anna kiehua poreillen 3–4 minuuttia, kunnes kastike saostuu.

  3. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Lisää pannulle herneet. Tee kastikkeeseen neljä koloa. Riko niihin munat. Peitä kannella ja anna munien kypsyä keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat haluamassasi kypsyydessä. Viimeistele seesamiöljyllä, seesaminsiemenillä ja hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoa riisin kanssa.

Kommentit (3)

Harmistunut

Tässä on kyllä suhteet päin helvettiä. 5dl kana/kasvislientä on ihan helvetisti liikaa, eikä suurustu ruokalusikallisella maissitärkkelystä, ellei suurusta tunti kaupalla. Muutenkin koko resepti vaikuttaa hatusta vetäistyltä, eikä kehitetyltä.

Vierailija

Totta puhut, ei tuollainen määrä märkää katoa ihan äkkiä, saati suurustu nokareella tärkkelystä, siitä huolimatta että kannesta ei ollut tietoakaan.

Vierailija

Sama kokemus. Olis pitänyt lukea kommentit ennen kuin ryhdyin tähän. Kyllä mietitytti nesteen määrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.