
Kiinan kantonilainen ruoka ei ole erityisen tulista, vaan mausteina käytetään muun muassa seesamiöljyä, kevätsipulia sekä inkivääriä. Kananmunat kypsyvät kastikkeessa samaan tapaan kuin Lähi-Idän menemessä tai shakshukassa.
Eteläisen Kiinan keittiöistä ehkä tunnetuin, eli kantonilainen keittiö, ei ole mauiltaan erityisen tulinen tai voimakas. Sen tyypillisillä mausteilla valmistuukin helppo arkinen jauhelihakastike, joka maistuu monelle.
Inkivääri, valkosipuli soijakastike, seesamiöljy ja kevätsipuli maistuvat tässä jauhelihakastikkeessa. Kastike syntyy helposti ja nopeasti, vain paistamalla jauheliha ja lisäämällä sen joukkoon kastikkeen ainekset. Kastike saa porista kannen alla sillä välin, kun lisukeriisi kypsyy.
Lopuksi kastike suurustetaan kiinalaiseen tapaan. Maissitärkkelyksestä ja vedestä tehdään seos, joka sekoitetaan nauhana kastikkeen joukkoon. Tämän jälkeen kastike kruunataan herneillä sekä kananmunilla, jotka kypsyvät kastikkeeseen tehdyissä koloissa samaan tapaan kuin shakshukassa.
Kantonilainen jauhelihakastike
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja hienonna sipulit. Raasta inkivääri. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.
-
Tee kastike. Sekoita kanaliemi, osterikastike, sherry, soija ja valkopippuri keskenään. Kaada pannulle jauhelihan joukkoon. Sekoita hyvin. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Anna porista kannen alla 10 minuuttia. Sekoita muutaman kerran. Liuota maissitärkkelys vesitilkkaan. Lisää suurus pannulle ja sekoita. Anna kiehua poreillen 3–4 minuuttia, kunnes kastike saostuu.
-
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
-
Lisää pannulle herneet. Tee kastikkeeseen neljä koloa. Riko niihin munat. Peitä kannella ja anna munien kypsyä keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat haluamassasi kypsyydessä. Viimeistele seesamiöljyllä, seesaminsiemenillä ja hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoa riisin kanssa.
Tässä on kyllä suhteet päin helvettiä. 5dl kana/kasvislientä on ihan helvetisti liikaa, eikä suurustu ruokalusikallisella maissitärkkelystä, ellei suurusta tunti kaupalla. Muutenkin koko resepti vaikuttaa hatusta vetäistyltä, eikä kehitetyltä.
Totta puhut, ei tuollainen määrä märkää katoa ihan äkkiä, saati suurustu nokareella tärkkelystä, siitä huolimatta että kannesta ei ollut tietoakaan.
Sama kokemus. Olis pitänyt lukea kommentit ennen kuin ryhdyin tähän. Kyllä mietitytti nesteen määrä.