Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 225 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Buffettiklassikko ja arkiherkku mokkapalat onnistuu myös ilman kovaa rasvaa. Tähän taikinaan käytetään rypsiöljyä.

Buffetit, perhejuhlat, koti-ilta. Mokkapalojen leipomiseen on aina hyvä syy. Mikä parasta, koko perheen suosikkileivonnainen on helppo valmistaa ja onnistuu aloitteleviltakin leipureilta.

Tavallisesti mokkapalojen taikinaan käytetään sulatettua voita, mutta sen voi hyvin vaihtaa kasviöljyyn. Näin leivonnaisen kovan rasvan määrä vähenee minimiin. Maku on silti yhtä hyvä, ellei jopa parempi. Tärkeää on valita käyttöön neutraalinmakuinen, tavallinen rypsiöljy tai oliiviöljy, jonka pullossa on mieto maku mainittu erikseen.

Pehmeän rakenteen salaisuus on taikinaan öljyn ohella lisätty maitorahka. Proteiinipitoisena se sitoo leivonnaiseen kosteutta ja tekee siitä mehevän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
noin 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Minttumokkapalat

Ainekset

4
kananmunaa
3
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
dl (noin 170 g)
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
prk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
2
tl
piparminttuaromia
5
dl
vehnäjauhoja
4
rkl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Kuorrutus
5
dl (noin 250 g)
tomusokeria
rkl
kaakaojauhetta
noin 4
rkl
kuumaa kahvia
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
piparminttuaromia
Pinnalle
murskattuja polkagris-karkkeja tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Kääntele joukkoon öljy, rahka ja piparminttuaromi.
  4. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (koko 30 cm x 40 cm). Kypsennä uunin keskitasolla 18–20 minuuttia, kunnes pohjalevy tuntuu keskeltä kokeiltaessa kimmoisalta. Anna jäähtyä.
  6. Jos viimeistelet pinnan polkagris-karkeilla, murskaa ne. Laita karkit kaksinkertaiseen pakastepussiin ja nuiji ne haluamasi kokoisiksi muruiksi leikkuulaudan päällä esimerkiksi perunanuijalla.
  7. Valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää puolet kuumasta kahvista, öljy ja piparminttuaromi. Sekoita ja lisää kahvia, kunnes kuorrutus on paksua mutta helposti sekoittuvaa.
  8. Levitä kuorrutus ripein liikkein pohjalevyn päälle (kuorrutusta tulee ohjeella vain ohut kerros ja se jähmettyy nopeasti). Viimeistele polkagris-murskalla tai nonparelleilla.

Vinkki: Karkeaksi rouhitut polkagris-karkit ovat kovia sattumia mokkapalojen päällä. Ne kuitenkin pehmenevät parissa tunnissa imaistessaan kuorrutuksen kosteutta.

Kommentit (3)

Vierailija

Taikinasta tuli mautonta ilmeisesti öljyn takia. Normaalisuolinen voi antaa kuitenkin paljon makua tällaisiin leivonnaisiin. Kuorruteen tein voin kanssa.. rakenne oli kuitenkin hyvä, mutta maitorahkakin maistui läpi. Ei hyvää.

Vierailija

Leivoin ohjeen mukaan, mutta laitoin päälle kookoshiutaleita. Pohjasta tuli kuohkea ja mehevä, maukas ilman voitakin. Maitorahka ei todellakaan maistunut läpi. Piparminttuaromi sopi hyvin leivonnaiseen. Tätä voisi tehdä toistekin. 

Vierailija

Minttu ei maistunut yhtään ja kuorrutteesta ei meinannu tulla mitään, ei riittäneet nesteet lainkaan🤔 piti soveltaa paljon, kyllä syötävää on, mutta jatkossa pysyn perus ohjeessa 🤓

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.