Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 549 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Klassisen palapaistin lumo perustuu hyvin ruskistettuun ja mureaksi haudutettuun lihaan. Yksinkertaisesti hyvää!

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta liha paistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja ruskistaa pienissä erissä. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Jokaisen paistamiserän jälkeen se kannattaa huuhtaista pienellä määrällä vettä, jotta lihoista irtoavat muruset eivät jää palamaan kiinni pannuun. Samalla syntyy padan muhevanmakuinen liemi.

Porkkanat lisätään pataan reiluina kimpaleina. Näin ne voivat hyvin hautua saman ajan padassa kuin lihakin. Tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana. Toki jos pidät mieluummin napakoista kuin hyvin hautuneista porkkanoista, voit lisätä ne kun kypsennysaikaa on jäljellä vajaa tunti.

Hyvä haudutuslämpötila on sellainen, että pata kiehuu aivan hiljaa poreillen. Näin sidekudospitoinen liha vähitellen pehmenee herkulliseksi.

Palapaistin koostumusta voi säädellä hyvin kypsennyksen loppuvaiheessa. Jos lientä on liikaa tai se tuntuu ohuelta, anna padan kiehua ilman kantta, jotta osa nesteestä haihtuu.

Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista. Sellaisena se sopii myös mainiosti tuunattavaksi! Ne yrtit (timjami ja rosmariini) ja valkosipulitkin sopivat hyvin pataa maustamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 2 t haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Palapaisti

Ainekset

1
kg
naudan ulko- tai kulmapaistia
2
sipulia
4
porkkanaa
2
rkl
öljyä
½
dl
vehnäjauhoja
6–7
dl
vettä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
hunajaa tai siirappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (18)

Vierailija

Oikeaan palapaistiin ei laiteta tomaattipyrettä, mustapippuria eikä ainakaan mitään makeaa.

Maustepippuri on aidon perinteisen palapaistin mauste , jauhettuna ei kokonaisena, sillä saadaan juuri se oikea maku

ruskistamisen ja porkkanoiden , laakerinkehtien kera. Tuhansiapaisteja paistanut ja aina kaikki kehuneet mikä siinä on niin hyvää.

Karjalanpiirakka

Juuri noin!
Ärsyynnyn kun usein näen perinneruokien vääriä reseptejä 😡
Yksi paljon vääryyttä kokenut on se kuuluisa karjalanpaisti

Vierailija

Yhdyn edellisiin. Eikä lihoja ruskisteta öljyssä vaan voissa! Niinkuin isoäiti sen teki. Ei kyllä laittanut laakerinlehteäkään, suola ja maustepippuri riittää. Padan annetaan muhia keskilämmöllä 2-3 h.

Vierailija

Jos olisitte lukeneet, huomasitte ”Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista.” . Kyseessä ei ollut perinteinen palapaisti.

Vierailija

Kiitos ohjeesta! Kiva siirappi-idea!

Hyvin haudutettu on mureaa

Ah, palapaisti! Lapsuuden juhlaruoka, vaikka sitä syötiin arkena! Oli niin hyvää! Samoin Stroganoff on ihanaa! Hakkaavat karjalanpaistin mennen tullen!

Vierailija

Ensimmäiselle kommentille: Maustepippuria ei koskaan jauhettuna, se sotkee ruoan. Maustepippurit laitetaan kokonaisina, jolloin niistä irtoaa aromi ja maustavat ruoan oikealla tavalla.

Keittiötopi

Vierailija kertoo tehneensä "tuhansia palapaisteja". Se on kunnioitettava suoritus: vuodessa on 52 viikkoa, ja jos tekee kerran viikossa palapaistin, tuhannen saavuttamiseksi tarvitaan 20 vuotta. Jos puhutaan monikossa "tuhansia", se tarkoittaa että kirjoittaja on tehnyt palapaisteja ainakin 20 tai 30 vuotta joka viikko kerran viikossa!  Hattua nostan tuollaiselle kokemukselle. Itse en raski ostaa palapaistia  kuin ehkä kerran kuussa tai harvemmin.

Vierailija

Mielenkiintoista...

Lähes 70 vuoden iästäni ja yli 50 vuoden päivittäisestä ruoanlaittokokemuksestani (useita vuosia ammatikseni) en ole koskaan kuullut, että palapaisti olisi jotenkin tyypillinen Pyhäinpäivän ruoka jossain päin Suomea. Myöskään googlettaminen ei tue tätä väitettä perinteestä. Onkohan niin, että nimeltä mainittu palapaisti on vain tuon kokki Kolarin perheen perinne? Minun perheessäni se on ollut silloin tällöin viikonloppuruokaa, mutta ei todellakaan mitään erityisen juhlavaa tai perinteistä, enkä tunne ketään muutakaan joka tekisi "perinteistä Pyhäinpäivän palapaistia"...

Vierailija

Kyllä on taas mielensäpahoittajat liikkeellä 😊. Käsittääkseni tässä on kuiitenkin kyseessä eräs muunnelma perinteisestä palapaistista eikä mikään "se ainoa oikea, perinteinen suomalainen palapaisti". Itse aion ainakin kokeilla tätä versiota vielä tänään. Kiva,saada uusia ideoita perinteisiin ruokiin. Jokainen tehkööt makunsa mukaan.

Mies Norjasta

Kaikkeen paistamiseen pannulla kannattaa käyttää kirkastettua voita. Kestää korkean lämpötilan. Ei tule palanutta ' karstaa '. Ohjeita löytyy googlettamalla. Itse teen uunissa. Kirkastettu voi säilyy huoneenlämmössä puhtaassa purkissa.

Vierailija

Jauhoja ei siis ruskisteta, vaan paistetut lihapalat pyöritellään jauhoissa ja sitten pataan hautumaan!

Ei kiireisille

Enpä ole koskaan jauhoja palapaistissa tarvinnut, mutta sen tiedän että 4-5 tunnin haudutus tekee halvemmastakin lihasta todella mureaa joka taas sopii lasten suuhun paremmin. Vain kolme varttia 200 asteessa ja loppuaika 125 astetta.

Chef TiKu

Olen tehnyt aina palapaistin äitini tapaan, mausteena suola, kokonainen maustepippuri ja laakerinlehti. Kokeilin tätä tapaa ja oikein hyvää tuli. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Makujen maailmassa kannattaa olla avoin ja ennakkoluuloton.

Vellinkeittäjä

Eri puolella Suomea erilaiset reseptit ja kategorisoinnit. Kaikki ovat oikeita ja hyviä. Esim keitettyjen potaattien kanssa.

Näytä kaikki kommentit (18)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Aurajuustolla maustettu pehmeä punajuuripata sisältää jopa kilon kasviksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-aurajuustopata

Ainekset

6–8 (800 g)
punajuurta
200
g:n pala
juuriselleriä
2
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
5
dl
vettä
2
dl
ohrasuurimoita
2
tl
kuivattua salviaa
2
dl
kermaa
1
pkt (170 g)
sinihomejuustoa
n. ½
tl
suolaa
n. ¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Kuori ja pilko juuriselleri. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi.

  2. Kuullota sipuleita hetki öljyssä pannulla.

  3. Laita suurimot ja vesi pataan tai uunivuokaan. Lisää kerroksittain punajuuret, sellerit ja sipulit. Ripottele väleihin salviaa. Hauduta pataa kannella peitettynä 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita kerma ja murennettu juusto pataan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Hauduta ilman kantta vielä 30 minuuttia. Tarjoa herkullinen punajuuripata pähkinäisen salaatin, juuresraasteen ja tuoreen leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Valurautapata toimii sekä induktioliedellä että uunissa. Mehevän possupadan makuihin sopii myös joukkoon pilkottu omena.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen possupata

Ainekset

700
g
porsaan kassleria
2
rkl
öljyä
6–8
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
3
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
3
salvian oksaa
2
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
ruusukaalia
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Ruskista possupalat öljyssä pannulla pienissä erissä. Lisää pannulle sipulit. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada lihat ja sipulit pataan.
  4. Lorauta pataan vesi. Lisää liemikuutio, kuivatut sienet, salvia, sinappi, suola ja pippuri. Hauduta pataa liedellä kannen alla hiljaisella tulella noin 45 minuuttia.
  5. Poista ruusukaalien uloimmat lehdet ja kuivat kannat. Halkaise suurimmat. Lisää pataan ruusukaalit ja kerma. Hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki! Padan voi hauduttaa edellisenä päivänä ja jatkaa tarjoilupäivänä ruusukaalien ja kerman lisäämisestä. Jos pata on ollut yön jääkaapissa, pidennä hieman haudutusaikaa.